Aktuelno iz kulture

Komemoracija Lanetu Gutoviću - Voja Brajović: Nije voleo ovakve skupove, ali verujem da bi nam oprostio

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

10/09/2021

-

12:12

Komemoracija Lanetu Gutoviću - Voja Brajović: Nije voleo ovakve skupove, ali verujem da bi nam oprostio
Komemoracija Lanetu Gutoviću - Voja Brajović: Nije voleo ovakve skupove, ali verujem da bi nam oprostio - Copyright 24sedam/Goran Sivački, E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas je održana komemoracija Milanu Lanetu Gutoviću, jednom od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih umetnika.

Minutom ćutanja brojne kolege i prijatelji još jednom su odali poštu voljenom Lanetu, a potom su se na velikom platnu smenjivale scene iz kultnih predstava "Putujuće pozorište Šopalović", "Pučina", "Buba u uhu", "Sumrak", "Rodoljupci", "Kabare" u kojima je Gutović ostvario neke od svojih najboljih pozorišnih uloga.

"Poštovani prijatelji i kolege, danas se opraštamo se od prijatelja i kolege Milana Laneta Gutovića", prisutnima se prvo obratila Tamara Vučković Manojlović, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

24sedam/Goran Sivački

 

U ovo pozorište, Gutović je ušetao 1967. (i ostao sve do 2002. godine) pošto ga je tadašnji upravnik Bojan Stupica pozvao zajedno sa grupom mladih glumaca, kasnije poznatih po imenu "Bojanove bebe".

Kako je podsetila Vučković, Gutović je na sceni tog teatra odigrao više od 30 uloga, a poslednju u "Putujućem pozorištu Šopalović", koju je u dva navrata igrao sa ansamblom JDP.

Bogovi ga nagradili talentima

"Ovo što hoću da kažem, ne bi trebalo da bude oproštaj jer ja nikako ne mogu u ovom trenutku svog života da verujem da se opraštamo od Laneta. On živi sa mnom. Kad sam saznao da je definitvino napustio ovaj oblik života, meni je bilo jasno da ćemo dosta dugo razgovarati. Kad sam ga prvi put video, a to je bilo u njegovo omladinsko doba, kada je igrao na premijeri `Bube u uhu`, onog šašavog Kamija, video sam odmah neverovatan glumački potencijal o kom je lako govoriti, ali i jednog vrlo zanimljivog čoveka", emotivno se obratio reditelj Dejan Mijač.

24sedam/Goran Sivački

Mijač: Otišao je ne samo moj prijatelj, već i vaš omiljeni čovek

Za Laneta se govorilo da je težak, ali on je, ističe Mijač, upoznao jednu zanimljivu ličnost, koja ima dinamiku.

"Bio je upravo nešto što je najviše ličilo na junaka iz dela Dostojevskog. Lane je od boga obdaren svim što jedan glumac treba da ima, i glasom i stasom, i šarmom, svim, svim. Njemu je lako da bije iz takve artiljerije. Otišao je ne samo moj poznanik i prijatelj, nego i vaš poznanik i drug i omiljeni čovek. Neka mu je slava", kazao je Mijač.

24sedam/Goran Sivački

 

"Ovih dana pevušim `Stani, stani Ibar vodo...` Otišao je naše Lanče, tako smo se u noći kad smo to saznali, bivajući na raznim stranama, dopisivale mi - njegove koleginice. Bogovi su ga nagradili sa toliko darova, a u svemu tome bilo je toliko skromnosti. Ni na jednom nije insistirao. Lep - pa dobro, talentovan - koga briga, a kada dođe glumački zadatak, on je postajao rudar, lovac na bisere", obratila se ovim rečima Branka Petrić.

24sedam/Goran Sivački

Petrić: Ovih dana pevam "Stani, stani Ibar vodo..."

Glumica se potom prisetila saradnje sa Lanetom i nekih od gostovanja.

"`Smrti se ne bojim, na nju sam ravnodušan i ona me čeka`...", Ali ovde već zalazimo na teren prave patetike, jer koliko će nam nedostajati... Nekoliko dana pred njegov odlazak sam ga sanjala kako iz malog kioska, poziva ljude da idu u pozorište. Bio je poseban. Počivaj u miru, dragi naš Lane", izgovorila je Branka.

Tanjug

Sve natenane, uvek sa strane...

Ljubomir Bandović potom je odrecitovao pesmu koju je napisao nakon vesti o Lanetovoj smrti:

"Sve natenane. Uvek sa strane. K'o neki agent za bolje dane. Govori malo, a mnogo tu stane. Ismeva mane. Zna i da lane. Na šarlatane. I polutane. I samo nestane, da dušom da'ne. Jer gužva je u Aleji za velikane. Lane."

24sedam/Goran Sivački

Bandović recitovao pesmu posvećenu Lanetu

O drugarstvu, ćutanju i plakanju govorio je Irgan Mensur, koji je sa prisutnima podelio nekoliko scena iz života i drugovanja sa Lanetom, a ispričao je i kako je došlo do poznanstva 1973.

"`Zdravo, ja sam Irfan Mesur`; `Jao, to je mnogo komplikvano, mogu li da te zovem Arif, a kad ti tepam da te zovem Ari`. Pitao sam ga da mi ja tepam čika Lapša i to je tako trajalo pedesetak godina", kazao je Irfan.

Tanjug

Poslednja poruka iz bolnice, kako je naveo glumac, glasila je: `Ari, mnogo sam mator.` Poslednji razgovor, desetak dana pre bolnice: `E, odoh da spavam, spava mi se`. Polako, kažem, Lane, ne spava ti se u pola 10, a on: `Znaš, to je reakcija na ove terapije koje sam imao nekoliko meseci. Moram ranije da legnem, spava mi se..."

24sedam/Goran Sivački

Mensur: Poslednji razgovor, desetak dana pre bolnice - (Lane:) "E, odoj da spavam..."
Ciničan kao Bećković, virtuoz kao Radmilović...

Lane nije voleo ovakve skupove, kazao je Voja Brajović, pa potom izrazio uverneje da bi im kolega i prijatelj oprostio jer su oni ipak dužni da se na ovaj način s njim oproste. 

"Lane je bio neobično duhovit. Poredio bih njegov kreativni cinizam sa Branom Crnčevićem i Matijom Bećkovićem. Moje mišljenje da je on jedan od naših najdarovitijih glumaca druge polovine 20. veka. Njegova virtuoznost se može porediti sa Zoranom Radmilovićem, kad ga ne mrzi da igra. Često ga je mrzelo. A kad ga mrzi, uključi šarm koji bi se mogao porediti sa Borom Todorovićem, a njegova lakoća igre se može porediti samo sa njim samim. Visoko je postavio, tu teško dostižnu lestvicu", istakao je Brajović.

24sedam/Goran Sivački

Brajović: Sa utkanom ljubavi, verom i nadom - Zbogom i zdravo, Lane Gutoviću

Brajović je naveo i to da je Gutović bio izuzetno načitan, kao i verujući čovek.

"Lane je bio verujući čovek i zato mu moram reći sa utkanom ljubavi, verom i nadom - zbogom i zdravo. Zdravo, Lane Gutoviću", kazao je na kraju Brajović.

Među prvima su u JDP došli glumci Tamara Dragičević, Milan Marić, Irfan Mensur, Ljuba Bandović, Branka Petrić, Rada Đuričin, Voja Brajović i Dragan Bjelogrlić, kao i predsednik Narodne skupštine i lider SPS Ivica Dačić, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić sa suprugom Natašom.

Kako je kazao Gutovićev sin Spasoje, njegov otac je želeo da ode nevidljivo, bez pompe, govorancija... Zato su verovato danas u JDP mesta koja su obično rezervisana za porodicu, ostala prazna prazna.

Milan Lane Gutović preminuo je 25. avgusta nakon duge i teške bolesti, a sahranjen je u porti Crkve Svete Trojice u beogradskom naselju Kumodraž.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura