Aktuelno iz kulture

Dela Van Goga, Monea i Gogena pod lupom: Švajcarski muzej uklonio slike sa izložbe zbog sumnje da su ih ukrali nacisti

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

14:50

Dela Van Goga, Monea i Gogena pod lupom: Švajcarski muzej uklonio slike sa izložbe zbog sumnje da su ih ukrali nacisti
Dela Van Goga, Monea i Gogena pod lupom: Švajcarski muzej uklonio slike sa izložbe zbog sumnje da su ih ukrali nacisti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski muzej Kunsthaus u Cirihu saopštio je da će ukloniti pet slika sa izložbe dok traje istraga o tome da li su ta dela svojevremeno ukrali nacisti. Umetnička dela koja su pod istragom uključuju slike Kloda Monea, Vinsenta Van Goga i Pola Gogena, prenosi BBC.

Kako se navodi, dugo su postojale sumnje o poreklu dela u kolekciji Emila Burlea, nazvanoj po trgovcu oružjem koji se obogatio tokom Drugog svetskog rata praveći i prodajući oružje nacistima.

Odluka o uklanjanju slika doneta je nakon objavljivanja novih smernica koje imaju za cilj vraćanje umetničkih dela porodicama od kojih su ukradena.

Odbor fondacije za kolekciju Emila Burlea je u saopštenju naveo da je "posvećen traženju pravičnog rešenja za ova dela sa pravnim naslednicima bivših vlasnika".

Fondacija je istakla da će se šesto delo u kolekciji, La Sultane Eduarda Manea, razmatrati odvojeno, a da se te smernice ne primenjuju na ovu sliku.

Dodaje se da je fondacija spremna da ponudi finansijski iznos zaostavštini prvobitnog vlasnika te slike Maksa Silberberga, jevrejskog industrijalca iz Nemačke, čiju su kolekciju nacisti prodali na prisilnim aukcijama.

Smatra se da je on ubijen u nacističkom logoru Aušvic, a rasprablja se o tome da li je on bio primoran da proda Maneovo delo ili je to učinio iz ličnih razloga.

Više od 20 zemalja, uključujući Švajcarsku, prihvatilo je ranije ove godine smernice Stejt departmenta o delima koje su nacisti ukrali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja