Aktuelno iz kulture

Hrabro srce Beograda: Kako se keruša Gabi suprotstavila jaguaru i spasila život čuvaru zoo vrta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2024

-

09:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

O herojstvu keruše Gabi malo se zna, iako joj je u Beogradskom zoo vrtu pre 35 godina podignut spomenik. Hrabra nemačka ovčarka, koja je spasila život čuvaru vrta, poslužila je i kao inspiracija za novu knjigu Gorana Markovića, učitelja i vlasnika izdavačke kuće "Pčelica".

"Ona je imala one osobine bliske ljudskim, koje su neprolazne, kao što su vernost, hrabrost i požrtvovanje, a to su osobine junaka", kaže Marković.

Podvig keruše Gabi

Gabi je bila ljubimica zoo vrta, a njen posao bio je da sa čuvarom i još jednim psom obilazi njegov prostor. U jednoj takvoj šetnji, 22. juna 1987. godine ženka jaguara iskočila je iz kaveza, a hrabra Gabi joj se suprotstavila i sprečila da pobegne iz vrta. Iako je iz ovog okršaja izašla s teškim povredama, uspela je da preživi.

"Uspeli smo da je izvučemo iako je bilo teško. Da je jaguar izašao napolje, to bi bilo strašno, jer on ne ubija da bi jeo, nego iz zadovoljstva", kaže za Euronews Srbija Branislav Pavlović, bivši radnik Zoo vrta.

Skulptura i književni spomenik za nemačku ovčarku

Zbog ovog podviga, radnici zoološkog vrta odlučili su da joj za života podignu spomenik, koji će podsećati na njenu odvažnost. Spomenik je napravio vajar Nikola Vukosavljević, po nalogu tadašnjeg direktora Vuka Bojovića.

Vukosavljević kaže da za svoj rad nije tražio honorar.

Euronews Srbija

 

"Smatrao sam to svojim doprinosom da zoološki vrt stane na svoje noge i jako mi je drago što sam u svemu tome učestvovao. I posle 35 godina gane me kad vidim da mi službenici prilaze, kako me pozdravljaju", kaže vajar.

Osim spomenika od bronze, keruša Gabi dobila je i svoj književni spomenik. Autor je najpre želeo da napiše novelu, ali je intervjuisanje očevidaca i istraživanje trajalo dve godine i zato je pred čitaoce izašao detaljan roman. Promocija knjige organizovana je tamo gde je sve i počelo.

"Imamo mnogo knjiga posvećenih herojima, posebno psima, od Lajke do Hačika, a mi imamo našu Gabi. Ona je i naš Hačiko i naša Lajka i naš Togo, jer ona je imala neprolazne vrednosti koje su i sada aktuelne", ističe Marković.

Cilj autora je da ova priča dođe do što većeg broja čitalaca, a već se dopada i deci i njihovim roditeljima koji je čitaju širom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez