Aktuelno iz kulture

Džez muzičar Marko Đorđević: Big bend RTS na najlepši način u Kolarcu slavi muziku Duška Gojkovića

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

10:44

Džez muzičar Marko Đorđević: Big bend RTS na najlepši način u Kolarcu slavi muziku Duška Gojkovića
Džez muzičar Marko Đorđević: Big bend RTS na najlepši način u Kolarcu slavi muziku Duška Gojkovića - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Džez muzičar Marko Đorđević će sa Big bendom RTS-a 28. decembra u Kolarčevoj zadužbini održati koncert posvećen džez trubaču Dušku Gojkoviću (1931-2023).

"Koncert je koncipiran tako da proslavimo muziku Gojkovića na najlepši mogući način. Big bend RTS-a je domaćin tog koncerta. Gosti koji će se pojaviti na koncertu su vrhunski muzičari i solisti. Dirigent je Stjepko Gut, koji je ove godine naš šef dirigent", rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, posetioce koncerta "Velikani svetske džez scene za Duška Gojkovića - Soul Connection/Big bend RTS" očekuje "uzbudljivo, delikatno i emotivno veče". 

Đorđević je rekao da je vrlo teško smestiti takav život i karijeru Gojkovića u koncert od 120 minuta, ali da će nastojati da publiku i sebe "dodirnu njegovom muzikom", uz goste koji će uveličati to veče.

"Pokušali smo da napravimo izbor njegovih autorskih kompozicija, u Big bend aranžmanu, koje smatramo da su važne i ostaju kao legat", najavio je Đorđević.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Podsetivši da je u Gojkovićevoj karijeri bilo puno važnih trenutaka, Đorđević je dodao da je u karijerama muzičara učesnika koncerta "Duško Gojković velika stvar, zapravo neprocenjiva". 

Big bend RTS-a obeležava 65 godina rada, a Đorđević je naglasio da je na njima ogromna odgovornost da očuvaju našu kulturnu baštinu koja je vezana za džez muziku, da je moraju negovati i prenositi iz godine u godinu dok je ne preuzmu mlađi muzičari.

"Mi smo bili ti mlađi koji su nekada dolazili u orkestar, koji su nam stariji muzičari prenosili. Tako i mi sada prenosimo mlađima. Odgovornost je da se očuva ta muzička baština i orkestar, da generacije koje dolaze nastave da sviraju i neguju Big band", naveo je Đorđević.

Govoreći o planovima Big benda RTS-a za narednu godinu, Đorđević, je najavio da je "ono što će sigurno obeležiti 2024. stoti rođendan Vojislava Bubiše Simića". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura