Aktuelno iz kulture

Hoće li "Dina 2" uspeti da nadmaši uspeh originala: Kritičari oduševljeni nastavkom epskog spektakla Denija Vilneva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/03/2024

-

07:52

Hoće li "Dina 2" uspeti da nadmaši uspeh originala: Kritičari oduševljeni nastavkom epskog spektakla Denija Vilneva
Hoće li "Dina 2" uspeti da nadmaši uspeh originala: Kritičari oduševljeni nastavkom epskog spektakla Denija Vilneva - Copyright Warner Bros. Pictures via AP

veličina teksta

Aa Aa

Drugi deo epske sage Denija Vilneva, filma "Dina" od 29. februara prikazuje se i u domaćim bioskopima, a njegovi producenti nadaju se da će na blagajnama širom sveta inkasirati 170 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja.

Ako se dosadašnje ocene kritičara budu poklapale sa utiscima publike, velike su šanse da će im to poći za rukom, budući da je do sada ovo ostvarenje oborilo nekoliko rekorda na platformi "Rotten Tomatoes".

Recenzije "Dine 2" ukazuju da je reč o pravom spektaklu, koji je čak i bolji od prvog dela. Naučnofantastična ekranizacija prema scenariju Vilneva i Džona Spajtsa, drugi je deo adaptacije knjige Frenka Herberta iz 1965. godine. 

Warner Bros. Pictures via AP

 

I prvi deo, koji je premijerno prikazan 22. oktobra 2021. bio je izuzetno hvaljen i ostvario veliki uspeh na blagajnama uprkos posledicama koje je na svet kinematografije ostavila pandemija koronavirusa, budući da je zaradio preko 430 miliona dolara u odnosu na budžet od 165 dolara. 

Međutim, "Dina" je u proseku dobila 83 posto pozitivnih ocena kritičara, dok je drugi deo prema sajtu Rotten Tomatoes trenutno ocenjen sa 97 posto.

O čemu se radi u nastavku "Dine"?

Film prati mitsku avanturu glavnog junaka Pola Atreida, briljantnog i nadarenog mladog čoveka, koji je sudbinski predodređen za velike stvari, koje još ni sam ne razume. 

On želi da se osveti onima koji su razorili njegovu porodicu, ali će u tom poduhvatu biti primoran da bira između svoje jedine prave ljubavi i sudbine kosmosa.

Atreid, Čani i Slobodnjaci, suprotstavljaju se velikoj vojsci, a glavni junak uči njihov specijalni način preživljavanja.

Odličnim ocenama sigurno je doprineo "zvezdani" ansambl, koji čine Timoti Šalame, Zendaja, Havijer Bardem, Ostin Batler, Rebeka Ferguson, Florens Pju i mnogi drugi.

Reditelj Deni Vilnev nedavno je izjavio da je želeo da u drugom delu dodatno naglasi originalne namere koje je Frenk Herbert imao za svoje junake.

Christinne Muschi/The Canadian Press via AP

 

"On je bio razočaran kako su ljudi doživeli 'Dinu'. Osećao je da su pogrešno razumeli Pola Atreida; da su ga videli kao heroja, a on je želeo suprotno. Tako da je reagujući na to napisao roman 'Dina 2: Mesija dine', insistirajući na tome da je on opasna ličnost i da je prva knjiga bila više priča upozorenja o aktuelnim harizmatskim vođama. To mi je dalo mnogo informacija o tome kako da prisutpim ovom drugom filmu, kako bih išao ka svim inicijalnim namerama Frenka Herberta", rekao je Vilnev.

Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures via AP

 

Prva dva dela filma, inače, obrađuju originalnu "Dinu", dok bi dešavanja iz knjige "Mesija dine" trebalo da budu predstavljena u trećem nastavku.

Šta su do sada kritičari rekli o "Dini 2"?

Kritičari nisu štedeli pohvale kada je reč o novom filmu. Britanski Independent mu je dao pet zvezdica, a piše da je reč o "blokbasteru kakav nikad ranije nije postojao".

Zahvaljujući tom filmu se, prema mišljenju kritičara tog lista, "isplatilo veliko kockanje iz 2021", kada je Deni Vilnev odlučio da adaptira samo polovinu Herbertovog romana, ne znajući da li će ikada dobiti "zeleno svetlo" za nastavak.

I Rolling Stone ga naziva "većim, hrabrijim i boljim od prvog dela", dodajući da izgleda baš onako kako pravi epski naučno-fantastični film treba da izgleda.

Recenzija objavljena u Hollywood Reporter-u hvali Šalameovo izvođenje i ističe da je mladi glumac "odbacio dečačku nevinost kakvu je imao u prvom filmu i prigrlio mračniju, komplikovaniju ličnost".

Guardian hvali režiserske sposobnosti Denija Vilneva i navodi da je "nemoguće zamisliti da neko to radi bolje".

Zasad je i publika oduševljena, pa film na IMDb platformi beleži ocenu od čak 9,1. To je najbolje ocenjen film u karijeri Denija Vilneva, dok je to ranije bilo ostvarenje "Zgarišta" iz 2010. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura