Aktuelno iz kulture

Đorđe Matić, dobitnik nagrade "Momo Kapor", za Euronews Srbija: "Svako piše onako kakav jeste"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

19:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pisac Đorđe Matić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Momo Kapor" za svoju knjigu "Niotkuda s ljubavlju". Inspiracija za ovo nagrađeno delo nastala je upravo tokom tri decenije života van Zagreba, odakle je otišao u Italiju, pa u Holandiju, gde je studirao englesku i italijansku književnost. 

Jedan je među retkima koji na svoje romane stavlja snažan lični pečat. 

"Pisanje je trajalo gotovo punih pet godina. Inspiraciju sam pronašao u 30 godina vlastitog emigrantskog iskustva i iskustva druge vrste, a to je iskustvo celoživotnog čitalja. Ovaj roman je neki način i posveta književnosti, pogotovo našoj iz koje sam crpeo najveću inspiraciju", kaže pisac za Euronews Srbija.

Matić je pesnik, esejista i romanopisac, koji je u poslednjih deset godina objavio osam knjiga, a urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije". Stalni je saradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio Televizije Srbije. član je Hrvatskog društva književnika i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Prinskrin/Youtube/Sto minuta buke

 

Jedan od članova žirija Muharem Bazdulj za Euronews Srbija ocenjuje da Matićev roman govori o temi koja je obeležila naše prostore poslednjih decenija.

"Odlazak može biti izbeglički, može biti gastarbajterski ili neki treći, ali on opisuje tu temu koja tangira mnoge od nas, što lično, što preko članova porodice na jedan čini mi se nov i vrlo originalan način", ocenjuje Bazdulj.

Pisac kaže da čitaoci od njegovog romana mogu očekivati emociju, ali ne ostrašćenost.

"Mi danas imamo često u prozi jednu vrstu cinizma, hladnoće, a s druge strane imamo hipertrofiju emocija. Ovde je možda neka vrsta staroromantičarske osećajnosti, kako je malo sad nepopularno, ali šta da radimo, svako piše onako kakav jeste", ističe Matić.

Nagrada Momo Kapor dodeljuje se već 14 godina na dan rođenja Mome Kapora, 8. aprila. Dodeljuje i zadužbi na momčilo Momo Kapor u cilju razvoja umetnosti. Nagrada se neizmenično dodeljuje jedne godine za likovnu umetnost, umetnika sa prostora Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a druge godine za književnost za knjige objavljene na srpskom jeziku. Cilj je da se sačuvaju sećanja na oba talenta Mome Kapora. 

"Kao i u svakom umetničkom žiriranju, to nije atletika - vi ne birate objektivno da li je neko najbrži ili skače najviše, nego konkretan žiri bira konkretnu knjigu koja tom žiriju u tom trenutku se čini kao najbolja. Jednostavno, nas troje kao članovi žirija smo iz onog što smo prosuđivali iz produkcije, izabrali ovu knjigu kao knjigu koja se nama najviše dopada i kod koje pronalazimo neki nastavak u nekom duhovnom smislu na umetnički svet Mome Kapora", kaže Bazdulj.

Momo Kapor bio je slikar, književnik i novinar. Rođen u Sarajevu, većinu svog života proveo je u Beogradu, gde i završio Akademiju likovnih umetnosti sa prosečnom ocenom 9,9. Bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. 

Matić ističe da je ovim romanom želao da oda počast svojim velikim prethodnicima poput Krleže, Andrića, Crnjanskog, Kiša i Njegoša i da mu nagrada mnogo znači.

"Ponavljam ovih dana ja nisam dobio ni pohvalu za pismeni u školi. Ovo je prva, pa najskuplja, tako da sam skrušen i počastvovan. Ali pravo da vam kažem, ako ne zvuči neskromno, mislim da ovaj roman na neki način jeste drugačiji od većine toga što se piše kod nas", kaže pisac, koji je prilikom preuzimanja priznanja dodao da je na njegovom mestu bilo "mnogo slavnijih prethodnika, ali ne i srećnijeg i radosnijeg".

Đorđe Matić je retka pojava na bivšem jugoslovenskom prostoru koji svojim delima dokazuje da esejista može biti popularan i čitan. Njegovi tekstovi o kulturnim dešavanjima i pop kulturi prevazilaze standarde opšteprihvaćenog. Ističe da će sledeći roman biti sličan - neka vrsta odgovora na roman "Niotkuda s ljubavlju" ili reakcija na njega i da će oni sigurno biti povezani, ali stilski sasvim drugačiji.

Komentari (0)

Kultura