Aktuelno iz kulture

"Giga pravi more" u novom ruhu: Prva knjiga Jasminke Petrović dobila novo izdanje posle skoro 30 godina

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

17:03

"Giga pravi more" u novom ruhu: Prva knjiga Jasminke Petrović dobila novo izdanje posle skoro 30 godina
Jasminka Petrović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Prva knjiga Jasminke Petrović "Giga pravi more" pojavila se u novom izdanju, uz ilustracije Ane Petrović, saopštila je danas izdavačka kuća Kreativni centar.

"Retki su oni koji su zaista imali tu privilegiju da vide i pročitaju ovu knjigu. To nije tako neobično ukoliko se ima u vidu činjenica da se prvo izdanje u nevelikom tiražu pojavilo davne 1996. godine", podseća se u saopštenju.

Prvo izdanje sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića objavio je SMS Tim Talenata, a Kreativni centar je saopštio da se "danas knjiga 'Giga pravi more' nalazi pred nama u novom ruhu", sa krajnje svedenim ilustracijama Petrović.

"Giga i Cvrčak, junaci priče, uvode nas u prostor mašte i igre, tamo gde ima i smeha i radosti, gde su dani obojeni živim bojama. Tu nemoguće postaje moguće i stvarno, pa tako i jedno more...može da postane rođendanski poklon", naveo je Kreativni centar.

Petrović se prisetila da je povod za pisanje knjige bila je igra njenog sina Igora s njegovim prijateljem Gigom, nako koje bi se Igor vračao kući ushićeno govoreći: "Mama, Giga i ja smo napravili planinu!" i "Giga i ja smo napravili more!".

"Otišla sam na poljanče iza zgrade i imala šta da vidim - u travi su uspravno stajala tri drvca koja su se u jednoj tački oslanjala jedno na drugo. Dečaci su trčkarali oko ta tri drvca i uzbuđeno mi objašnjavali: ’Ovde je plaža…Ovde je more…", navela je spisateljica.

Petrović je imala osećaj da je "tog trenutka, na tom poljančetu, spoznala beskraj dečje mašte i nevinosti", pomislivši "zašto ova lepota i dobrota nestaju kada zakoračimo u svet odraslih?"

Uzrok za pisanje knjige "Giga pravi more" bio je početak rata devedesetih na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kada su Petrović "pred očima naizmenično iskakale brutalne ratne slike i slika ona tri drvca u travi".

"'Odakle nama odraslima pravo da kvarimo dečju igru?', pomislila sam. Zar su naše bedne ljudske slabosti važnije od svetlucave i raspevane dečje mašte?", navela je Petrović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura