Aktuelno iz kulture

Dodelom nagrada najboljim filmovima završen 14. Beldocs festival

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2021

-

13:58

Dodelom nagrada najboljim filmovima završen 14. Beldocs festival
Marta Popivoda - Copyright Promo/Nemanja Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije dobila je rediteljka Marta Popivoda za ostvarenje "Pejzaži otpora".

"Ogromna je čast dobiti jednu ovakvu nagradu na Beldocsu i naravno kod kuće, u Beogradu. Ovu nagradu posvećujemo Sonji, koja nažalost više nije sa nama, koja nas je naučila šta znači transgeneracijska solidarnost i ljubav", kazala je Popivoda.

Za nagrade za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program takmičilo se sedam domaćih dokumentaraca. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu dr Aleksandra Milovanović, Tristan Priimägi, i Vuk Perović.

Prema odluci žirija, nagrada za najbolji film dodeljena je dokumentarnom filmu koji "sa svojom empatijskom toplinom i optimističnim tonom može da se nosi sa prošlim traumatičnim iskustvima. U tome uspeva ne umanjujući važnost poruke i stvarajući most između jučerašnjih i današnjih borbi".

Promo/Nemanja Stojanović

Najbolja montaža za film "Telenovela sivo u koloru"

Nagrada za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodeljena je Sari Preradović za film "Koreni", dok su za najbolju montažu domaćeg programa nagrađene Ana Žugič i Olga Košarić, za film "Telenovela sivo u koloru".

Posebno priznanje dodeljemo je filmu "Dida", po rečima žirija "nepokolebljivo iskrenom porodičnom prikazu koji meša komediju i tragediju u ličnom svedočenju reditelja i jednostavnom, posmatračkom stilu snimanja".

Za nagradu najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije nadmetalo se 11 internacionalnih dokumentarnih ostvarenja.

Žiri u sastavu Yun-hua Chen, Marija Stojnić, Igor Marković, odlučio je da nagrada za najbolji film pripadne Alini Gorlovoj, rediteljki filma "Ova kiša će zauvek padati". U obrazloženju odluke žirija stoji: "Ponekad panoptični, ponekad gotovo nezamislivo detaljni, prizori, sekvence i fragmenti putovanja jednog čoveka iz rata u rat, od granice do granice, i sa jednog kontinenta na drugi, odražavaju načine na koje se svi prisećamo sopstvenih života, ali takođe otkrivaju provaliju nad kojom je izatkana istorija sveta".

"Bilo mi je veoma važno da pokažem moj film ovde, u Srbiji. Vi ste takođe iskusili rat, kao i mi u Ukrajini, i u Siriji. Sigurna sam da svi shvataju kako je rat zapravo samo ružna stvar, koja više ne bi smela da se ponovi", kaže Gorlova.

Promo/Nemanja Stojanović

Rediteljka filma "Ova kiša će zauvek padati"

Posebno priznanje žirija pripalo je filmu "Holgut" rediteljke Lizbet De Seler.

Nagrada za najbolji kratki film 14. Beldocsa pripala Olgi Lukovnikovoj za film "Moj teča Tudor", a odluku je doneo žiri u sastavu Neil Young, Iva Plemić Divjak i Josip Lukić.

Posebno priznanje dobio je kratkometražni film "U plitkoj vodi" reditelja Mareka Moučke.

Nagradu za najbolji film u selekciji Beldocs Teen, žiri u sastavu Anđela Nikolić, Dunja Trifunović, Gordan Šašić, Nađa Vučković, Tarja Antić dodelio je Anđeli i Davoru Rostuharu za ostvarenje "Ljubav oko svijeta". Žiri je ocelio da je film "nosilac univerzalne teme sa kojom je svako od nas u nekom trenutku mogao da se poistoveti" i da osećaj katarze koji je u njima probudio oslikava veliku vrednost ovog dela.

Posebno priznanje žirija pripalo je ostvarenju "Tinejdžerske priče iz karantina", a u odluci žirija stoji da je ovaj film "dokument iskustava tinejdžera tokom pandemije sa kojom smo se svi susreli", te da je na žiri poseban utisak ostavila povezanost sa likovima i njihovim pričama.

Nagrade su dodeljene i u okviru Beldocs Industry programa, dok je u okviru Serbian Docs in Progress nagrada za najbolji projekat u iznosu od 500 evra dodeljena projektu "Boro-Ramiz" Ane Dragić, a DOKSrbija Encouragement Award pripao je Milici Đenić za projekat "Tales of the Plum Spirit".

Beldocs je svečano zatvoren 16. septembra projekcijom filma "Draga deco budućnosti" mladog nemačkog reditelja Franca Bema je dokumentarac o borbi tri mlade žene iz tri zemlje (Čilea, Ugande, Hong Konga) na tri kontinenta. Nosioci filma su mlade generacije koje se nalaze u centru političkih promena i globalnih potresa, a njihov aktivizam manifestuje se u hrabroj i beskompromisnoj borbi za društvenu pravdu, demokratiju i suočavanje sa posledicama klimatskih promena.

Preporuka za vas

Filmska verzija brodvejskog mjuzikla "Američka utopija" sa potpisom Spajka Lija na Beldocsu
Filip Martinović uoči premijere filma "Telenovela sivo u koloru": I tokom snimanja je bivalo kao u sapunicama

Komentari (0)

Kultura