Aktuelno iz kulture

"Istina oblikovana u mraku": Magični svetovi Jelene Jelače u Galeriji X Vitamin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2023

-

17:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Galerija X Vitamin u Beogradu obležava šest godina postojanja izložbom Jelene Jelače “The Truth is Shaped in the Darkness” na kojoj je najavljeno monumentalno delo koje predstavlja istovremeno sublimaciju dosadašnje prakse te umetnice, ali otvara i novo polje u njenom radu.

Specifičan pristup u kojem se perspektiva posmatrača i učesnika na fantastičan način prepliću, kao i dokumentarni karakter pojedinih serija, učinila je dela Jelene Jelače nezaboravnim ne samo u krugu poznavalaca i ljubitelja umetnosti, već i šire publike. Duboko promišljanje ljudske psihe i međusobnih odnosa u različitim kontekstima uspeva da prikaže na snažan i istovremeno pitak način tako da uvek želite još kako u pogledu narativa, tako i izdašne likovnosti, navela je Galerija X Vitamin u najavi izložbe na kojoj će Jelena Jelača predstaviti jedno monumentalno delo koje je tokom proteklih godinu dana delo nastalo kao refleksija na aktuelna stanja stvari kojima svedočimo, dok formatom i kompleksnošću prevazilazi njena dosadašnja ostvarenja, a publici nudi uzbudljivo iskustvo koje se graniči sa transcedentnim.

Pregršt karaktera realnih i fantastičnih gusto ispunjava gotovo čitavu površinu platna potvrđujući osećaj Jelene Jelača za dramaturgiju slike. Svoje istorijske reference delo pronalazi u motivu gozbi koje su od srednjeg veka, preko renesanse do primera iz modernog i savremenog doba, predstavljale okupljanja oko zajedničkog dobra. Na mnogo načina to delo i sama izložba nude konkretna pitanja na simboličan način.

Promo

 

Među dosadašnjim radovima Jelene Jelača su serija slika: “Meksiko”, “Dnevnik kretanja”, “Kretati se mora”, “Paralelna realnost” i “Kino oko”, kroz koje dosledno oblikuje i gradi svoj izraz.

Jelena Jelača je završila 1998. godine Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je 2000. i magistrirala. Izlaže grupno i samostalno od 1994. Bavi se položajem jedinke u odnosu na društvo, re(konstruisanjem) identiteta, rodnim odnosima u kontekstu kulturološke i psihološke dimenzije. Dominantni motiv je portret uz prisustvo autobiografskih detalja. Promišljanje karaktera i interesovanje za pojedinost, odraz su intuitivnih istraživanja.

Izložba Jelene Jelača biće otvorena do 4. februara 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura