Aktuelno iz kulture

Sonja Radaković nagrađena na 58. Oktobarskom salonu za performans "Zauzeto"

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2021

-

15:16

Sonja Radaković nagrađena na 58. Oktobarskom salonu za performans "Zauzeto"
Sonja Radaković - Copyright Oktobarski salon

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada 58. Oktobarskog salona pripala je Sonja Radaković, dok je dobitnik Nagrade Kulturnog centra Beograda Vuk Ćosić.

U žiriju koji je odlučivao o Nagradi Oktobarskog salona bili su likovni kritičar Žerom Sans, nezavisni kustos Tevž Logar i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Mišel Blanuša.

Posebna pažnja, kako su naveli članovi žirija, posvećena je mladim i perspektivnim umetnicima, koji su pokazali ne samo autonomiju u svom umetničkom radu i konceptualnu zaokruženost, već i želju i potrebu da se pozabave važnim estetičkim i društvenim pitanjima današnjice" i u skladu s tim dodelio nagrade.

"Sonja Radaković se u svom dosadašnjem radu fokusirala na različite savremene umetničke prakse: video, fotografiju i prvenstveno performans, što je i forma izloženog rada `Zauzeto`. Koristeći telo kao umetnički alat i umetnički medij u svojoj istraživačkoj i multimedijalnoj praksi, ova umetnica `secira` krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole", obrazložio je stručni žiri.

U delu izloženom na Oktobarskom salonu, Radaković koristi svoje i tuđe telo kao manipulativno oruđe, preuzima društveno poželjnu ulogu i ispituje svoj društveni i umetnički položaj na granici morala, ukusa i pristojnosti.

Radaković je vizuelna umetnica koja aktivno izlaže od 2007. godine, učestvovala je na nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi i projekata u Srbiji i inostranstvu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na Oktobarskom salonu se od 2007. godine dodeljuje i Nagrada Kulturnog centra Beograda, koji je organizator ove manifestacije, a ona se sastoji od samostalne izložbe u galerijama ove institucije.

Otpakivanje Dišanove kutije

Ovogodišnji dobitnik ovog priznanja je Vuk Ćosiću za video-rad "Otpakivanje Dišanove kutije" ("Unboxing Dućamp`s Boite").

Žiri u sastavu: kustoskinje Likovne galerije Kulturnog centra Beograda Svetlane Petrović, programske urednice u Kulturnom centru Beograda Zorane Ðaković-Minniti i saradnice tog centra na projektu "Vizuelna umetnost i mladi" Tijane Savatić, u svom obrazloženju ističe da se "Ćosićev rad izdvojio kvalitetom da na odmeren i promišljen način stavi u odnos lokalne i međunarodne kontekste, a potom i aktuelni trenutak sa istorijom avangardne umetnosti".

Ćosić je međunarodno poznat kao medijski aktivista, teoretičar i istoričar rane umetnosti na internetu, jedan od osnivača Ljudmile - digitalne medijske laboratorije u Ljubljani, koja je bila jedna od prvih institucija te vrste u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, i koja je služila kao resurs za nekoliko generacija umetnika koji su preispitivali digitalne medije i stvarali inovativna hardverska i softverska rešenja.

Izlagao je u okviru grupnih izložbi u Londonu, Parizu, Tokiju, Beču, Tel Avivu, Lincu, Mineapolisu i mnogim drugim mestima, a bio je i predstavnik Slovenije na Venecijanskom bijenalu 2001. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura