Aktuelno iz kulture

Lane Gutović će biti sahranjen u subotu na groblju u Kumodražu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

20:20

Lane Gutović će biti sahranjen u subotu na groblju u Kumodražu
Milan Lane Gutović - Copyright Jugoslovensko dramsko pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od velikana domaćeg glumišta, Milan Lane Gutović, koji nas je zauvek napustio danas, biće sahranjen u subotu u 12 sati na groblju u Kumodražu.

"Sahrana će biti održana u subotu na kumodraškom groblju, tu počivaju i njegovi roditelji. Neće biti komemoracije, to je bila njegova želja. Porodica neće davati izjave za medije", kazao je Gutovićev sin Spasoje za "Večernje novosti".

Milan Gutović, je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), od 1967. do 2002. godine. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. u klasi profesora Milenka Maričića. Iste godine, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Bojan Stupica odlučuje da podmladi i osveži ansambl, pa grupa mladih glumaca, među kojima je i Gutović biva primljena u ansambl JDP. U grupi koja je nazvana "Bojanovim bebama" bili su i Gojko Šantić, Tanasije Uzunović, Dušan Đurić, Mirjana Vukojčić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Josip Tatić, Svetlana Bojković i Branko Cvejić.

Jugoslovensko dramsko pozorište

 

Na sceni JDP ostvario je na desetine uloga, ali je igrao i na drugim pozorišnim scenama. Imao je potrebu da se izrazi ne samo kao glumac, već i kao kompletan autor, pa osamdesetih godina na našu scenu ponovo uvodi formu kabarea (JDP - Kabare 1986; Pozorište Slavija - Obično veče 2002, Izgubljena forma, 2005, Začin, 2009; TV serijal Video kabare - Oralno doba, 2008).

Sarađivao je s vodećim rediteljima poput Miroslava Belovića, Bore Draškovića, Bojana Stupice, Mate Miloševića, Arsenija Jovanovića, Ljubiše Ristića, Ježija Jarockog, Steve Žigona, Dimitrija Jovanovića, Jagoša Markovića, a bio je nezaobilazan u podelama Dejana Mijača.

Snimio je na stotine televizijskih filmova i serija (Tesna koža, Diplomci, Sedam sekretara SKOJ-a, Bolji život), među kojima su nezaboravne uloge u "Otvorenim vratima" (Ujak Dragoslav Jakovljević), "Metli bez drške" (Ognjen Lepšanović), kao i lik "Pustolova" u serijalu za najmlađe "Dobro veče, deco".

Dobitnik je niza glumačkih nagrada, a u periodu od 2006. do 2008. bio je i predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura