Aktuelno iz kulture

Milena Vasić: Predstava "Široka zemlja" postavlja pitanje da li je već nastupio smak sveta

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2021

-

16:11

Milena Vasić: Predstava "Široka zemlja" postavlja pitanje da li je već nastupio smak sveta
Milena Vasić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Široka zemlja" Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića premijerno je izvedena sinoć na Sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), a glumica Milena Vasić za Tanjug kaže da predstava otvara pitanja da li je nastupio smak sveta.

Komad Artura Šniclera na sceni JDP-a govori u potonuću društvenih normi i sunovratu čovečanstva, a Vasić ističe da je za nju i njene kolege najveći izazov u pripremanju predstave bio rad u doba pandemije.

"Jedno od najvažnijih dela svetske književnosti 'Dekameron' Ðovanija Bokača nastao je u vreme kuge. Znali smo da pripremamo predstavu u teško vreme i prišli smo poslu sa puno strpljenja i bez nervoze...Nije bilo lako kanalisati svoj stvaralačke potencijale u momentu kada ništa nije zavisilo od nas. Uz to, veliki broj naših kolega nas je napustio zbog tog prokletog virusa, pa nam nije bilo lako da u stvaralačkom kontekstu zaokružimo predstavu", kazala je Vasić.

Za nju nema sumnje da će publika u predstavi prepoznati mnoga važna pitanja koja su se nadvila nad čovečanstvo danas.

"Glavno pitanje koje naša predstava postavlja je: da li je nastupio smak sveta? Veliko je pitanje koliko smo svi zajedno od početka pandemije zapravo umrli. Činjenica je da su umrli mnogi segmenti društva. Porodice se druže međusobno...Prijatelji se izbegavaju zbog virusa. Život se preselio na društvene mreže...", kazala je Vasić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njenim rečima vreme informacionih sistema se bliži kraju i u budućnosti će ljudi donositi odluke intuitivno.

"Žene će preuzeti stvar u svoje ruke. Možda nas sačeka neko bolje vreme nakon ovog ludila ako se fokusiramo na sebe, svoju porudici i najbliže okruženje. Pozivam i muškarce da poveruju svojoj ženskoj strani", rekla je Vasić.

Pored toga, Vasić u televizijskom formatu "Jovanka Broz i tajne službe" igra Nadu Budisavljević, sestru prve dame nekadašnje Jugoslavije.

"Nada je iz sirotišta došla kod Jovanke i Tita i bila sa njima sve do Titove smrti. Kasnije je bila sa Jovankom sve do njene smrti. Nada je bila Jovankina družbenica, saradnica", rekla je Vasić i dodala da u seriji ima mnogo značajnog i zanimljivog materjala koji će edukativno uticati na publiku.

Komad o dekadenciji Evrope uoči Prvog svetskog rata

Šniclerova tragikomedija "Široka zemlja", objavljena je 1911. godine u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču.

Osnovna tema komada je kriza braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti.

''Prvi put radim Šniclera i verujem da je pisac koji će tek biti 'reotkriven'. Govori o ljudima koji ne mogu da se orijentišu i usmere život u nekom pravcu, pronađu neki svoj put", kazao je najavljujući premijeru predstave reditelj Marko Manojlović.

Komad govori o tome kako je dekadencija uoči Prvog svetskog rata, dovela do jednog od najtežih perioda u istoriji čovečanstva.

Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Lana Cvijanović i Marija Marković Milojev, a kompozitor je Vladimir Pejković.

"Široku zemlju" su, pored Milene Vasić, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu oživeli Vojin Ćetković, Marija Vicković, Svetlana Bojković, Irfan Mensur, Petar Benčina, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić, koji je prvi put igrao na sceni teatra čiji je postao stalni član.

Komentari (0)

Kultura