Aktuelno iz kulture

Ujedinjeni festivali Srbije apeluju na organizatore događaja da poštuju epidemiološke mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

11:43

Ujedinjeni festivali Srbije apeluju na organizatore događaja da poštuju epidemiološke mere
Exit - Copyright EXIT/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni festivali Srbije, koje čine Exit, Arsenal fest, Lovefest, Beer Fest i Nišville,  apeluju na organizatore događaja da strogo poštuju propisane mere i podstiču vakcinaciju mladih.

To je jedini način da se spreči širenje zaraze i održi srpska manifestaciona privreda, kao jedna od retkih u svetu koja je pronašla bezbedan način na koji može da se održava, stoji u zajedničkom saopštenju festivala.

"Podsećamo da su na snazi mere za okupljanja do 500 ljudi, kao i da je za događaje iznad tog broja okupljenih neophodna posebna dozvola Kriznog štaba. Dozvola od Kriznog štaba dobija se na osnovu bezbednosnog protokola 'Safe Events Serbia', prema kojem se ulazak na događaje kontroliše i ograničava na one koji imaju Digitalni zeleni sertifikat (što znači da su vakcinisani ili imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19) ili su negativni na PCR, odnosno brzom antigenskom testu", saopštavaju Ujedinjeni festivali Srbije.

Direkcija Exit festivala stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad realizovalo naučno istraživanje među posetiocima ovogodišnjeg Egzita čiji je cilj bila procena uticaja posete festivalu na širenje virusa kovid-19, kao i ispitivanje efikasnosti "Safe Events Serbia" bezbednosnog protokola.

Direktor Doma Zdravlja Veselin Bojat izjavio je da "kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, Exit festival nije bio mesto masovnog zaraživanja virusom".

Ovo potvrđuju i reči direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine, prof. dr Vladimira Petrovića, koji je izjavio da je u periodu nakon Exita samo 12 pozitivnih slučajeva povezano sa festivalom, dok se ostalih 84 zarazilo na svadbama i drugim okupljanjima. O ovim rezultatima izvestili su brojni ugledni svetski mediji. Epidemiološki podaci pokazuju da ni nakon Arsenal festa nije došlo do povećanja broja novozaraženih u Kragujevcu.

"Imajući ovo u vidu, svi učesnici u manifestacionoj privredi moraju pokazati visok stepen odgovornosti i poštovati sve propisane mere, jer u suprotnom mogu ugroziti oporavak manifestacione privrede koja je gotovo ugašena nakon zabrane rada od preko 16 meseci", stoji u saopštenju, koje se završava apelom na sve organizatore događaja i javne ličnosti da podstiču vakcinaciju mladih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura