Aktuelno iz kulture

Preminuo Seiđi Ozava, dirigent svetskog glasa

Komentari

Autor: Japan Times

09/02/2024

-

13:42

Preminuo Seiđi Ozava, dirigent svetskog glasa
Preminuo Seiđi Ozava, dirigent svetskog glasa - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni dirigent Seiđi Ozava preminuo je u svom domu u Tokiju u 89. godini života. Ozava je sarađivao sa mnogim svetskim orkestrima tokom svoje bogate karijere, uključujući Njujoršku filharmoniju, Simfonijski orkestar Toronta, Berlinsku filharmoniju i Bostonski simfonijski orkestar, čiji je bio umetnički direktor od 1973. do 2002. godine.

Njegov 29 godina dug mandat bio je najduži u istoriji tog orkestra, a nakon tog angažmana, radio je kao muzički direktor Bečke državne opere sve do 2010. godine.

U čast svog pokojnog mentora Ozava je 1992. pokrenuo Festival Macumoto, godišnji događaj na kom se održavaju koncerti klasične muzike, operski nastupi i predstavljanja mladih muzičara muzičke akademije koja nosi njegovo ime.

Tokom karijere je dobio niz nagrada i odlikovanja, uključujući i Gremi za najbolji operski snimak i 14 nominacija, kao i počasni doktorat. 

Rođen je 1. septembra 1935. godine sada nepostojećoj državi Mandžukuo, na tlu današnje Kine, koja je bila pod kontrolom Japana. Od malih nogu pohađao je muzičku školu i pokazao veliki talenat za klavir, ali je ipak odlučio da se posveti dirigovanju, nakon što je povredio prste u nezgodi tokom ragbi utakmice.

U srednjoj školi nastavio je obrazovanje u Tokiju i to u klasi profesora Hidea Saita, piše Japan Times.

Postao je prvi japanski dirigent koji je osvojio prvo mesto na Međunarodnom takmičenju za mlade dirigente u Bezansonu 1959, a nakon toga vetar u leđa dao mu je jedan od sudija na tom takmičenju Čarl Manč, tadašnji direktor Bostonskog simfonijskog orkestra. 

Komentari (0)

Kultura