Aktuelno iz kulture

Velike promene na Pesmi Evrovizije: Malme menja značajne procedure na predstojećem takmičenju

Komentari

Autor: Eurovision.tv

12/03/2024

-

18:12

Velike promene na Pesmi Evrovizije: Malme menja značajne procedure na predstojećem takmičenju
Velike promene na Pesmi Evrovizije: Malme menja značajne procedure na predstojećem takmičenju - Copyright eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori Evrovizije koja će se ove godine održati u švedskom gradu Malmeu najavili su brojne promene na predstojećem takmičenju. Direktni finalisti nastupiće uživo u polufinalima, a biće uvedene i promene tokom glasanja.

Evropska radiodifuzna unija i švedski javni servis SVT, saopštili su da će u polufinalima uživo nastupiti i direktni finalisti, odnosno predstavnici "velike petorke" - Velike Britanije, Italije, Nemačke, Francuske, Španije i ovogodišnjeg domaćina Švedske.

Finalisti će svoje pesme izvesti tokom polufinalnih večeri i to tokom takmičarskog dela programa, a ne u revijalnom delu, piše Eurovision.tv.

Što je još važnije, najavljena je i promena u glasanju u velikom finalu. Gledaoci više neće morati da čekaju da poslednja numera bude izvedena, već će glasove za svoje favorite od početka prve takmičarske kompozicije. Taj način glasanja koristio se 1997. godine kada je prvi put uvedeno telefonsko glasanje, ali i 2010. i 2011. godine.

Gledaoci iz država koje se ne takmiče, koji glasaju putem interneta, sada će imati na raspolaganju gotovo 24 sata, pošto će onlajn glasanje biti otvoreno od druge generalne probe pre svake takmičarske večeri.

Iako su organizatori najavili još neke promene koje i dalje drže u tajnosti, potvrđeno je da neće biti promena u samom sistemu glasanja.

Žiri i publika će u finalu i dalje glasati u odnosu 50 prema 50 procenata, dok u polufinalima glasaju isključivo gledaoci. Neće biti ni promena u načinu predstavljanja glasova.

Predstavnici ovogodišnjeg domaćina Švedske Markus i Martinus nastupiće prvi u velikom finalu, utvrđeno je na današnjem žrebu u Malmeu.

Izbor za najbolju pesmu Evrope održava se u Malmeu od 7. do 11. maja, a predstavnica Srbije Teja Dora nastupiće u prvom polufinalu takmičenja.

Voditeljke 68. izdanja "Pesme Evrovizije" biće holivudska i švedska glumica Malin Okerman i Petra Mede, švedska glumica i komičarka koja je već dva puta vodila najveće evropsko muzičko takmičenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura