Aktuelno iz kulture

Smrt Haline Hačins: Šta presuda oružarki filma "Rust" znači za Aleka Boldvina

Komentari

Autor: People

16/04/2024

-

12:39

Smrt Haline Hačins: Šta presuda oružarki filma "Rust" znači za Aleka Boldvina
Smrt Haline Hačins: Šta presuda oružarki filma "Rust" znači za Aleka Boldvina - Copyright Evan Agostini/Invision/Luis Sánchez Saturno/Santa Fe New Mexican/AP

veličina teksta

Aa Aa

Oružarka filma "Rust" Hana Gutjerez Rid, koja je u martu proglašena krivom za ubistvo iz nehata direktorke fotografije Haline Hačins, osuđena je na maksimalnu kaznu od 18 meseci zatvora. Magazin "People" piše da bi ta presuda, trebalo da bude "poziv za buđenje" Aleku Boldvinu, koji čeka svoje suđenje za ubistvo ih nehata u julu ove godine.

"Sud ovakve slučajeve ozbiljno shvata", izjavila je za taj list pravnica Emili D. Bejker, bivša okružna tužiteljka iz Los Anđelesa.

Gutjerez Rid nadgledala je upravljanje pištoljima-rekvizitima u vestern filmu, dok je glavni glumac i koproducent Alek Boldvin držao oružje iz kog je ispaljen smrtonosni metak u Hačins 21. oktobra 2021. u Novom Meksiku. 

Reditelj Džoel Souza takođe je pogođen u rame, ali je preživeo povrede i vratio se snimanju filma prošle godine.

Boldvinu, koji tvrdi da nije povukao obarač, takođe preti 18 meseci zatvora.

Mogućnost nagodbe

Bejker veruje da bi Boldvinov pravni tim mogao da se obrati specijalnim tužiocima Kari T. Morisi i Džejsonu Dž. Luisu, kako bi proverili da li mogu da dobiju sličan sporazum o priznanju krivice, koji mu je ponuđen prošlog oktobra.

Photo by Evan Agostini/Invision/AP

 

Ponuda je tada povučena nakon što su saznali da radi na dokumentarnom filmu, a tužioci su tvrdili da je Boldvin "aktivno vršio pritisak na svedoke u slučaju protiv njega da govore u njegovom dokumentarcu".

Prema uslovima tog sporazuma, Boldvin je mogao da dobije šest meseci uslovne kazne za prekršaj usled neadekvatnog rukovanja vatrenim oružjem, novčanu kaznu od 500 dolara, 24 sata društveno korisnog rada, kao i obavezno pohađanje časova o bezbednom rukovanju oružjem.

"Mislim da ako ste advokat odbrane, morate da pitate tužioce za nagodbu, osim ako vam klijent ne kaže da ne treba time da se bavite. Uvek ima prostora za takvo pitanje", kaže Bejker.

Međutim, ostaje pitanje da li će tužioci biti spremni da ponovo ponude nagodbu.

"Nema ljubavi između tužilaštva i odbrane", kaže pravnica, dodajući da su i jedna i druga strana izneli vrlo "zapaljive" podneske, kao i da je Morisi u jednom od njih za glumca rekla da ima "impresivan nivo arogancije".

"To mi deluje da tužilaštvo neće biti spremno na dogovor", kaže Bejker.

Ipak, ona dodaje da je njegov slučaj drugačiji i da ne mora da znači da ga čeka ista sudbina kao Gutjerez Rid.

"Porota je rekla da je Hana bila, ne samo potpuno nemarna i nesmotrena u obavljanju svog posla, nego i da je donela bojevu municiju na set. Tako da je to definitivno drugačiji slučaj od Boldvinovog. Međutim, ako tužilaštvo može da dokaže da je Boldvin povukao obarač, ne znam koliko će porota imati simpatija za njega, jer mnogi u filmskoj industriji kažu da se na snimanjima uvek lažira upiranje oružja u nekoga. Nikada se ne upire oružje u osobu. Svako oružje tretira se kao da je napunjeno", istakla je Bejker.

Boldvinov pravni tim mogao bi i da pokuša da prebaci krivicu na Gutjerez Rid, ali bi za konkretno ovaj slučaj ipak moglo da se nađe i više krivaca, zaključuje pravnica.

Komentari (0)

Kultura