Aktuelno iz kulture

Vensan Kasel: Ludost i mašta ne mogu biti zamenjeni veštačkom inteligencijom

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

09:13

Vensan Kasel: Ludost i mašta ne mogu biti zamenjeni veštačkom inteligencijom
Vensan Kasel: Ludost i mašta ne mogu biti zamenjeni veštačkom inteligencijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Popularni francuski glumac Vensan Kasel igra u najnovijem filmu kultnog kanadskog reditelja Dejvida Kronenberga "Pokrov" sa kojim se takmičio za "Zlatnu palmu" na nedavno održanom Kanskom festivalu. Ostvarenje u kom Kasel igra sa Dajen Kruger uskoro će se naći i u domaćim bioskopima, a tim povodom glumac je govorio za list "Politka".

U "Pokrovu" njegov lik lansira tehnologiju koja živima omogućava da se povežu sa svojim preminulima u njihovim grobovima.

Kasel kaže da je prestravljen od pomisli da će ostariti i umreti, ali da se trudi da ne razmišlja previše o tome.

"Volim da snimam filmove i stvarno volim sve što se dešava u akciji, a uhvatiti ostalo nije moja šolja čaja. Radim, igram igru jer je to moj posao. kao glumac ne gledam mnogo filmova, moj život je definitivno više u stvarnosti nego u fikciji", rekao je on.

Glumac je komentarisao i aktuelni uspon AI tehnologija i ocenio da ludost i mašta, a onda i blistavost života koju imate u emociji ne mogu biti zamenjene veštačkom inteligencijom.

"Stvari sa AI su veoma složene. Ima i dobrih i loših stvari i puno mogućnosti za zloupotrebu", rekao je Kasel.

Na pitanje kakav mu je odnos sa francuskom kinematografijom, kaže da se, kada je bio mlađi, nije ponašao kao francuski proizvod niti je bio komercijalan.

"Stasavao sam u eri post Novog talasa i nisam mogao da se odnosim prema tome da se od mene očekuje samo naturalizam jer to nije bilo ono što sam želeo da radim. Hteo sam da sanjam o glumačkom studiju i italijanskom filmu, o nečemu udaljenijem od stvarnosti", rekao je on.

Dodao je da je francuski Novi talas uticao na filmove koji su mu se svideli a koji su dolazili iz SAD, ali da je kada je studirao glumu snimao i živeo u Americi shvatio da je Francuz i da je ponosan na svoju zemlju i francusku kinematografiju.

"Shvatio sam kvalitet koji imamo, slobodu koju imamo, autentičnost koju imamo. Moramo da shvatimo da još uvek snimamo oko 209 filmova godišnje i to veoma raznolikih, što je izvanredno za zemlju veličine Francuske. Loša vest je da danas svi radimo za Apple, Netflix, Amazon, a to je američki novac. I to je tužno jer ćemo s vremenom promeniti nešto u načinu na koji pričamo francuske priče", zaključio je Kasel.

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja