Aktuelno iz kulture

Kenet Brana o filmu "Belfast": Kao da sam 50 godina razmišljao o ovoj priči, a onda je "lokdaun" izbacio na površinu

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

21/09/2021

-

23:15

Kenet Brana o filmu "Belfast": Kao da sam 50 godina razmišljao o ovoj priči, a onda je "lokdaun" izbacio na površinu
Kenet Brana - Copyright Tanjug/AP/Chris Young/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Poluautobiografski film čuvenog glumca i reditelja Keneta Brane "Belfast" dobio je glavnu nagradu "Izbor publike" na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). 

Prethodnih čak devet dobitnika ove nagrade u Torontu, među kojima su bila i ostvarenja "12 godina ropstva" i "Zemlja nomada", kasnije je ovenčano prestižnom nagradom "Oskar". Da je ser Kenet Brana na dobrom putu da ostvoji prestižnu zlatnu statuu govore i mnogi filmski kritičari, a na listi čuvenog magazina Varaity "Belfast" se trenutno nalazi na samom vrhu liste za glavne nagrade Američke filmske akademije.

"Počeo sam da pišem ovu priču 23. marta, ali se ona dugo spremala. `Lokdaun` vas uči, sviđalo se to vama ili ne, stvarima koje su bile dragocene, jednostavne...", izgovorio je čuveni glumac i reditelj  pre nego što se rasplakao zbog nagrade koju je osvojio u Torontu.

Brana je rođen u Belfastu, a kada je imao devet godina njegova porodica se preselila u Englesku. Film "Belfast" je crno-bela porodična drama, inspirisana upravo njegovim detinjstvom, onim što su on i njegovi roditelji doživeli šezdesetih godina prošlog veka u tom gradu na Severu Irske.

Kako je uoči premijere kazao, trebalo mu je vremena da se suoči sa samim sobom, ali kada je svet zbog pandemije otišao u karantin, njemu je to pomoglo da se okrene iskustvu koje je stekao iz jednog drugačijeg "lokdauna" i ispriča priču koja se dešavala pre 50 godina.

"Taj `lokdaun` je došao u jedan veoma stabilan, srećan život jedne radničke porodice, koja je živela u jednoj ulici, delu grada, sa komšilukom. U jednom danu, preko noći se bukvalno sve preokrenulo naglavačke, i mislim da je ta neka neizvestnost koju je pokrenulo i ovo sadašnje iskustvo karantina, "zapalilo" ovu priču", kazao je Brana, prenosi Variety.

Pre tri godine, kad je primao počasnu nagradu Belfasta, Brana je opisao grad svog detinjstva kao mesto slobode i ponosa, gde je živela radnička klasa i gde se niste mogli lako izgubiti, jer su skoro svi znali svakoga.

"Može dečak otići iz Belfasta, ali Belfast nikada neće napustiti dečaka", izjavio je tada Brana.

Film u kome glavne uloge tumače Džejmi Dornan, Džudi Denč i Kiran Hands počeće da se prikazuje u bioskopskim salama 12. novembra.

Biografi Keneta Brane beleže da je on sa 16 godina prvi put u pozorištu gledao "Hamleta" i baš tada poželeo da igra naslovnu ulogu u tom Šekspirovom komadu. Ubrzo, svega nekoliko godina kasnije će i postati stalni član Kraljevske Šekspirove kompanije i sa 23 godine igrati glavne role u komadima, kao što su "Henri V" i "Romeo i Julija". Do sada je u pozorištu igrao i režirao gotovo sva Šekspirova dela.

Najšira publika i pamti njegove filmske adaptacije književnih dela Agate Kristi, ali pre svega klasika engleske književnosti Vilijama Šekspira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura