Aktuelno iz kulture

"Legenda si bio, sad si u legendu i otišao": Kolege se opraštaju od Laneta Gutovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

19:27

"Legenda si bio, sad si u legendu i otišao": Kolege se opraštaju od Laneta Gutovića
Milan Lane Gutović - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Milan Lane Gutović premino je danas, 25. avgusta, na Vojnomedicinskoj akademiji u 75. godini nakon teške bolesti.

"Danas je preminuo moj otac Milan Gutović. Nisam spremna. Nemam reči prikladne za ovaj trenutak. Na neke gubitke nikada ne možemo biti spremni. Počivaj u miru", napisala je Lanetova ćerka, glumica i balerina Milica Gutović, na svom Fejsbuk profilu.

 

Vest o smrti glumca zatekla sve, a pre svega njegove kolege, koji se od cenjenog glumca opraštaju na društvenim mrežama.

Među prvima su bili Milica Milša, Sergej Trifunović, Dragan Marinković Maca, Lena Kovačević i mnogi drugi.

"Legenda si bio odavno, sad si u legendu i otišao. Zbogom dragi Lane, ti si bio jedini glumac koji je mogao sve", napisala je Milša na Instagramu.

Posebno emotivan bio je Sergej Trifunović, koji je se prisetio anegdota sa izvođenja.

"Ja nikada neću zaboraviti izvođenje kabarea “Obično Veče”, u Stupici, 12 marta 1991. Samo tri dana nakon tenkova na ulicama, sat vremena priče kako je zapravo došlo da martovskih demonstracija. Ne pamtim da sam se tako smejao. Hvala ti. Za sve ti hvala. Naročito za: "Momci, pošto biblioteka ne radi, moraćemo u kafanu", napisao je Trifunović.

Pevačica Lena Kovačević, ćerka srpskog pisca Dušana Kovačevića tužnim rečima oprostila se od legendarnog glumca Laneta.

"Znam da mi je tata pričao kako su se našli '72. godine da razgovaraju o ulozi u Maratoncima, u Ateljeu 212, premijera je bila godinu dana kasnije i Lane je tu ulogu maestralno igrao punih deset godina. Kada se naš Bora razboleo, isto tako maestralno je uleteo u Lari Tompsona u Zvezdara teaatru. Najmaestralnije je, ipak, uskočio u naša srca. U filmu "Nije loše biti čovek" odigrao je svoju poslednju i možda najslađu ulogu. Nedostajaćeš nam duboko i iskreno. Veliki Lane... Hvala", napisala je ona.

Jer gužva je u Aleji za velikane

Glumac Ljubomir Bandović na svom Fejsbuk profilu objavio je dirljive stihove:

"Sve natenane.

Uvek sa strane.

K’o neki agent za bolje dane.
Govori malo, a mnogo tu stane.

Ismeva mane.

Zna i da lane.

Na šarlatane.
I polutane.

I samo nestane, da dušom da’ne.
Jer gužva je u Aleji za velikane.

Lane".

Glumica Milena Vasić je napisala veoma emotivnu poruku na svom Instagram profilu.

"Lene, toliko odlazaka u poslednje vreme.. osećaj je kao da me neko briše gumicom deo po deo... Sve više ličim na neko čudovište, bez jasne forme i oblika, zar ne? Pijemo kafu svako jutro Ti i ja, dok još svi spavaju, skuvam kafu pozovem te negde malo pre 8 izjutra i prelistavamo dnevnu štampu, čitam naslove, a ti im daješ smisao, samo onako kako ti možeš i niko drugi... Bio si moja jutarnja kafa, bio si moja večernja lascivna šala na viberu. Razumeo si život i voleo si ga. Sa kim prijatelju... Dalje o životu o ljudima, strahu, o pohlepi i gramzivosti onih koji su se koristili tvoj glumački neprocenjivi talenat i šarm, o izdaji onih kojima si donosio novac i slavu. Sa kime o oprostu i opraštanju, o skromnosti i postu duše, o Bogu, sa kime o Filozofiji, o deci, slobodi, braku, o mraku...", ispisala je Milena i potom se zahvalila drugu na podršci, brzi, smehu i nadi.

"Mnogo si mi nade dao ... Tome što si me pustio u svoj život, u svoje biće nežno i nadasve emotivno, što je tvoj prerani Odlazak i dokazao. Bio si nežan previše nežan za ovaj svet ... Nismo bili kadri da te negujemo i čujemo...", reči su glumice.

Izgubili smo čoveka velikog srca

Televizijski glumac Aleksandar Dunić rekao je da mu je Gutović bio "dragi i veliki prijatelj sa kojim je proveo divne trenutke, dragocene sate i dane", prenosi Tanjug.

"Imao sam tu priliku i privilegiju da sedim s njim u društvu, da razmenjujemo misli i zapažanja o svetu i životu, da pokušamo nešto da iznedrimo… Na to smo bili sposobni da utrošimo dane i sate. Mislim da smo se preko toga trudili da postanemo bolji ljudi i da čitavom životu damo neki viši smisao… On je bio blistava kometa koja je proletela srpskim glumačkim nebom. Niko na njega nije ličio, niti je iko na njega ličio”, izjavio je Dunić.

Pozorišni i televizijski glumac Nenad Maričić naveo je da će Gutovića, “čoveka neverovatne inteligencije i obrazovanja, erudite u pravom smislu”, pre svega pamtiti po prijateljstvu.

"Imao sam prilike da budem partner u njegovim predstavama koje je igrao u Narodnom pozorištu… Čini mi se da smo posle svake scene jurili da se družimo, da nam je to bilo važnije od svega. Uvek je bilo zadovoljstvo slušati njegove anegdote… Izgubili smo čoveka velikog srca", kazao je Maričić.

Rediteljka Tanja Mandić Rigonat navela je da će Gutovića pamtiti ne samo po ulogama koje je ostvario u pozorištu i po svemu onome što je uradio na televiziji, već i “po ljudskosti, ljubavi, toplini, mudrosti i hrabrosti da govori o vremenu u kojem je živeo”.

"Pamtiću ga po velikoj slobodi u kojoj je živeo i promišljao, po toplini i ljudskosti koju je širio oko sebe. Lane je ljudima davao radost, poštovao je ljude oko sebe, svoje kolege glumce, reditelje, pisce… Bio je neponovljiv čovek i svi koji su imali prilike da s njim rade znaju o čemu govorim", rekla je Mandić Rigonat, a prenosi Tanjug.

Tri prijatleja, ponovo zajedno...

Na ulogu u kultnoj seriji "Otvorena vrata", u kojoj je Gutović maestralno odigrao Dragoslava Jakovljevića, bivšeg muža čuvene Cakane, podsetila je Bojana Maljević.

"U istoj, 2021. godini, napustili su nas Lane, Vlada i Vlasta (Milan Gutović, Vlada Andrić i Vlasta Velisavljević). Tri bliska prijatelja, saradnika, pustolova, dečaka. Suvišne su reči o njihovoj povezanosti… Ne postoji ništa što ću pamtiti više od smeha i strpljenja u radu i druženju sa ova tri musketara. Ljubav i zahvalnost, večna", napisala je Maljević na društvenoj mreži pa dodala:

"Tri prijatelja, ponovo zajedno. Pišu i igraju nove pustolovine. Prekrajaju replike iz Otvorenih vrata. Ko zna šta još... I smeju se, smeju..."

Od Lanete sa na Instagramu oprostio i Saša Joksimović.

"Otišao je divni Milan Gutović Lane. Nismo snimili seriju, otišao si.... Pretužno", napisao je Joksimović. 

Povodom smrti legendarnog glumca oglasio se među prvima i FK "Partizan", koji je na Tviter nalogu izjavio saučešće porodici i prijateljima sjajnog umetnika.

"Zatečeni smo i tužni. Balkanska i srpska kinematografija su ostale bez još jednog velikana. Iskazujemo iskreno saučešće porodici i prijateljima", stoji u kratkoj objavi kluba iz Humske.

Bio je lek za naše mentalno zdravlje

Preko društevnih mreža se oglasio i glumac Branislav Lečić rečima:

"Jako tužna vest. Duša me boli za divnim i neobičnim glumcem. Njegova posebnost nije bila samo u glumačkom izrazu i plemenitoj ironiji koju je mrtav ozbiljan mogao da izgovori i sve nas od srca nasmeje, nego u celokupnoj njegovoj ličnosti koju ovo licemerno vreme nije moglo da zavede... Uskraćeni smo za još jedan efikasan lek za naše mentalno zdravlje. Zbogom maestro, zbogom dobri moj".

Scenarista Siniša Pavić, koji je sa Lanetom sarađivao punih deset godina na njegovom liku u seriji "Bela lađa", pre toga i na filmovima "Tesna koža", kaže da glumac nije tražio lik Šojića, već da je lik tražio glumca.

"Lik je našao glumca koji ga je odigrao tako da niko drugi ne može da odigra. Ne samo na isti način, već na taj i takav način ne može da ga odigra. Njegov Šojić je neponovljiv. Lanetu ne treba spomenik, niti ulica. On će zaista biti pamćen u ovom narodu", izjavio je Pavić, prenose Novosti.

Za glumca Andreja Šepetkovskog "otišao je omiljeni glumac, komičar svetskog ranga".

"Bio je neponovljiv u izrazu, omiljen kod publike i cenjen od kolega. Mnogo će nam nedostajati", rekao je za Tanjug Šepetkovski.

Kao izuzetnog umetnika i čoveka, Laneta pamti Gorica Popović, koja je za portal 24sedam istakla da nema toliko omiljenih glumaca kao što je Lane bio.

"Mi smo malo radili zajedno, ali pamtim ga kao jednog nekonvencionalnog glumca i čoveka sklonom humoru, vedrog, samo najlepše uspomene imam iz rada sa njim. Radili smo jednu predstavu u pozorištu, radili smo i na televiziji, znali smo se dobro, snimali smo nešto od filmova i zaista sam potresena njegovim odlaskom", dodala je Popović.

Glumac Dejan Lutkić je za portal 24sedam istakao da je Gutović bio veliki glumac.

"Pamtiću naše zajedničke trenutke na snimanju i u pozorištu po smehu i divnoj saradnji. Jako lepo smo radili zajedno. Ćao, majstore", poručio je Lutkić.

Pamtiće ga publika svih generacija

Telegram saučešća uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa tugom sam primio vest o smrti Milana Gutovića, glumca koji je svojim jedinstvenim umetničkim pristupom obeležio čitavu eru u našoj kinematografiji, po čemu će ga pamtiti publika svih generacija. Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima njegove umetnosti", napisao je Vučić.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je, takođe, telegram saučešća porodici Milana Laneta Gutovića, u kojem je istakla da je domaća kinematografija ostala je bez jednog od svojih simbola, vrhunskog komičara i autentičnog umetnika koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo na filmu, već i televiziji i pozorištu.

"Lane Gutović ostaće upamćen po nezaboravnom smislu za humor, svojoj nenametljivosti, iskrenosti i jedinstvenom senzibilitetu. Prepoznatljiv po svojoj posvećenosti glumi, ali neopterećen slavom i svojom glumačkom veličinom, živeo je život `običnog` čoveka. Pamtićemo njegove uloge i vedar duh kojim je zračio", navela je Gojković i istakla  saučešću.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl kaže da je odlazak Gutovića nesumnjivo veliki gubitak za našu kulturu.

"Posle Laneta Gutovića drugima će biti teško da igraju njegove uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Takve su bile izvedbe Laneta Gutovića. On je bio suveren interpretaciji i tako će ostati trajno upisan u naše kolektivno sećanje", rekao je za Tanjug Karl.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević navodi da ne postoje reči koje Laneta mogu do kraja opisati.

"Bio je u svemu poseban, jedan jedini. Poslednje dve godine proveo je u BDP. U predstavi `Sumrak bogova`, on umire na sceni i napušta ovaj svet. Lane je otišao u večnost koju je nosio sa sobom decenijama igrajući antologijske uloge. Nažalost, naš dragi Lane u ovom svetu nema alternaciju", istakao je Radivojević.

Patrijarh Porfirije se na zvaničnom profilu Patrijaršije oprostio od velikana srpskog glumišta rečima:

"Molim se Bogu za pokoj duše dragog prijatelja i velikog umetnika Milana Gutovića, sa kojim sam godinama duge sate provodio u razgovorima u manastiru Kovilju, čiji je bio veliki priložnik. Bog da dušu prosti mom dragom bratu Lanetu".

Velikan srpskog glumišta Milan Lane Gutović preminuo je danas na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Prošle nedelje primljen je u bolnicu, gde mu je urađen PCR test koji je pokazao da nije zaražen koronavirusom, ali je zadržan na lečenju.

Glumac je bio smešten na intenzivnoj nezi i primao je kiseonik, a pošto mu se stanje pogoršalo, bio je priključen na respirator.

Gutović je rođen na Umci, prigradskom naselju Beograda, a akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je 1967. godine.

Filmsku karijeru započeo je 1968. godine u filmu “Bekstva“ Radoša Novakovića, a potom veće sporedne i epizodne uloge ostvaruje u nekoliko filmova poput "SB zatvara krug" i "Povratak otpisanih".

Prvu glavnu ulogu igra u filmu “Drugarčine“ (1979) reditelja Miće Miloševića, koji ga je angažovao i za ostvarenje “Laf u srcu“ (1981), gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić - lik koji mu je doneo najveću slavu i kojeg je potom tumačio u filmu “Tesna koža“.

Najveću slavu donela mu je uloga Šojića u seriji “Bela lađa“ (2006-2011).
Godine 2006. postao je Prvak Narodnog pozorišta.

Poslednje dve decenije igrao je svoj “Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta.

Tokom bogate glumačke karijere nagrađen je mnogim prestižnim priznanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura