Aktuelno iz kulture

Filmski centar Srbije podržao pet dugometražnih dokumentarnih filmova: Odbijena 22 projekta

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

15:41

Filmski centar Srbije podržao pet dugometražnih dokumentarnih filmova: Odbijena 22 projekta
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) usvojio je odluku o sufinansiranju proizvodnje pet dugometražnih dokumentarnih filmova.

FCS je prihvatio predlog svoje konkursne komisije i dodelo sedam i po miliona dinara projektu "Korio" reditelja Mladena Kovačevića Horopter filmske produkcije, kaže se u odluci objavljenoj na sajtu FCS-a 28. novembra.

Kako je navedeno, Kovačevićev "Korio" je "intimno putovanje u prošlost, detinjstvo i države u koje se ređe ide ispričan putem iskrenog, sirovog i na momente duhovitog dnevnika" tinejdžerke Karmen iz 1987. godine.

Po odluci FCS-a, po šest miliona i četristo hiljada dinara dobili su projekti "Stratum" reditelja Marka Grbe Singa i Denijel Koter (Kotter), producenta Obol, Jelena Angelovski, "Dirljiva planeta" Luke Papića i Ranč prodakšna (Production), kao i "Jugo ide u Ameriku" Filipa Grujića i Alekse Borkovića, producenta Čarne Vučinić. 

Kako je navedeno, "Stratum" je putovanje kroz geološke i društveno-političke slojeve i istorijske odnose srpske i albanske zajednice na severu Kosova i Metohije, Papićev projekat polazeći od portreta tabloidnog novinara oslikava svet usamljenih sa društvene margine, dok se "Jugo ide u Ameriku" bavi istorijatom i prirodom Zastavinog automobila.

"Na pola puta do Sjenice" rediteljke Milice Đenić i producenata Big tajm (Time), Jelena Radenković, dobio je tri miliona i tristo hiljada dinara, a govoriće o suočavanju autorke, feministkinje i levičarke, sa šezdesetogodišnjim tradicionalistom Žikom, stanovnikom sela u zapadnoj Srbiji. 

FCS je odbila 22 projekta, a protiv odluke se može podneti žalba Ministarstvu kulture Srbije 15 dana od donošenja odluke, koja je usvojena 23. novembra.

Komentari (0)

Kultura