Aktuelno iz kulture

Koliko su bezbedne muzejske zbirke: Iz britanskih muzeja u poslednjih nekoliko godina nestalo više stotina artefakata

Komentari

Autor: Independent

16/04/2024

-

07:26

Koliko su bezbedne muzejske zbirke: Iz britanskih muzeja u poslednjih nekoliko godina nestalo više stotina artefakata
Britanski muzej - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko muzeja u Velikoj Britaniji priznalo je da je iz njihovih kolekcija tokom proteklih pet godina izgubljeno, ukradeno ili uništeno više stotina predmeta, saznaje Independent.

Nakon što je obelodanjeno da je iz Britanskog muzeja u proteklih nekoliko godina ukradeno skoro 2.000 predmeta i Carski ratni muzej, Nacionalni muzej Škotske i Muzej prirodne istorije, priznali su da ni njihove kolekcije nisu potpune. 

Informacije su objavljene u skladu sa Zakonom o slobodi informacija, na koji se pozvao britanski Independent, tražeći od muzeja da otkriju da li i iz njihovih kolekcija nešto nedostaje.

Ispostavilo se da je između 2018. i 2023. u Carskom ratnom muzeju registrovan nestanak 539 predmeta, a da se jedan vodi kao ukraden. Za isti vremenski period, Prirodnjački muzej prijavio je nestanak 12 predmeta, dok je Nacionalni muzej Škotske registrovao šest izgubljenih predmeta, jedan ukraden i jedan uništen u požaru.

Independent piše da je među nestalim predmetima iz Prirodnjačkog muzeja zub sisara star više od 65 miliona godina, kao i gastrolit iz Galerije dinosaurusa, za koje se sumnja da su ukradeni.

Predstavnik te institucije rekao je za Independent da je bezbednost predmeta u njihovoj kolekciji koja broji više od 80 miliona artefakata, ozbiljan problem, jer je veliki broj njih izuzetno malih dimenzija.

Još jedan najverovatnije ukraden predmet je telefon iz aviona "Havilland Comet 4C", prvog komercijalnog putničkog aviona, koji je čuvan u Nacionalnom muzeju Škotske.

Prema pisanju Independenta, druge institucije koje su zabeležile gubitke predmeta, od 2017. su Muzej Velsa (16 predmeta), kao i Grupa muzeja nauke (četiri predmeta).

List takođe navodi da je smanjenje budžeta za zaposlene u jedinici za umetnine i antikvitete Metropoliten policije imalo "ogroman uticaj" na sposobnost ionako malog tima da istražuje krivična dela u oblasti umetnina u Londonu.

Podsećamo, pitanje bezbednosti muzejskih kolekcija u Velikoj Britaniji otvoreno je prošle godine, kada je otkriveno da je tokom nekoliko godina iz 256 godina starog Britanskog muzeja, u proteklih nekoliko godina ukradeno više od 2.000 predmeta. 

Tadašnji direktor Hartvig Fišer i njegov zamenik Džonatan Vilijams podneli su ostavke, a nedavno je na čelo institucije postavljen Nikolas Kalinan. 

Otpušten je i nekadašnji dugogodišnji kustos Piter Higs, za kog se sumnja da je umešan u nestanak predmeta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura