Aktuelno iz kulture

Madlenijanum premijerom obeležava osamdeset godina od praizvedbe drame Tenesija Vilijamsa "Staklena menažerija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2024

-

08:23

Madlenijanum premijerom obeležava osamdeset godina od praizvedbe drame Tenesija Vilijamsa "Staklena menažerija"
Madlenijanum premijerom obeležava osamdeset godina od praizvedbe drame Tenesija Vilijamsa "Staklena menažerija" - Copyright Zoran Škrbić/Opera & Theatre Madlenianum

veličina teksta

Aa Aa

Premijerom dela "Staklena menažerija" Tenesi Vilijamsa u režiji Ivane Vujić 30. marta u zemunskom  Madlenianumu, ovaj teatar se pridružuje se jubileju ovog komada: 80 godina od praizvedbe koja se obeležava širom sveta.

Lik glavne protagonistkinje Lore Tenesi Vilijams je stvorio inspirisan svojom sestrom i delo zasnovano na priči o njegovoj porodici, svojom iskrenošću i snagom osvojilo je pozorišne scene širom sveta. 

U prevodu, izboru muzike, scenografiji i režiji Ivane Vujić "Staklena menažerija", kao tekst Tenesi Vilijamsa i kao ova predstava, "traganje je za sopstvenim smislom, kao i smislom ljubavi", reči su rediteljke.

Opera & Theatre Madlenianum/Promo

 

Loru tumači Tamara Aleksić, Džima Nikola Rakočević, Lorinog brata Toma Ognjen Malušić, a lik Amande Vingfild, samohrane majke Lore i Toma, igra Borjanka Ljumović.

"Ovi glumci i glumice su stvaraoci izuzetnog dara, osobenog ličnog ja, visoke pozorišne i životne etike. Različiti i osobeni sa velikom snagom grade likove od stakla: Amandu, Loru, O Konora, Toma", naglašava rediteljka. Ivana Vujić je u svojoj "Staklenoj menažeriji" (šestom komadu koji postavlja u Madlenianumu) i autor scenografije i izbora muzike što je rezultiralo još kompletnijim autorstvom, a kreirala je, osim rešenjima u glumačkoj igri i audio-vizuelnim sredstvima koja donose kontrast između sivog tihog sveta materijalnog siromaštva i ružičastog navodno rajskog u kojem se pleše uz moderne ritmove i gde zveckaju novčići.

Zoran Škrbić/Opera & Theatre Madlenianum

 

Stalni autori saradnici Ivane Vujić su i ovog puta Slavenka Milovanović dramaturg, Dušica Knežević kostimograf, Svetlana Volic autor videa, Ljiljana Mrkić Popović autor scenskog govora, Marija Milenković autor scenskog pokreta i Srđan Jovanović dizajner svetla.

"Radosna sam zato što mi je pružena mogućnost da radim u Operi i teatru Madlenianum, u blistavom prostoru koji je osnovala i brižljivo čuva jedna od najvećih srpskih dobrotvora gospođa Madlena Zepter. Lakše mi je da se identifikujem u ovom komadu sa ljudima koji su uplašeni životom, ti naizgled slabi ljudi su suštinski jaki. Rediteljski koncept i kompozicija, kao i rediteljska opredeljenost ka žanru i scenskom liku i mreži scenskog lika kao i modeli radnje sigurno da su važni i noseći stubovi predstave, ipak poput Tenesi Vilijamsa i ja uzvikujem: 'Najvažnija je radost i strast stvaranja'", navodi rediteljka u saopšenju.

Reprize su 1. i 13. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura