Aktuelno iz kulture

Kriza u Holivudu, scenski radnici izglasali generalni štrajk: Oko 150.000 radnika traži bolje uslove i tretman na poslu

Komentari

Autor: Independent

05/10/2021

-

10:53

Kriza u Holivudu, scenski radnici izglasali generalni štrajk: Oko 150.000 radnika traži bolje uslove i tretman na poslu
Kriza u Holivudu, scenski radnici izglasali generalni štrajk: Oko 150.000 radnika traži bolje uslove i tretman na poslu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Članovi sindikata radnika u Holivudu glasali su za generalni štrajk, koji bi mogao da zaustavi snimanje svih filmova na kojima se trenutno radi u "Meki" kinematografije.

Štrajk je podržalo više od 98 procenata članova sindikata koji su učestvovali u glasanju, saopštila je Međunarodna alijansa scenskih radnika. 

Sindikat se već neko vreme bori za bezbednije uslove za radnike i veće ulaganje u njihovo osiguranje, prenosi Independent.

"Članovi su se jasno i glasno izjasnili. Ovo glasanje vezano je za kvalitet života, kao i zdravlje i bezbednost onih koji rade u filmskoj i televizijskoj industriji. Naši ljudi imaju osnovne ljudske potrebe, kao što su pauze za obroke, adekvatan san i vikend. Oni koji su na dnu platnog spiska, zaslužuju barem minimalac", saopštio je predsednik IATSE Metju Loub.

Članovi udruženja mesecima su pregovarali sa Savezom filmske i televizijske produkcije, koji predstavlja većinu velikih producentskih kuća u Holivudu, ali bez uspeha.

Organizacija predstavlja više od 150.000 radnika zaposlenih u produkciji širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade i sasvim je izvesno da ako krenu u štrajk, Holivud će biti ugašen.

"Nadam se da će studija uvideti i razumeti odluku naših članova. Lopta je na njihovom terenu. Ako hoće da izbegnu štrajk, vratiće se za pregovarački sto i dati nam razumnu ponudu", kaže Loub.

Ugovor koji sindikat ima sa Savezom produkcije istekao je u julu prošle godine, ali je produžen do septembra 2021. Radnici sada zahtevaju "novi trogodišnji ugovor, koji će zaposlenima iza kulisa pružiti veća primanja, pauze za obroke i veće ulaganje u zdravstveno i penziono osiguranje", kao i "veći procenat od profita koji potiče od striminga".

Podsetimo, pre 14 godina je štrajk scenarista u Holivudu potpuno zaustavio proizvodnju filmova.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura