Aktuelno iz kulture

Julija Peresild, prva glumica koja će snimati film u svemiru: Prekasno je za strah, spremni smo

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

18/09/2021

-

15:00

Julija Peresild, prva glumica koja će snimati film u svemiru: Prekasno je za strah, spremni smo
Julija Peresild, prva glumica koja će snimati film u svemiru: Prekasno je za strah, spremni smo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šezdeset i tri godine pošto je Sovjetski savez lansirao satelit Sputnik, Ruska svemirska agencija Roskosmos šalje glumicu Juliju Peresild i reditelja Klima Šipenka na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi snimili prvi dugometražni film u svemiru.

"Polazak ekspedicije letelicom Sojuz MS-19 zakazan je za 5. oktobar sa kosmodroma Bajkonur", zvanično je objavljeno.

Posada bi trebalo da provede 12 dana u misiji snimanja ostvarenja "Izazov" ("The Challenge"). U pitanju je "svemirska drama" o ruskoj lekarki koju šalju na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi spasila život kosmonautu.

profimedia

Julija je odabrana među hiljade kandidata za ulogu lekarke u filmu "Izazov"

"Neće biti lako kao kad bi se snimalo na Zemlji, ali daćemo sve od sebe. Spremni smo, a za strah je malo prekasno. Jednostavno, nema vreme za strahovanje. Uostalo, ako se plašite vukova, ne bi trebalo ni da pođete u šumu", poručila je na konferenciji za medije Julija Peresild (36), glavna junakinja filma, prenosi Variety.

Zvezda filma "Bitka za Sevastopolj" je odabrana na audiji, za koju se prijavilo na hiljade kandidatkinja. U uži izbor ušlo je njih 20.

Trčanje, plivanje, skakanje u vodu...

Audicija na kojoj se tražila glavna glumica nije podrazumevala nužno profesionalnu glumicu, već da kandidatkinja fizički i psihički bude spremna na put u svemir i snimanje na svemirskoj lokaciji. Tražena je osoba između 25 i 40 godina, teška između 50 i 70 kilograma, s maksimalnim obimom grudi do 112 centimetara. Uz to, kako je glasilo u objavi, kanidatkinja je morala biti spremna da istrči jedan kilometar za manje od 3,5 minuta, otpliva 800 metara slobodnim stilom za manje od 20 minuta i skače sa daske u bazen sa visine od tri metra.

Prema rečima odabrane glumice, za ovaj poduhvat je morala da nauči i kako da bude šminkerka i kostimografkinja. Zajedno sa timom prošla je posebnu obuku i zahtevne testove, a uoči pomenute konferencije, koja je održana 16. septembra u Moskvi, komisija je dala "zeleno svetlo", odnosno odobrenje da je tim prošao obuku, te da su ispunjeni medicinski i bezbednosni uslovi da se nastavi rad na projekatu.

profimedia

Prireme za snimanje prvog filma u svemiru

Sa Julijom će se "u svemir vinuti" i reditelj filma, Klim Šipenko, koji je domaćoj publici poznat po ostvarenju "Sluga" u kom glavnu ulogu igra Miloš Bikovi. Sa "Slugom" je već ispisao istoriju, budući da je taj film proglašen najgleganijim ruskim ostvarenjem ikada.

"U filmu `The Challenge ` radnja se vrti oko jedne obične osobe, lekarke koja nije imala nikakve veze s istraživanjem svemira niti je o tome ikada razmišljala, ali joj je ponuđeno da otputuje na ISS kako bi spasila život kosmonautu. S obzirom na to da je hirurg, ona će morati u svemiru da operiše kosmonauta, koji je previše bolestan da bi sačekao povratak na Zemlju", kazao je  Šipenko.

Obećali su mi više prostora kad budemo snimali nastavak na Marsu

Redatelj je u šali naveo i da je visok 190 centimetara, te da mu visina nije išla u prilog prilikom podrazumevane obuke i da mu predstojeće putovanje sigurno neće biti preterano ugodno.

"Dobro, sada ću leteti u svemir u uslovima takvim - kakvi su, ali su mi obećali da ću imati više prostora kad budemo snimali nastavak na Marsu", dodao je reditelj.

U filmu će biti prikazani i profesionalni kosmonauti, koji će biti sastavni deo posade, a u pripravnosti je i rezervna posada u slučaju da dođe do komplikacija i medicinskih problema u poslednjem času.

"Neću glumiti u filmu, ali ću morati da se potrudim da shvatim na koji se to način snima film na jednom tako neobičnom mestu - u svemiru", reči su Antona Škaplerova, veterana kosmonauta koji će upravljati letelicom.

Ne takmičimo se sa Amerikancima, uživali bismo sa Kruzom u zajedničkom snimanju

U julu prošle godine objavljeno je da Tom Kruz i reditelj Dag Liman planiraju da snime prvi igrani film u svemiru i to u saradnji sa SpaceX Ilona Maska i NASA.

Izvori bliski portalu Variety tada su tvrdili da će budžet ovog filma iznositi barem 200 miliona dolara, dok će Tom Kruz (koji bi bio i producent) zaraditi, prema procenama, između 30 i 60 miliona dolara. Međutim, i dalje se ne saopštava datum početak snimanja ovog filma.

"Svakako bismo radije stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu istovremeno sa Tomom Kruzom. Mnogo bismo bolje uživali u zajedničkom snimanju filma", rekao je Konstantin Ernst, izvršni direktor Roskosmosa za Variety.

Prema rečima čelnika Roskosmosa, oni ne vide da je ovo sada nova trka za svemir između Rusa i Amerikanaca, već želja da se što većem broju ljudi približi kosmos.

Iza ruskog filma stoje Ruska svemirska agencije Roskosmos, ruska televizijska stanica Prvi kanal i studio "Yellow, Black and White". Ruska televizija će 5. oktobra emitovati lansiranje, a ponudiće i striming za uživo gledanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura