Aktuelno iz kulture

Izlazak iz senke čuvenog umetnika: Pikasova muza Fransoaz Žilo posthumno dobija prvu samostalnu izložbu u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

11:14

Izlazak iz senke čuvenog umetnika: Pikasova muza Fransoaz Žilo posthumno dobija prvu samostalnu izložbu u Parizu
Izlazak iz senke čuvenog umetnika: Pikasova muza Fransoaz Žilo posthumno dobija prvu samostalnu izložbu u Parizu - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Pikasov muzej u Parizu pokušaće delimično da ispravi grešku koju je Francuska učinila prema umetnici Fransoaz Žilo, partnerki i muzi čuvenog Pabla Pikasa, predstavljajući njene radove.

Žilo je godinama tvrdila da joj je nakon što ga je napustila, Pikaso rekao da bez njega, od nje neće biti ništa i da joj je uništio karijeru. 

Prema njenim navodima, uticajni prijatelji umetnika vodili su protiv nje ono što je ona opisala kao "rat" i na kraju je primorali da napusti Francusku i nastani se u SAD, gde je obnovila svoj život i karijeru i nastavila da slika do svoje smrti 2023. u 101. godini.

Međutim, u Francuskoj je njen uspeh uvek bio u senci čoveka koji se smatra jednim od najvažnijih umetnika 20. veka.

Sada će Pikasov muzej u Parizu pokušati da delimično ispravi ovu grešku kada bude otvorio novu postavku njenih najpoznatijih radova.

"Na novoj izložbi, ona nije predstavljena kao Pikasova muza ili inspiracija. Ne postoji nijedan od njenih portreta koje je on naslikao. Umesto toga, koncentriše se na Fransoaz Žilo kao umetnicu", rekao je portparol muzeja za britanski Guardian.

Prema njegovim rečima, ovo je prva takva izložba i za nju vlada veliko interesovanje.

Žilo je upoznala Pikasa u pariskom kafiću 1943. kada je grad bio pod nacističkom okupacijom. 
Ona je tada imala 21, a on 61. godinu.

Žilo je uradila ono što se nijedna od mnogih drugih Pikasovih žena nikada nije usudila - napustila ga je, uzevši njihovo dvoje dece, Kloda i Palomu.

Pikaso je zbog toga zahtevao od galerija Luis Leri da prestane da je predstavlja i urgirao da je prestižni "Salon d Me" više nikada ne pozove.

Deset godina nakon renoviranja, Pikasov muzej, koji ima najveću svetsku kolekciju Pikasovih dela, uradio je novu stalnu postavku u 22 prostorije raspoređene na tri sprata, koja uključuje skoro 400 slika, skulptura, keramike, crteža i grafika.

Izložba Fransoaz Žilo u prostoriji 17 na trećem spratu je privremena, ali se očekuje da će posetioci moći da je vide u sledećih godinu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura