Aktuelno iz kulture

Ivana Vujić Kominac, upravnica Narodnog pozorišta: Finansije su u potpunosti čiste, priče o mojoj smeni me ne zanimaju

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

16:09

Ivana Vujić Kominac, upravnica Narodnog pozorišta: Finansije su u potpunosti čiste, priče o mojoj smeni me ne zanimaju
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić Kominac predstavila je danas na konferenciji za medije novog direktora Opere te kuće Dragoljuba Bajića, koji će na toj poziciji zameniti dosadašnju direktorku Jasminu Trumbetaš Petrović.

Govoreći o odlasku Jasmine Trumbetaš Petrović, Vujić Komanec je rekla da "nije u pitanju nikakva smena".

"Trumbetaš je vrsan sopran, velikih mogućnosti, profesionalac. Mogu da kažem samo najlepše o njoj. Pitanje daljeg razvoja sektora opere je kompleksan težak posao. Ovo nisu nikakve smene, izvinite. Najbolji su odnosi. Ona će nastupati dalje, nosi svoje glavne role, koje itekako zaslužuje", rekla je upravnica.

Aktuelna upravnica nacionalnog teatra je prokomentarisala i priče o tome da će i ona biti smenjena sa te funkcije, ističići rezultate rada kuće na čijem je čelu i finansije Narodnog pozorišta koje su, kako je navela, "potpunosti čiste".

"Čujem te neke priče stalno da će da me skidaju. Dobro, to ništa nije strašno", rekla je Ivana Vujić Kominac na konferenciji za novinare povodom pisanja pojedinih medija da sindikati traže njenu smenu.

Nije dovoljno voleti, pozorištu morate služiti

Prema njenim rečima, u nacionalnom teatru se o problemima priča otvoreno i sa predstavnicima sindikata je juče imala "konstruktivni i dobar sastanak", a da ne razmišlja o tome "šta se priča", te da prezire tabloidizaciju kulture. Vujić je, takođe, izjavila da veoma poštuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković "koja ima izuzetnu karijeru, izuzetni je ljubitelj pozorišta", i odlično je poznaje iz Novog Sada, gde su se i viđale su se tokom Sterijinog pozorja.

Na poslu upravnice Narodnog pozorišta "ne traži ništa i daje sve", dodaje Vujić Kominac i ističe da nije dovoljno voleti pozorište, već mu morate služiti.

"Ovo je naš hram u kome mi služimo. Ja kao sluga nemam komentar, niti me interesuje priča, niti imam vremena. Veliko poštovanje prema svim partnerima, Ministarstvu kulture i Vladi Srbije zahvalnost, a mi radimo svoj posao", rekla je Vujić Kominac.

Kako je istakla, bila je "veoma srećna" što je Ministarstvo kulture poslalo revizorski tim, koji "nije pronašao nijedan finansijski problem".

"Imamo tačke koje treba da popravimo. Revizija služi ne zato da se kuća zatvori. Državna revizija dolazi ako ima problema i skandala, i zatvara kuću, a revizorski tim velike kuće podstiče da rade kvalitetnije i bolje", navela je Vujić Kominac.

Istovremeno, ona se zahvalila Vladi Srbije i Ministarstvu kulture na ozbiljnim sredstvima koje izdvajaju za nacionalnu kuću.

"Naš je zadatak da radimo. Para ima, treba samo rada i ljubavi", rekla je Vujić Kominac.

Prethodno, Vujić Kominac je predočila dugačak spisak obavljenih poslova u nacionalnoj kući od njenog imenovanja u novembru 2018. godine, među kojima su konačno uknjiženje Objekta B Narodnog pozorišta i dobijeno korišćenje na neodređeno vreme Slikarnice na Gundulićevom vencu.

Prema njenim rečima, u pozorištu je izvršen čitav niz tapaciranja nameštaja, vršeno je krečenje i ponovno vraćanje nameni nekih prostorija, nabavljana je nova tehnička oprema...

Premijerno "Don Kihot" i "Snežana i sedam patuljaka"

Novi direktor Opere Narodnog pozorišta Dragoljub Bajić izjavio je da se nada da će, uz svog pomoćnika prvaka opere Janka Sinadinovića, uspeti na tom položaju da ostvari mnogobrojna značajna umetnička dela u budućnosti.

"Dva zadatka kojima ćemo se rukovoditi: da ispoštujemo tradiciju našeg ansambla i da izgradimmo nešto novo za buduće generacije", rekao je Sinadinović.

Bajić je najavio da će uskoro će biti objavljen repertoar Opere za naredna tri meseca, postoji i nacrt predstava koje bi trebale biti realizovane tokom naredne godine, a prva sledeća premijera će biti "Don Kihot" i potom opera "Snežana i sedam patuljaka".

"To su sve manje forme, sa malim brojem ljudi u orkestru kako bi mogli sa njima da putujemo po Srbiji i da se prezentujemo u teatrima koji do sada nisu imali prilike da ugoste ansambl Opere Narodnog pozorišta", rekao je Bajić.

Prema njegovim rečima, decentralizacija umetnosti jedna je od primarnih stvari kojima treba da se bavimo.

Bajić je podsetio da će Gala koncert 3. oktobra biti posvećen obeležavanju 120 godina od smrti velikog kompozitora Ðuzepea Verdija, a predstaviće sinergiju sva tri umetnička ansabla Narodnog pozorišta - Opere, Baleta i Drame.

Na konferenciji je predstavljen gostujući dirigent gala večeri Kristijan Sandu iz Rumunije, koji je rekao da je u prvi put u Srbiji i da je u Narodnom pozorištu pronašao "neke izvanredne muzičare u orkestru i horu, otvorene da daju energiju".

Rumunski bariton Jonut Pasku je rekao da mu je "velika čast i zadovoljstvo" što je u Beogradu, zahvaljujuću obostranom poštovanju sa Bajićem, koji mu je ponudio priliku da bude među pevačima koji će nastupiti na gala večeri u Narodnom pozorištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura