Aktuelno iz kulture

Hulio Boka, gost Beograda: Moj veliki prijatelj Maradona - slavan u fudbalu, ja u baletu

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

10:39

Hulio Boka, gost Beograda: Moj veliki prijatelj Maradona - slavan u fudbalu, ja u baletu
Nico Perez - Copyright Nico Perez

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvećih baletskih zvezda, legendarni argentinski igrač Hulio Boka boravi u Beogradu na poziv Nacionalne fondacije za umetničku igru, a povodom pokretanja Beogradskog baletskog takmičenja koje bi trebalo da bude realizovano naredne godine.

Uz podršku Ministarstva kulture Srbije do 30. septembra, Hulio Boka će raditi sa mladim igračima iz Beograda i Novog Sada, kao i iz Hrvatske, Bosne, Grčke, Italije i Mađarske, kako bi pružio mnoge važne smernice za njihovo dalje napredovanje i prisustvo na svetskoj sceni.

Prvak baleta i vrhunski balet majstor Hulio Boka izjavio je da je veoma uzbuđen što je prvi put u Srbiji, srećan i zahvalan što će imati priliku da mladima prenese svoje znanje i iskustvo koje je stekao u karijeri, te da pomogne baletskom svetu Srbije i Evrope.

"Imao sam sreće da igram na najvećim scenama sveta, i na Brodveju, kao i da snimam fimove, gde sam stekao popularnost. Bio sam i veliki prijatelj Maradone, on slavan u fudbalu, ja u baletu", istakao je Boka.

Legendarni igrač kaže da je siguran da će uživati u radu sa decom.

"Pokušaću pre svega da ih naučim da pronađu i izgrade svoju ličnost, mislim da je to najvažnije od svega, a onda ćemo lako ići sve ostalo, kao što je usavršavanje igre", rekao je proslavljeni balet majstor i jedan od najuspešnijih baletskih umetnika na svetu.

Boka smatra da je veliki dar svakog ko može da prenese svoje znanje i iskustvo.

"Želim da im pružim pozitivnu, snažnu energiju, koja će im posebno značiti u ovom teškom i čudnom periodu pandemije. Pokušaću da ih fokusiram na njihovu buduću karijeru", naveo je on i dodao da ga pedagoški rad ispunjava.

"Volim da radim sa studentima, posebno kada vidim da su jako napredovali dok sam im ja bio mentor. To je za mene dovoljan aplauz, kad vidim da sam nekome u tome pomogao", ističe Boka.

Prema njemu, nekada nije dovoljno samo telo, već je potreban i glas, zato je i stvarao predstave na Brodveju, i tamo bio veoma uspešan.

"Smatram da je neophodno da igrač bude kompletan, nikako da ume samo jednu veštinu da izvede. Um mora da mu bude otvoren za apsolutno sve elemente umetnosti", kaže legendarni igrač, čija je intenzivna karijera na sceni trajala 33 godine.

Prvi izlazak iz Argentine

"Posebno mi je zadovoljstvo što sam gost kod vas, jer prvi put izlazim iz rodne Argentine od februara 2020. godine, od kada je krenula pandemija", otkrio je baletski pedagog, rođen u Buenos Ajresu, koji je svoje prve baletske korake napravio već sa četiri godine.

Promo/Dario Konstantinović

 

Baletski prvak je izdvojio i rad svoje Fondacije u Argentini, koja postoji već 23 godine i do sada je pomogla mnogim talentovanim igračima u karijeri. Pružili su značajan broj podrške mladima, što je učinila i njegova trupa "Balet Argentino" koju je osnovao na početku karijere, gde su šansu dobili mnogi umetnici da ostvare svoj san u karijeri.

Hulio Boka je na čelu žirija koji će birati baletske igrače i kasnije odlučivati o nagradama, a u žiriju je biti i prvakinja Boljšoj baleta Anastasija Voločkova, prvak Nacionalnog baleta Kanade Aleksandar Antonijević i izraelski koreograf Icik Galili.

Boka je imao prvi susret s medijima u prisustvu ministarke kulture i informisanja Maje Gojković i direktorke Nacionalne fondacije za igru Aje Jung, koja je otkrila da se radi i na osnivanju prve akademije za baletske igrače i pedagoge u saradnji Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za sada je ideja da institucija bude u okviru Muzičke akademije, pri čemu će se iznedriti određeni broj pedagoga koji će moći da predaju na Baletskoj akademiji.

Komentari (0)

Kultura