Društvo

Umro Milan Lane Gutović

Komentari

Autor: S. Tuvić, S. Šulović

25/08/2021

-

18:18

Umro Milan Lane Gutović
Lane Gutović - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas, potvrđeno je za Euronews Srbija na VMA.

Gutović je preminuo danas popodne, u 15.45h, rečeno je na VMA.

Poznati glumac se nalazio na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je od 19. avgusta bio priključen na respirator i njegovo stanje je danima bilo nepromenjeno, rečeno je ranije za Euronews Srbija.

Prema istim informacijama, Gutoviću je, po prijemu u bolnicu, urađen brzi test koji je bio negativan, iako je imao simptome korone. Odmah potom urađen i PCR, čiji je rezultat, takođe, pokazao da je negativan.

Krajem prošle godine, Milan Lane Gutović je zbog zdravstvenih problema otkazao niz zakazanih izvođenja svojih komada u Akademiji 28, dok ga je u predstavi "Sumrak bogova" na sceni Beogradskom dramskog pozorišta zamenio kolega Slobodan Boda Ninković.

Početkom juna, na festivalu "Bez prevoda" u Užicu umesto Gutovića u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Putujuće pozorište Šopalović" igrao je Dragan Bjelogrlić. Iz uloge Vasilija, Lane se povuka iz zdravstvenih razloga.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Poznati srpski glumac koji je domaću publiku osvojio ulogom Srećka Šojića u filmskom serijalu "Tesna koža", i kasnije u seriji "Bela lađa", rođen je 11. avgusta 1946. godine u Umci, prigradskom naselju Beograda.

Pohađao je Akademiju za pozorište film i televiziju, a po završetku je ubrzo bio primljen u stalni aranžman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. On je bio član grupe mladih glumaca koja je dobila nadimak Bojanove bebe jer ih je u to pozorište doveo reditelj Bojan Stupica.

Glumio je u Šekspirovim dramama kao što su "Otelo" i "Oluja", kao i u brojnim predstavama Nušićevih dela - "Protekcija", "Pučina", "Narodni Poslanik" i "Gospođa ministarka".

Za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina", Gutović je dobiro Statuetu Ćuran i Sterijinu nagradu 1978. godine.

Filmsku karijeru započinje 1968. godine u ostvarenju Radoša Novakovića "Bekstva", nakon koje je usledio bogati kinematografski opus.

Prvu glavnu ulogu igra 1979. u filmu "Drugarčine". Godine 1981. prvi put se na fimskom platnu pojavio, danas legendarni lik, Srećko Šojić u filmu "Laf u scru", čiji su scenario pisali Siniša i Ljiljana Pavić. Godinu dana kasnije, odlučili su da taj lik prošire u filmu "Tesna koža" i od tog trenutka je Gutović stekao izuzetno veliku popularnost.

Osim toga veće i glavne uloge ostvaruje i u filmovima "Erogena zona", "Debeli i mršavi", "Crna Marija", "Majstor i Šampita", "Špijun na štiklama".

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Za najbolje glavne uloge u filmovima "Uslovna sloboda" i "Sedam i po" Gutović je dobio nagradu Car Konstantin 2006. godine.

Što se televizijskih uloga tiče veoma je upamćen lik Dragoslava iz humorističe serije "Otvorena vrata", gde Gutović glumi nevernog bivšeg supruga Cakane (Vesna Trivalić).

Godine 2005. Gutoviću je dodeljena Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru, a 2006. on postaje Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Iste godine je počela sa emitovanjem TV komedija "Bela lađa" u kojoj je Gutović preneo ulogu Srećka Šojića sa filmskog platna na male ekrane i svojim humorom prirastao srcu mnogih gledalaca.

Godine 2013. Lane Gutović je ponovo "oživeo" Šojića u petom delu fimskog serijala "Tesna koža", a iste godine je na male ekrane vratio Dragoslava u nastavku serije "Otvorena vrata" koja se emitovala samo godinu dana.

O privatnom životu slavnog glumca se veoma malo zna, budući da nikada nije voleo novinarima da otkriva svoju intimu. Iza sebe ima dva braka i četvoro dece, ćerke Milicu i Nevenu, i sinove Spasoja i Janka.

Komentari (0)

Srbija