Aktuelno iz kulture

Kako je Petrovaradinski sat postao obeležje Novog Sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

10:49

Kako je Petrovaradinski sat postao obeležje Novog Sada
Kako je Petrovaradinski sat postao obeležje Novog Sada - Copyright V. Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Ono što je Big Ben za London, to je Petrovaradinski sat za Novi Sad – simbol po kom je grad prepoznatljiv i koji je bio obavezan detalj na starim razglednicama. Simbol Petrovaradinske tvrđave dobio je i naziv "pijani sat" jer njegove kazaljke pokazuju drugačije vreme nego one na bilo kom drugom satu sa kazaljkama – mala pokazuje minute, a velika sate. Zašto je to bilo tako?

Naime, pre gotovo tri veka, u vreme kad je sat stigao u Novi Sad, nije se toliko značaja pridavalo tome koliko je minuta, jer se nije živelo užurbanim tempom. Većini je bilo važno da saznaju koliko je sati, pa ako je kazaljka koja pokazuje sate veća, ona je bila i vidljivija sa novosadske strane, odakle su caričini podanici najčešće gledali u kulu sa satom.

Baš ovaj stari simbol grada, Petrovaradinski sat, dočekaće Novu godinu u novom ruhu. Prvi put, sat će biti osvetljen umetničkim projekcijama i proširenom realnošću povezujući ga sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada zahvaljujući kome je u prošlosti Srpska Atina bio jedan od prvih osvetljenih gradova Evrope a danas ponosni nosilac titule UNESCO kreativni grada u oblasti novomedijskih umetnosti.

Pored uključivanja jedne od najvećih znamenitosti Novog Sada, Tesla svetlosna galerija će 31. decembra kroz igru svetla i zvuka, interaktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa. Umetnički radovi će biti postavljeni u Podgrađu, tunelu, kod Sata i u parku na Tvrđavi. Određeni segmenti Tesla svetlosne galerije realizovaće se i u Planetarijumu, u saradnji sa Komitetom za razvoj svemirskog programa, kao i Astronomskim društvom Novi Sad.

Umetnici iz Holandije, regiona ali i Srbije i Novog Sada učestvovaće u ovogodišnjoj pripremi Tesla svetlosne galerije čineći Doček iznova drugačijim i posebnim u odnosu na sve druge proslave Nove godine u ovom delu Evrope.

Uz Moniku Bilbiju Ponjavić, Đorđa Popovića, Dejana Stojkova, Miloša Martinova, Tijanu Jevrić, Ivanu Janošev i holandske artiste Alex Prooper i Simone van Dam, u tome će im pomoći i studenti Akademije umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka, odseka za scenski dizajn, kao i Komitetet za razvoj svemirskog programa i Astronomsko društvo Novi Sad.

Muzički program u Podgrađu

Pored vizuelnog momenta u okviru Dočeka na tri muzičke scene nastupiće mnogobrojni evropski, regionalni i domaći izvođači. U Podgrađu Petrovaradinske tvrđave te noći nastupiće mladi bend čiji su koncerti svi rasprodati Buč Kesidi, potom dobitnici MTV nagrade i čuvenog hrvatskog Porina Elemental, osnivač globalnog fenomena Balkan Bit Kiril Džajkovski, kao i legende roka na ovim prostorima Partibrejkers. Na Doček stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i DJ Frank Rodžer, kao i jedan od pionira elektronske muzike DJ Dejan Milićević.

Svi programi na Dočeku 31. decembra su besplatni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura