Aktuelno iz kulture

Čekajući pobednika: Ko su favoriti za predstavnika Srbije na Evroviziji 2024

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

02/03/2024

-

17:32

Čekajući pobednika: Ko su favoriti za predstavnika Srbije na Evroviziji 2024
Čekajući pobednika: Ko su favoriti za predstavnika Srbije na Evroviziji 2024 - Copyright Prinstscreen YouTube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Srbija večeras bira svog predstavnika na "Pesmi Evrovizije" čije će se finale održati u nedelju 11. maja u Malmeu.

Na nacionalnom takmičenju "Pesma za Evroviziju" snage i glasove će odmeriti šesnaest izvođača, odabranim u dve polufinalne večeri na osnovu glasanja publike i žirija.

Finalisti "Pesme za Evroviziju" su: Iva Lorens ("Dom), Džordži ("Luna park"), Breskvica ("Gnezdo orlovo"), Teya Dora ("Ramonda"), Hristina ("Bedem"), Marko Mandić ("Dno"), M.ira ("Percepcija"), Nemanja Radošević ("Jutra bez tebe"), Milan Bujaković ("Moje - tvoje"), Keni nije mrtav ("Dijamanti"), Zorja (Lik u ogledalu), Zejna, ("Najbolja"), Konstrakta ("Novo, bolje"), Bojana x David ("No No No"), Lena Kovačević ("Zovi me Lena") i Dušan Kurtić ("Zbog tebe živim").

Iako su kladionice ranije najveće šanse za pobedu prognozirale Breskvici, čija je pesma "Gnezdo orlovo" najgledanija od svih takmičarskih pesama na zvaničnom YouTube kanalu "Pesme za Evroviziju", prema glasovima publike na portalu Eurovision World favoritkinja je trenutno mlada pevačica Teya Dora.

Konstrakta, koja je Srbiju predstavljala na Evroviziji održanoj u Torinu 2022. godine, vratila se u trku i ove godine sa pesmom "Novo, bolje", sa kojom je trenutno na drugom mestu pomenute liste, a slede je Breskvica, Zorja i Zejna.

Saznajte više o ovim umetnicama, koje prema mišljenju dela publike imaju najveće šanse da dobiju kartu za Malme:

Teya Dora, "Ramonda"

Mlada pevačica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, večeras nastupa četvrta i izvodi pesmu "Ramonda".

"'Ramonda' ima više značenja, ali onako kako ja volim da je vidim jeste kao jedan srpski feniks. Govori o tome kako iz velike patnje može da se izađe kao pobednik, baš kao što je ramonda", rekla je u jednom intervjuu Teodora o svojoj pesmi.

Natalijina ramonda, cvet o kom Teya Dora peva, ima posebnu simboliku za srpski narod.

Prepoznatljivi cvet ljubičastih latica predstavlja simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra. Upravo tog dana je 1918. godine u Francuskoj potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je formalno okončan Prvi svetski rat.

Teya Dora je rođena u Boru 1992. godine, a nakon završetka srednje i srednje muzičke škole, postala je stipendista na čuvenom Berkliju gde je završila studije pevanja.

Na koledžu je bila u istoj klasi sa trenutno vrlo popularnim pevačem Čarlijem Putom.

Nekoliko godina je živela i stvarala u Njujorku, a na domaću scenu vratila se napre pisanjem pesama za druge popularne muzičare. 

Najveću pažnju privukla je pesmom "Džanum" snimljenom za seriju "Južni vetar: Na granici". 

Konstrakta, "Novo, bolje"

Posle ogromnog uspeha pesme "In corpore sano", kojom je Srbiju predstavila u Torinu, Konstrakta se vraća na Pesmu za "Evroviziju" sa još jednim hitom - "Novo, bolje" i trenutno je druga na listi favorita za pobedu na takmičenju, barem kada je reč o Eurovision World sajtu.

"'Novo, bolje' je možda čak malo mračnija od 'In corpore sano'. Inače, potiče iz iste korpe – tema vladajućih ideologija i teskoba koju one donose. Ova tema je prežvakana milion puta, ali i dalje aktuelna", rekla je Konstrakta o ovoj pesmi u jednom intervjuu o novoj pesmi.

Scenski nastup je očigledno inspirisan onim za prethodnu evrovizijsku pesmu, ali ovog puta, u društvu svojih kolega iz grupe "Zemlja Gruva", umetnica pod reflektorima mesi hleb.

Konstrakta je muzičku karijeru započela tokom studija, kada je postala deo grupe "Mistakemistake". 

Pseudonim Konstrakta dala je sama sebi, jer je u to vreme, kao studentkinja arhitekture, volela da komponuje rime na specifičan način, "matematički".

"Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme", rekla je u jednom intervjuu za 42magazin.

Međutim, 2007. godine jedan deo članova "Mistakemistake" pokreće svoj projekat - "Zemlja gruva!" i Ana im se ubrzo priključuje.

Sa njima se 2008. godine prvi put pojavila na tadašnjoj Beoviziji, sa pesmom "Čudesni svetovi", za koju je glavne vokale pevala Zoe Kida.

Godinu kasnije, prijavili su ponovo svoju pesmu "Svejedno je", sa Konstraktom u prvom planu, ali nisu prošli dalje.

Prvi veliki hit - "Najlepše želje" - objavili su 2010. i on ih je lansirao u sam vrh klupske beogradske scene, a njihovi energični nastupi brzo su se pročuli i u regionu.

Već godinu kasnije, bili su glavna predgrupa za nastupe mnogih svetskih izvođača koji su nastupali na našim prostorima, a izdvaja se nastup neposredno pre Ejmi Vajnhaus, što je bio, kao će se ispostaviti, poslednji koncert u karijeri preminule britanske muzičarke.

Prvi singl koji je objavila pod svojim pseudonimom "Konstrakta" bile su "Žvake" 2019. godine, koje su planirane kao deo projekta pod nazivom "JBG". Nedugo potom, lansirala je i "Neam šamana", na temu, kako je rekla, "duhovnog konzumerizma".

Ipak, najveću pažnju dobila je nakon učešća u "Pesmi za Evroviziju", kada se o njenoj pobedi u društvu govorilo kao o izvanrednom društvenom fenomenu. Više o tome možete pročitati ovde.

Breskvica, "Gnezdo orlovo"

Angela Ignjatović Breskvica takođe važi za jednu od favoritkinja, a na zvaničnom YouTube kanalu Pesme za Evroviziju prednjači u broju pregleda u odnosu na sve ostale učesnike. Tematika njene pesme pokrenula je žestoku diskusiju na internetu, zbog patriotske simbolike, ali je Breskvica stala iza nje.

"Pesma govori o borbi između dobra i zla. Ko kako želi, neka tumači pesmu. Svako u toj pesmi može da pronađe neku svoju poruku. Svi komentari koje sada dobijam su predivni, ljudi me zaustavljaju na ulici i čestitaju mi", rekla je Anđela u jednom intervjuu.

Inače, rođena je 2002. godine u Beogradu a svoju popularnost je stekla pevajući zajedno sa tadašnjim dečkom poznatim kao Vojaž. 

Na društvenim mrežama ima veliki broj obožavalaca.

Zorja, "Lik u ogledalu"

Zorja Pajić takmičila se na "Pesmi za Evroviziju" i 2022. godine s pesmom "Zorja", kada je dobila brojne pohvale publike. Ovog puta izvodi pesmu "Lik u ogledalu" koju je, kao i prethodnu, napisala sa svojim mužem Lazarom.

"Tekst je nastao u kolima ka Nemačkoj. Ne mogu tačno da se setim, možda je bila neka Mađarska ili Češka, tako nešto, a muzika je nastala u Nemačkoj. Prvo smo Lazar i ja seli za klavir, tu smo napravili formu pesme da vidimo šta želimo. Onda je on uradio aranžman, a na kraju smo sve to i snimili u nekadašnjoj crkvi u Nemačkoj", rekla je Zorja u jednom intervjuu.

Ona je pažnju javnosti najpre privukla svojim talentom koji je pokazala u muzičkom takmičenju "Zvezde Granda".

Inače je odmalena išla na folklor i pevala u etno grupi, a nakon završetka muzičke škole "Josif Marinković", završila je Fakultet muzičke umetnosti, odsek violina. 

U studentskim danima u Novom Sadu jedno vreme je svirala violinu i pevala na ulici. 

Zejna, "Najbolja"

Zejni je ovogodišnje učešće na "Pesmi za Evroviziju" treće u životu, a ovog puta predstaviće se sa pesmom "Najbolja", koja je napisana za samo pet dana. 

"Ovo je najkraće rađena pesma, ali kada se sve jednostavne stvari poklope, to je to", kaže pevačica o pesmi za koju je stihove pisao čuveni roker Zvonimir Đukić iz grupe Van Gogh. 

"Moja pesma i govori o tome da ja, imala i ne znam koliko mana ili vrlina, ja sam Zejna, meni najbolja Zejna. Ti nemaš drugu sebe, to je što imaš i baš takvu moraš da se zavoliš", rekla je ona u jednom intervjuu.

Iako je zahvaljujući "Rumbi" 2022. stekla širu popularnost, Zejna, čije je puno ime Zejna Murkić, već dugo se bavi muzikom. 

Ona je bila pevačica grupe Luna dve godine, a solo karijeru započela je 2010. godine sa pesmama kao što su "Tonight", "Najbolja" i "Kriva sam". Svoj muzički stil je u nedavnom intervjuu za evrovizijski blog "ESC Younited" opisala kao "zahtevan, ritmičan i raznovrsan".

"Oduvek sam slušala Vitni, Selin Dion, Bijonse i Tinu Tarner, ali i mnoge druge žanrove jer me intrigiraju različite stvari. Volim da isprobavam i učim nove stvari i da kombinujem više muzičkih stilova i tipova pevanja u jednom", ispričala je Zejna.

Pevačica je učestvovala u "Pesmi Evrovizije" i 2021. godine i to sa pesmom "Nema te", koju je sama pisala. Iako je jedna pesma lagana balada, a druga energična pesma ona kaže da nema problem da se prilagodi različitoj energiji muzike.

"Stil i ritam ne menjaju moju energiju dok pevam. Za mene je to isti žar i snaga", rekla je svojevremeno Zejna.

Komentari (0)

Kultura