Aktuelno iz kulture

Braća Asad nastupaju u Beogradu: "Svetu je više nego ikad potrebna ljubav, lepota, nežnost i mir, a sve to nudi gitara"

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

15:07

Braća Asad nastupaju u Beogradu: "Svetu je više nego ikad potrebna ljubav, lepota, nežnost i mir, a sve to nudi gitara"
Braća Asad nastupaju u Beogradu: "Svetu je više nego ikad potrebna ljubav, lepota, nežnost i mir, a sve to nudi gitara" - Copyright Prinskrin/Youtube/The Weidenfeld-Hoffmann Trust

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 25. Guitar Art Festival počinje večeras na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine gde će nastupiti jedan od najboljih klasičnih gitarskih dua Serđo i Odair Asad, a zatim i Badi Asad, pevačica i gitaristkinja koja je unela revoluciju u svet gitarske muzike.

Brazilci, braća Serđo i Odair Asad, postavili su merilo za sve ostale gitariste, stvarajući novi standard gitarske inovacije, inventivnosti i izraza. 

Braća Asad su jedan od najpoznatijih gitarskih dua sveta, njihova virtuoznost inspirisala je različite kompozitore da piu za njih, uključujući Astora Pjacolu, Terija Rajlija, Radamšsa Gnatalija i druge.

Duo Asad se ovog puta vraća u Beograd sa Badi Asad poznatom pevačicom i gitaristkinjom, koja takođe potiče iz ove muzičke porodice.

U razgovoru za Tanjug slavni muzičari otkrivaju kako su počeli da sviraju zajedno. 

"Naš otac je bio amaterski muzičar koji je voleo da svira brazilski stil muzike poznat kao čoro (choro). Dakle,  odrasli smo slušajući taj stil muzike i na kraju smo počeli da učimo da ga sviramo. Brzo smo savladali repertoar našeg oca i, godinu dana nakon početka, uspeli smo da nastupamo na televiziji sa najvažnijim izvođačem i kompozitorom čoro stila tog vremena, Jakobom Bitenkurtom. Taj televizijski događaj, iz 1965. godine, označio je početak karijere našeg dua", rekao je Serđo Asad. 

Muzička porodica

Braća potiču iz muzičke porodice - otac im je svirao mandolinu, a majka koja sada ima skoro 94 godine, i dalje peva.

"Serđo je imao jedanaest godina kada je počeo da svira gitaru, ja sam imao osam i, naravno, želeo sam da sviram i ja! Tako smo počeli zajedno! Osećam da je naš duo bio nešto prirodno što se desilo", rekao je Odair. 

Braća Asad pojašnjavaju saradnju sa Badi Asad poznatom pevačicom i gitaristkinjom koja takođe večeras nastupa na otvaranju Gitar Art Festivala.  

"Iako sviramo isti instrument, Badina karijera je krenula drugačijim putem od naše. Razvila je različite načine korišćenja gitare, i sa radom tela i usne perkusije, razvila je jedinstvenu mešavinu muzičke produkcije, do te mere da je nazivaju 'ženom bendom'", rekao je Serđo Asad, a njegov brat dodaje da su se tačno pre dvadeset godina, prvi i jedini put, tri generacije porodice Asad okupile na sceni u Brazilu, i u SAD-u. 

"Naš otac je proslavio svoj 80. rođendan na sceni u Stendfordu! Još dva koncerta su organizovana u Parizu i Briselu. DVD poslednjeg koncerta - 'Um momento de puro amor' (Trenutak čiste ljubavi) - još uvek je dostupan na GHA Records, kao i CD 'A Brazilian Songbook'. To je za nas bilo jedno jedinstveno i nezaboravno iskustvo", rekao je Odair Asad. 

Serđo Asad naglašava da njih troje nikada nisu pokušali da zajedno nastupaju. 

"Odsvirali smo jedan ili dva komada na porodičnim predstavama, koje smo producirali, ali nikada toliko koliko ćemo izvesti u Beogradu. Ipak, naše razumevanje muzike je otprilike isto, jer je Badi odrasla slušajući nas, i veoma dobro razume našu ritmičku fleksibilnost", rekao je Serđo.

Muzika za tri gitare

Odair je otkrio da će večeras u Beogradu svirati brazilsku muziku posebno aranžiranu za tri gitare, kako bi ispunili želju beogradskog Gitar Art-a povodom 25. godišnjice tog festivala.

"Koncerti u programu Gitar Art Festivala uvek su intrigantna mešavina stilova, epoha i kultura. Odair i ja ćemo svirati stari repertoar, ali i nove komade koji su komponovani u skorije u vreme. Što se tiče trija, pripremili smo set komada koji kombinuje poznate klasične kompozicije sa brazilskim popularnim melodijama", rekao je Odair. 

Trenutno se slavni muzičari pripremaju za veliku proslavu 60 godina karijere njihovog dua.  

"To će se dogoditi 2025. godine, i tokom te godine planiramo velike turneje. Takođe, snimićemo novi album sa našom muzikom posebno za tu priliku", rekao je Serđo.

Odair Asad napominje da gitara ima visok potencijal kao sredstvo ljudske komunikacije i da mladi gitaristi svoje bavljenje muzikom treba da usmere u tom pravcu. 

"Čovečanstvu je danas, više nego ikad, potrebna ljubav, lepota, nežnost i mir, a gitara sve to može da ponudi", rekao je Odair. 

Komentari (0)

Kultura