Biznis vesti

Posao veka za 8,45 milijardi dolara: Zašto je Bezos kupio "posrnulog holivudskog lava"?

Komentari

Autor: Hollywoodreporter

27/05/2021

-

15:25

Posao veka za 8,45 milijardi dolara: Zašto je Bezos kupio "posrnulog holivudskog lava"?
Posao veka za 8,45 milijardi dolara: Zašto je Bezos kupio "posrnulog holivudskog lava"? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko meseci pošto se u medijima pojavila informacija da se čuveni Metro Goldvin Mejer (MGM) prodaje, stiže vest da je kompanija Amazon kupila tog holivudskog giganta za 8,45 milijardi dolara.  

Kupovinom studija, kako ocenjuju poznavaoci, Amazon dobija pristup jednoj od najvećih filmskih baza, u čijem je katalogu više od 4.000 ostvarenja i oko 17.000 sati epizoda serija. Za mnoge, ovo je potvrda da se tehnološki gigant rešio da uđe u trku sa vodećim striming platformama, kao što su Netfliks, HBO i Dizni plus.

Ali na prvom mestu, kompanija Džefa Bezosa kupila je "posrnulog holivudskog lava" zbog franšize Džejms Bond, koja je jedna od najpoznatijih i najprofitabilnijih, a za poslednjih 60 godina studiju MGM donela je milijarde dolara.

Pod novim krovom Bond i Roki

Međutim, Holivud reporter piše da je mnogo nepoznanica o ovom pruzimanju-pripajanju i da se finalni ugovor očekuje tek u narednih nekoliko meseci. Prema pisanju ovog američkog medija, i dalje se ne zna da li je Amazon kupio ugledni studio samo zbog njegove riznice filmova i ogromne baze ili ipak želi da doprinese produkcijskom razvoju i mogućnostima samog studija.

Holivud reporter podseća da je MGM u decembru predstavio ugovor sa Amazonom, kada je taj studio zatražio pomoć od stručnjaka u pogledu razvijanja bolje pretrage sadržaja, ali i praćenja trendova potražnje i prodaje.  

Istog meseca, objavljeno je da se studio prodaje, pa sada - svega nekoliko meseci kasnije, gigant Amazon postigao je dogovor o kupovini "kuće" Džejmsa Bonda, Rokija i mnogih drugih franšiza i kultnih ostvarenja.

Tanjug/AP/Michael Sohn

Bezos "kupio" Bonda za 8, 45 milijardi dolara

Pod pretpostavkom da pripajanje prođe regularno, za Holivud reporter ostaje ključno i pitanje šta će se dešavati sa filmskim studijima i TV obavezama, ali i već planiranom distribucijom filmova, ako je za finalno zaključenje ugovora potrebno još "sigurno nekoliko meseci".

Budući da se očekuje nekoliko bioskopskih premijera u narednom periodu,  teško je poverovati da će United Artists Releasing (podružnica MGM koja obavlja domaće obaveze distribucije naslova čuvenog studija) prihvatiti da promeni planove, posebno kada je reč o više puta odlaganoj premijeri filma "Džejms Bond - Nije vreme za umiranje" (8. oktobar).

Prema rasporedu, na velikom platnu se očekuje i biografija Arete Frenklin (13. avgust), "Porodica Adams" (1. otkobar), Ridlijev film o Gučiju (24. novembar)...

Šta će biti sa bioskopskim projekcijama?

Ključna pitanja su i u vezi sa tim kako će izgledati budućnost MGM filmova, kada Amazon i zvanično postane vlasnik tog studija, jer je ovaj gigant, za razliku od Netfliksa, davao podršku projekcijama na velikom platnu, pre nego premijerama na striming platformama.

Ako je verovati producentima, bar što se tiče filmova o najpoznatijem britanskom špijunu, oni se neće naći na Amazon Prime Video pre nego što budu imali redovnu bioskopsku distribuciju.

Producenti čuvene franšize o agentu 007, Barbara Brokoli i Majkl Vilson, izričito tvrde da će se akcije kultnog britanskog špijuna gledati u bioskopima, uprkos tome što je striming gigant Amazon kupio studio MGM.

"Posvećeni smo tome da nastavimo da snimamo Džejms Bond filmove za publiku širom sveta", naveli su u saopštenju producenti iz Londona za Varajeti.

Ostaje, takođe, nepoznanica šta će Amazon uraditi sa premijum kablovskom televizijom Epix, hoće li je integrisati u svoj Amazon Prime Video, te kako će se ubuduće odvijati poslovi sa koprodukcijskim kućama na već započetim poslovima. Za to vreme, televiziju "posrnulog lava" prate već neko vreme duboka unutrašnja previranja.

"Prava finansijska vrednost koja stoji iza ovog posla je riznica prava intelektualnog vlasništva u detaljnom katalogu koji planiramo da zamislimo i razvijemo zajedno sa talentovanim timom MGM.  Veoma je uzbudljivo i pruža toliko mogućnosti za visokokvalitetno pripovedanje", rekao je Mike Hopkins, potpredsednik Prime Video i Amazon Studios.  

U svom zvaničnom saopštenju, Amazon je napomenuo da će "pomoći u očuvanju nasleđa MGM i kataloga filmova i pružiti kupcima bolji pristup postojećim delima. Ovom akvizicijom Amazon podržava MGM da nastavi sa onim što im najbolje ide: sjajno pričanje priča".

Postignuti dogovor je druga najveća kupovina druge kompanije u istoriji "Amazona", nakon akvizicije "Whole Foods" za 13,7 milijardi dolara 2017. godine.

Holivudski studio MGM je osnovan 1924. godine, sa oko 200 Oskara za filmove u svojim vitrinama.

Komentari (0)

Biznis