Aktuelno iz kulture

Kako je Džej ušao u legendu: Sve o filmu "Nedelja" koji govori o životu čuvenog pevača narodne muzike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tri godine nakon smrti Džeja Ramadanovskog, pred bioskopskom publikom je film "Nedelja" o njegovom životu. Mada su mnogi očekivali da je scenario baziran na činjenicama o velikoj pevačkoj karijeri, autori filma su želeli da ispričaju priču o nesrećnom odrastanju, teškom životu i velikom prijateljstvu "mangupa sa Dorćola". 

Džej je sasvim slučajno ušao u muzički svet - hteo je da proda neke jakne ljudima iz sveta muzike i pred njima počeo da peva, a oni su odmah prepoznali njegov talenat.

"Meni je drago što je film baš o tome, jer je to zaista neka vrsta holivudskog sna. Nekako daje veru da je moguće da kreneš iz blata da tako kažem i da napraviš nešto zaista vanredno", kaže za Euronews Srbija glumica Milica Janevski.

Scenarista Stefan Bošković kaže da su istraživanja o Džejevom životu mesecima vođena u kafani na Dorćolu, gde se radnja filma uglavnom i dešava, a 90 odsto događaja su istiniti. Glavni konsultant mu je bio vlasnik picerije "Cezar" Mića Softić.

Pelicula production

 

"On je Džejev prijatelj i sve mi je organizovao i dovodio razne ljude. Pričali smo kako se to dešavalo u njihovo vreme, tako da on je stvarno bio značajan konsultant koji poznaje taj svet i uz njegovu pomoć smo došli do te autentičnosti", kaže Bošković za Euronews Srbija.

Priliku da glumi Džeja dobio je poznati denser devedesetih Husein Alijević-Husa, dok malog Džeja igra Alen Selimi, koga su dugo tražili, a slučajno pronašli. 

Reditelj Nemanja Ćeranić priseća se da je Ana Subotić iz organizacije slučajno naletela na njega u Skadarliji - hteo je da joj proda ružu i onda počeo da peva Džejeve pesme

"Kada ga je dovela u kancelariju, bio je jako sramežljiv i jedva da je pričao, ali onda smo ga kroz priču otvorili. Kad je krenuo da peva, kad smo osetili njegov glas, to je bilo stvarno emotivno", kaže Ćeranić. 

Tanjug/Marko Đoković

Ekipa filma "Nedelja" na premijeri u Beogradu

Husa, koji igra Džeja u njegovom odraslom dobu, ulogu je dobio na kastingu, zahvaljujući tome što je reditelja podsetio na pevača.

"Dobio sam ulogu, ja mislim, od Boga. Od samog tog početka imao sam osećaj kao da me Džej negde tamo posmatra i da mi kaže: 'To je to, samo cepaj'", kaže Husa. 

Interesantno je da je muziku za film radio Aleksandar Radulović Futa, muž Marine Tucaković koju igra Milica Janevski, a zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, Husin glas dobio je boju Džejevog glasa.

"Mi smo slušali Džejev originalni glas koji sam ja sa ponosom izvodio na setu. To su pesme koje sam 30 godina poznavao, voleo, slušao, između ostalog i izvodio na raznim nastupima, u klubovima, kafanama", kaže Husa.

Ako postoji neko ko nije poznavao Džeja, prilika da ga zaista upozna, trenutno je u domaćim bioskopima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura