Aktuelno iz kulture

Najveće nepravde Gremi nagrada: 10 planetarno popularnih izvođača, koji nikad nisu dobili prestižno priznanje

Komentari

Autor: Staša Rosić

04/02/2024

-

15:09

Najveće nepravde Gremi nagrada: 10 planetarno popularnih izvođača, koji nikad nisu dobili prestižno priznanje
Tanjug/AP/Julio Cortez - Copyright Tanjug/AP/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Uspeh nekog muzičara danas se može meriti na mnogo načina - prema broju pregleda na Jutjubu, broju strimova na platformama, prodatim albumima ili kartama za koncerte, ali i prema tome da li je i koliko puta osvojio najprestižnije priznanje Gremi. 

Međutim, ispostavlja se da neka od najvećih imena u novijoj muzičkoj istoriji nisu osvojila tu nagradu. 

Od 1959. kada je prvi put dodeljen Gremi, statua zlatnog gramofona zaobišla je vitrine mnogih zaslužnih izvođača, a mi vam predstavljamo deset najpopularnijih:

Queen

Grupa Queen prema mišljenju mnogih važi za jedan od najboljih bendova svih vremena, ali je tokom svog postojanja dobila samo četiri nominacije za Gremi nagradu, od kojih nije osvojila nijednu.

profimedia

 

Ipak, globalno su prisutni u popularnoj kulturi više od pet decenija. Procenjuje se da su prodali više od 170 miliona albuma, što ih čini jednim od najprodavanijih muzičkih umetnika na svetu. 

Godine 1990. Kvin je dobila Brit nagradu za izuzetan doprinos britanskoj muzici. Oni su 2001. uvedeni u dvoranu slavnih rokenrola. Ovekovečeni su i u filmu "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody) nazvanom po jednom od njihovih najvećih hitova.

The Beach Boys

Grupa The Beach Boys dobila je nagradu za životno delo, ali ne i Gremi nagradu. 

Kao i Queen, nominovani su samo četiri puta, a nisu osvojili nijedan "zlatni gramofon".

AP/Ron Frehm

 

Tri im je doneo hit "Good Vibrations" iz 1966. a poslednju "Kokomo" 1988.

"The Beach Boys" prepoznatljivi su po vokalnim harmonijama i ranim pesmama na temu surfovanja, jedna su od najuticajnijih grupa rok ere. Jednistveni zvuk benda zasnovan je na muzici vokalnih džez grupa, rokenrol grupa iz 1950tih i R&B-a. 

Prodali su više od 100 miliona nosača zvuka širom sveta, što ih čini jednim od najprodavanijih svetskih bendova svih vremena, i zauzeli su 12. mesto na listi magazina Rolling Stone iz 2004. "100 najvećih umetnika svih vremena". Osnovni kvintet, trojica Vilsona, Lov i Džardin uveden je u Dvoranu slavnih rokenrola 1988. godine. 

ABBA

Trebalo je gotovo pola veka da grupa ABBA osvoji svoju prvu nominaciju i to za pesmu sa novog albuma "I Still Have Faith In You". 

Ipak, i to priznanje im je izmaklo, budući da je otišlo u ruke "Silk Sonic" za "Leave the Door Open".

AP/Robert Dear

 

Iako grupa nikada nije osvojila Gremi, njihov hit "Dancing Queen" uveo ih je u Gremi dvoranu slavnih 2015.

Čuvena švedska četvorka je bila aktivna od 1972. do 1982. godine, kada je izašao "The Visitors", ali se 2021. vratila na scenu albumom "Voyage".

Sa pesmom "Waterloo" Aba je 1974. godine, pobedila na Evroviziji, a pamte je i po hitovima poput "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Money, Money, Money", "Take A Chance On Me", "The Winner Takes It All", i mnogim drugim.

Dajana Ros

Verovali ili ne, Dajana Ros nikada nije osvojila Gremi nagradu za neku od svojih pesama ili albuma, iako je trinaest puna nominovana.

Tanjug/AP/Alastair Grant

 

Međutim, "Bilbord" ju je proglasio "Žensim zabavljačem veka" 1976. godine, a jedna je od retkih ličnosti koje imaju dve zvezde na holivudskoj Stazi slavnih. 

Akademija za diskrografsku umetnost i nauku odužila joj se za nepravdu dodelivši joj dva puta Gremija za životno delo - jedan za njene solo poduhvate, a drugi kao članici sastava The Supremes.

Ona je takođe prva žena kojoj je nešto tako pošlo za rukom.

Džimi Hendriks

Virtuoz na gitari bio je nominovan za Gremi nagradu 1970. godine i to za svoju obradu američke himne "Star Spangled Banner". Nažalost, Hendriks je iste godine tragično preminuo.

profimedia

 

Ipak, posthumno je 1992. godine od Akademije za diskografsku umetnost i nauku dobio nagradu za životno delo.

Džimi Hendriks je 2005. primljen u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih. Na Holivudskom prolazu slavnih postavljena je 1994. njegova zvezda. Na rang listi časopisa Roling stoun "100 najvećih gitarista svih vremena", Hendriks se našao na prvom mestu. 

Tupak

Tupak je imao šest nominacija, uključujući jednu posthumno, ali nikada nije osvojio Gremi nagradu.

AP Photo/Frank Wiese, File

 

Prve je 1995. izgubio od Kulija i Naughty by Nature, a posthumnu od Eminema.

Šakur je ubijen 1996. godine kada je imao samo 25 godina. Za kratko vreme ostvario je svetsku karijeru i prodao više od 75 miliona albuma širom sveta. Oprobao se i u glumi, a igrao je u ostvarenjima kao što su "Đus", "Poetska pravda", "Above The Rim", "Gridlock'd" i "Zločinačke namere."

Bjork

Bjork je tokom karijere nominovana za 16 Gremi nagrada, ali nije osvojila nijednu.

Prinstcreen YouTube/Focus Features

 

Ekscentrična islandska pevačica, tekstopisac, glumica i producentkinja je za 65. dodelu Gremi nagrada nominovana za najbolji alternativni album.

Prestižnu Polar muzičku nagradu, dodeljenu od strane Kraljevske švedske muzičke akademije osvojila je 2010. uz italijanskog kompozitora Enia Morikonea. Na listi 100 najboljih pevača časopisa Roling stoun, nalazi se na 60. mestu.

Kejti Peri

Albumi pevačice Kejti Peri obarali su rekorde slušanosti, ali ipak joj nisu doneli Gremi nagradu.

AP/Evan Agostini

 

Do sada je nominovana 13 puta, ali još nije osvojila nijedan "zlatni gramofon".

Ipak, ima čime da se pohvali. Devet njenih singlova bilo je broj jedan u SAD, kao i tri albuma i dobila je razna priznanja, uključujući nagradu Billboard Spotlight (trenutno je jedina žena laureat), četiri Ginisova svetska rekorda, pet Bilbord muzičkih nagrada, pet američkih muzičkih nagrada, Brit i Juno nagrade. Peri je, takođe, uvrštena na godišnju Forbsovu listu žena sa najvećom zaradom u muzici od 2011. do 2019. godine.

Majli Sajrus

Iako je osam puta nominovana, Majli Sajrus još nije osvojila nijednu Gremi nagradu.

Ove godine to bi moglo da se promeni sa njenim albumom "Endless Summer Vacation" koji je oborio nekoliko rekorda po slušanosti.

profimedia

 

Ma kakav ishod bio, glumica i pevačica može da se pohvali blistavom karijerom - osvojila je devetnaest Nagrada po izboru tinejdžera, četiri Svetske muzičke nagrade, tri MTV video muzičke nagrade, dve Bilbordove muzičke nagrade, kao i po jednu Nagradu po izboru publike i Medijsku nagradu GLAAD.

Dženifer Lopez

Dženifer Lopez je podjednako uspešna glumica i pevačica, ali najviše muzičko priznanje još nije osvojila.

AP/Evan Agostini

 

Za doprinos diskografskoj industriji, Lopez je dobila zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih, ali i "Billboard Icon" nagradu. Godine 2012. Forbs ju je rangirao kao najmoćniju slavnu ličnost na svetu i 38. najmoćniju ženu na svetu. 

Magatin "Tajm" ju je uvrstio među svojih 100 najuticajnijih ljudi na svetu u 2018.

Komentari (0)

Kultura