Aktuelno iz kulture

Violončelista Benedikt Klekner: U Beogradu večeras sviram Bahova dela

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

14:41

Violončelista Benedikt Klekner: U Beogradu večeras sviram Bahova dela
Violončelista Benedikt Klekner: U Beogradu večeras sviram Bahova dela - Copyright Prinskrin/Youtube/Benedict Kloeckner

veličina teksta

Aa Aa

Nemački violončelista Benedikt Klekner održaće svoj prvi koncert u Srbiji večeras u Sali Beogradske filharmonije. 

"Stigao sam sinoć u Beograd na aerodrom, bilo je prilično kasno, tako da sam vaš grad mogao da vidim samo noću. Nadam se da ću moći danas preko dana više da ga istražujem, koliko budem imao vremena da vidim neka lepa mesta u vašem gradu pre nego što mi počne koncert. Ipak moram da se pripremim, zagrejem za nastup, a opet je potrebno i da osetim novi grad u kome nastupam, ljude, kulturu, hranu, sve divne pojedinosti koje Beograd donosi", izjavio je Benedikt Klekner za Tanjug.

Koncert organizuje Ustanova kulture "Gvarnerijus", koja i poslednje vreme dovodi veoma istaknute inostrane muzičare. Za umetnika će ovo biti susret sa novom kulturom, publikom, okruženjem, novom zemljom, novim prostorom za koncert kakva je Sala Beogradske filharmonije. Svakako je to auditorijum koji voli klasičnu muziku, a Klekner je pripremio dela Johana Sebastijana Baha.

"Mislim da sam pripremio zanimljiv program za publiku, nadam se da će uživati. Veoma sam radoznao da upoznam beogradsku publiku, koja voli klasiku, posebno Baha, uvek me raduje ta razmena energije muzičara i publike", ocenio je Klekner.

U organizaciji Ustanove kulture Gvarnerijus, nemački umetnik na violončelu će nastupiti u okviru ciklusa koncerata svetskih zvezda i virtuoza klasike, koji se realizuje u saradnji sa poznatim violinistom Jurijem Revičem (Austrija-Rusija). 

U okviru ovog ciklusa beogradska publika je već gledala koncerte italijanskog soprana Mariam Batisteli iz Etiopije, irskog čeliste Pitera Gregsona i nemačko-grčke pijanistkinje Danae Dorken. 

"Jurij je divan momak i kolega, zahvalan sam mu što nas preporučuje i dovodi kod vas u Beograd na koncerte, to mi jako znači, pravi kompliment za mene. Već uveliko sarađujemo zajedno neko vreme, imamo zahtevne i izazovne komade kao duo za violinu i violončelo. Naš projekat smo izvodili u Irskoj, Nemačkoj, Turskoj, imali smo lepu turneju. Zadovoljstvo je nastupati sa Jurijem, on ima pravu harizmu sa violinom.Nastupamo zajedno već skoro sedam godina", naglasio je Klekner.

On uživa samo pozitivne kritike i prikaze svojih koncerata te pišu sledeće - "Jedan od najuzbudljivijih violončelista svoje generacije" (Velt, Nemačka), "Klekner pokazuje koliko se osećajno, maštovito i očaravajuće lepo može svirati violončelo" (Zidojče cajtung) ili "Apsolutna kontrola tehnike, intonacije i boje"  (Danijel Barenbojm).

"Istina, uvek prija kada čitam o sebi takve reči, ne može da ne godi umetniku. Na taj način dobijam podršku, ohrabrenje, motivaciju. Za svakog mladog ili bilo kog umetnika sve to izuzetno znači, kritike i nagrade. Tako mi daju vetar u leđa da samo nastavim dalje naporno da radim i vodim svoju karijeru. Kvalitet onda raste i imam potrebu da gorim, izgaram na novim koncertima. Zapravo efekat je identičan za obe strane: ako imam dobre kritike, samo me ohrabre da budem još bolji, ako su loše, takođe će me gurati dalje da se popravim", kaže Klekner.

Večeras koncert će se odigrati u Sali Beogradske filharmonije a za premijerni susret sa beogradskom publikom Benedikt Klekner (34) će izvesti Bahove svite za solo violončelo.  
U svom opusu Bah je stvorio šest svita i sve imaju po šest stavova.  

"Izabrao sam isključivo Baha, jer je on za mene apsolutno jedan od najvećih kompozitora svih vremena. Posebno za čelo, Bahove svite su pravi centar, srce repertoara, izvanredno, teško je rečima objasniti. Večeras ću svirati Prvu i poslednju Šestu svitu. Prva svita je ujedno i najslavnija, ima taj fantastičan uvod, kada vas uvlači u priču, sigurno je jedan od najpopularnijih komada za violončelo. Onda je na redu i Šesta svita koja istražuje šta sve možete učiniti sa samo jednim instrumentom kakav je čelo, koje su sve mogućnosti koje pruža Bahovo delo. U pitanju je velika varijacija emocija, raspon raznolikih raspoloženja, pravi vrhunac, hajlajt svih svita", objašnjava umetnik.

On smatra da su Šest svita za violončelo od J. S. Baha prava alfa i omega repertoara za violončelo, istovremeno izuzetno izazovno.

Benedikt Klekner je u sezoni 2022/2023 izveo svih šest Bahovih svita u Berlinskoj filharmoniji i Staroj operi u Frankfurtu, što smatra neverovatnim iskustvom. Kako je otkrio, svirati svih šest svita integralno na sceni traje puna tri sata.

Osim u Berlinu i Frankfurtu, svirao je ceo repertoar Bahovih svita i na drugim mestima, a prvi put beše u Berlinskoj filharmoniji, što pamti kao najbolje izvođenje i vanserijski užitak za publiku i njega kao umetnika, "mada biti sam na sceni sa čelom tri sata, to ume biti iscrpljujuće, ali divno".

Muzički umetnik svira violončelo "Ex Maurice Gendron" Frančeska Ruđerija iz 1680. godine.  
Johan Sebastijan Bah (Ajzenah, 1685 – Lajpcig, 1750) bio je nemački kompozitor, orguljaš i čembalista iz doba baroka, široko priznat kao jedan od najvećih kompozitora i stubova univerzalne kulture, i velika je inspiracija Klekneru, te je često "prisutan" na njegovim programima koncerta. 

Klekner se školovao na Univerzitetu za muziku u Karlsrueu (Nemačka) i na Kronberg akademiji, kao nosilac stipendije Angele Vinkler, prema toj slavnoj nemačkoj glumici.   

Nemački violončelista Benedikt Klekner, kako pišu mediji, jedan je od najtalentovanijih umetnika svoje generacije, tražen svuda po svetu, dobitnik brojnih nagrada od kojih se posebno izdvaja OPUS Klassik 2021, najprestižnija nagrada iz oblasti klasične muzike u Nemačkoj. 

Nastupa širom sveta kao solista uz Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona, Filharmoniju nemačkog radija, u koncertnim salama kao što su Berlinska filharmonija, Karnegi hol u Njujorku, Kenedi centar u Vašingtonu, Simfonijski centar u Čikagu, Umetnički centar u Seulu, Santori hol u Tokiju, Muzikferajn u Beču, Gevandhaus u Lajpcigu, Tonhale u Cirihu, Gaštajg u Minhenu, "Concertgebouw" u Amsterdamu, Rudolfinium u Pragu, Ateneum u Bukureštu i Vigmore hol u Londonu.  

"Divno je iskustvo i privilegija gostovati na svim tim navedenim mestima, upoznavati različite kulture, nastupati u novim zemljama i svirati muziku koju volim. Veliko je zadovoljstvo kao i takođe izazov putovati sa velikim čelo koferom i svojom torbom, juriti da time po aerodromima. Violončelo nije najbolji instrument za putovanja, posebno kada žurite da uhvatite let u poslednji čas", kaže Klekner u šali.

Ove godine debitovao je u Pariskoj filharmoniji i Filharmoniji Kelner, ponovo nastupio u Kenedi centru u Vašingtonu, Festivalskoj dvorani u Baden-Badenu i Berlinskoj filharmoniji, a trenutno je i na evropskoj turneji sa Rumunskim kamernim orkestrom.  Sarađuje sa velikim kompozitorima i dirigentima našeg vremena.  

Benedikt Klekner je rodom iz Nemačke, ali živi u Parizu, mada često sa svojom suprugom zbog njenog posla boravi u Švajcarskoj.

Tokom 2024. premijerno će izvesti novi koncert za violončelo kompozitora Bonganija Ndodana-Brina iz Južne Afrike, sa Johanesburškim filharmonijskim orkestrom. 

Dobitnik je nagrada OPUS Klassik i Supersonic Award za svoja CD izdanja, a snimao je sa umetnicima kao što su Gidon Kremer, spomenuti pijanista i kompozitor Volfgang Rim. 
Nedavno je izdao CD sa Bramsovim sonatama za violončelo sa Ju Kosuge za diskografskog giganta "Soni". 

Od 2014. godine Benedikt Klekner je osnivač i umetnički direktor "Međunarodnog muzičkog festivala Koblenc: IMUKO". 

Nakon Beograda i Srbije, Klekner će imati novi koncert u Turskoj, gde će snimati Dvoržakov koncert za televiziju, a nakon toga ga čekaju nastupi u rodnoj Nemačkoj, Južnoj Africi, Americi.

"Čekaju me mnoga različita mesta, neka ću posetiti prvi put u životu, kao što sam u Beogradu kod vas, neke zemlje i gradove ću ponovo videti, tako da mi je raspored zgusnut i biću opet na turneji širom sveta",  zaključio je Benedikt Klekner za Tanjug.

Komentari (0)

Kultura