Aktuelno iz kulture

Većina ih se zadržala samo na jednom filmu: Ko je bio najbolji filmski Betmen u istoriji te franšize?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

03/10/2021

-

21:02

Većina ih se zadržala samo na jednom filmu: Ko je bio najbolji filmski Betmen u istoriji te franšize?
Većina ih se zadržala samo na jednom filmu: Ko je bio najbolji filmski Betmen u istoriji te franšize? - Copyright Prinstscreen YouTube/Ben Jerry, Flashback FM, Darkknight6749Return

veličina teksta

Aa Aa

Čoveka-šišmiša igralo je više glumaca, nego ijednog drugog superheroja u istoriji kinematografije. Većina njih zadržala se na samo jednom filmu. Međutim, s dolaskom ere "Mračnog viteza", Kristijan Bejl postao je prvi glumac koji je zaigrao Brusa Vejna i njegov alter ego više od dvaput na velikom ekranu. Konkurencija mu nije naročito velika - Majkl Kiton bio je jedini glumac koji je u to vreme reprizirao ulogu, s tim da se kasnije Ben Aflek kao Betmen pojavio u tri filma: "Betmen protiv Supermena", "Odred otpisanih" i "Liga pravednika". 

Nedavno je Holivud reporter organizovao anketu kako bi otkrio ko je od svih tih glumaca bio najuspešniji u portretisanju Betmena, a na vrhu liste našli su se Kristijan Bejl i Majkl Kiton, sa samo jednim poenom razlike.

Nema sumnje da su očekivanja velika od novog maskiranog osvetnika Roberta Patisona, kog tek treba da vidimo naredne godine u toj ulozi, a do tada, vas upoznajemo sa svim dosadašnjim "Betmenima": 

1. Lui G. Vilson

Vilson je bio prvi i najmlađi glumac koji je ikada igrao odraslog Betmena. On je imao samo 23 godine kada je dobio glavnu ulogu u filmskom serijalu "Betmen" iz 1943. zasnovanom na stripovima DC Comics. 

Priča prvog filma o čoveku-šišmišu prati Betmena kao tajnog agenta američke vlade koji pokušava da pomrsi konce zlom japanskom agentu dr Daki. 

Filmski serijal je postigao veliki komercijalni uspeh, a 1949. godine, četiri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, snimljeno je još jedno poglavlje serijala pod nazivom "Betmen i Robin". 

Ipak, Vilsonova karijera nije procvetala nakon ovog filma. Njegov sledeći veliki film bio je "Bowanga Bowanga" iz 1951. ali posle toga je napustio šoubiznis. Međutim, njegov sin Majkl G. Vilson imao je više sreće u Holivudu, postavši izvršni producent filmova o Džejmsu Bondu. 

Lui G. Vilson umro je 2000. godine, nedugo posle 80. rođendana.

2. Robert Loueri 

U nastavku filmskog serijala posle Drugog svetskog rata, glavnu ulogu dobio je Robert Loueri, koji je za razliku od Luija, tada imao 36 godina i bio je već ostvareni glumac. On je takođe igrao u filmskim hitovima "Maska Zoroa" (1940), "Duh mumije" (1944) i "Opasni prolaz" (1944). Iako kasnije nije bio u filmovima o Betmenu, još jednom je ogrnuo crni plašt 1956, kada se pojavio u epizodi serije "Avanture Supermena", što je bio prvi put da se na ekranu nađu ta dva superjunaka. 

Lourej je još 20 godina uživao u filmskoj i televizijskoj karijeri, a umro je 1971. godine.

3. Adam Vest

Najpoznatija serija o Betmenu iz šezdesetih godina u glavnoj ulozi imala je Adama Vesta, glumca koji se toj ulozi vratio i u filmu iz 1966. godine. 

Legenda kaže da ga je producent Vilijam Dozijer, koji je navodno mrzeo stripove, video u TV reklami i odlučio da mu poveri ulogu. 

Nakon serije i filma, Vesta su retko birali za druge uloge, jer je njegov lik bio sinonim za Betmena, pa je on jedno vreme čak morao da se maskira u Betmena za javne događaje i tako zarađuje za život. Napravio je i grešku odbivši ulogu Džejmsa Bonda u filmu "Dijamanti su večni", a kasnije je u svojim memoarima pisao da je tada smatrao da Bonda uvek treba da igra Britanac.

Kasnije je pozajmljivao i glas Betmenu u dva animirana filma, koja su dobila odlične ocene kritike. Umro je 2017. godine.

4. Majkl Kiton

Trebalo je više od 20 godina da Adam Vest izgubi svoje ekskluzivno pravo da igra Betmena, a nasledio ga je Majkl Kiton. Interesantno je to da su ljubitelji stripova o Betmenu poslali 50.000 protestnih pisama Vorner Bros kompaniji, kada su saznali da će se Kiton naći u ulozi njihovog voljenog heroja. Međutim, kao podrška reditelju Timu Bartonu, došao je jedan od kreatora stripova o Betmenu - Bob Kejn i film je postao jedan od omiljenih u ovoj franšizi. 

Iako se šuškalo da bi u ulozi mogli da se nađu Mel Gibson, Kevin Kostner, Pirs Brosnan, Bil Marej, pa čak i Čarli Šin, producent Džon Peters rekao je da je odlučio da je pruži Kitonu, jer je želeo "čoveka koji je i smešan i strašan. Kiton je i jedno i drugo. Ima tu eksplozivnu, ludu stranu". 

Isti glumac igrao je i u nastavku filma "Batman Returns" iz 1992. i ponovo dobio odlične ocene i kritike i javnosti.

5. Val Kilmer

Kada je "Betmen" franšiza predata reditelju Džoelu Šumaheru, Kiton je odlučio da joj se više neće vraćati. Pričalo se da bi mogli da ga zamene Danijel Dej Luis, Rejf Fajns i Džoni Dep, ali je uloga na kraju pripala Valu Kilmeru. 

Glumac je navodno prihvatio ulogu, pre nego što je uopšte pročitao scenario, ali su se problemi među Šumaherom i Kilmerom javili od prvog dana snimanja. Reditelj je kasnije optužio glumca da je "detinjast i nemoguć", tvrdeći da se svađao sa članovima tima i odbijao da razgovara s njim dve nedelje, kada ga je zamolio da prestane da se ponaša nepristojno.

Film je dobio osrednje ocene, iako je postigao komercijalni uspeh. 

6. Džordž Kluni

Filmska karijera Džordža Klunija tek je krenula uzlaznom putanjom, kada je odabran za glavnu ulogu u filmu "Betmen i Robin". Rezultat je jedan od najgore ocenjenih filmova iz te franšize, zbog kog Kluni i danas žali. Jednom je izjavio da je taj film bio "bacanje para" i da je bio siguran da će "ubiti franšizu".

"Betmen i Robin" dobio je čak 11 nominacija za "Zlatnu malinu", pandan Oskaru za najgore filmove, ali nekim čudom nije naškodio Klunijevoj karijeri. 

7. Kristijan Bejl

Reditelj Kristofer Nolan učinio je lik Betmena najozbiljnijim do tada. Bio je rešen da franšizi udahne sasvim novi život i da čoveka-šišmiša učini mračnim, dramskim likom.

Pričalo se da bi uloga mogla da pripadne Džejku Džilenholu, Džošui Džeksonu, pa čak i Kilijanu Marfiju, ali je Nolan na kraju odabrao Kristijana Bejla, jer on ima "pravi balans između tame i svetlosti koji nam je potreban".

Film je dobio odlične ocene, a Bejl još dve prilike da sedne za volan Betmobila.

8. Ben Aflek 

Ben Aflek već je imao jedan neuspešan izlet u svet filmskih superheroja sa glavnom ulogom u filmu "Daredevil", ali je ipak pristao na ulogu Betmena u kontroverznom filmu Zeka Snajdera "Betmen protiv Supermena". Iako je kritika kasnije imala najmanje zamerki za Aflekovo portretisanje čoveka-šišmiša, u odnosu na sve ostale elemente tog filma, scenario mu nije pružio istu dopadljivost, kao što je to bio slučaj sa Kristijanom Bejlolm. 

Iako je "Liga pravednika" na neki način ispravila nepravdu, Aflek se neće pojaviti u novom filmu "Betmen" Meta Rivsa.

9. Robert Patison

Premijera novog filma o Betmenu zakazana je za 4. mart 2022. godine, a reditelj Met Rivs kaže da je to o filmu koji posmatra svet iz perspektive Betmena i koji je podjednako i uzbudljiv i emotivan. 

U glavnoj ulozi naći će se Robert Patison, koji je verovatno najpoznatiji po ulozi vampira Edvarda u trilogiji "Sumrak saga", ali je svoje izvanredne glumačke sposobnosti demonstrirao u ulogama u nezavisnim filmovima kakvi su "The Lighthouse", "Cosmopolis" i "High Life".

Dok čekamo premijeru, mali uvid u njegovog Betmena daje nam nedavno objavljeni trejler za predstojeće ostvarenje. 

Komentari (0)

Kultura