Aktuelno iz kulture

Uprkos svim kontroverzama, "Zlatni globusi" će ipak biti dodeljeni 2022. godine

Komentari

Autor: Variety

13/10/2021

-

22:50

Uprkos svim kontroverzama, "Zlatni globusi" će ipak biti dodeljeni 2022. godine
Uprkos svim kontroverzama, "Zlatni globusi" će ipak biti dodeljeni 2022. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holivudsko udruženje stranih medija (HFPA) će, uprkos svim kontroverzama, i sledeće godine dodeliti "Zlatne globuse", iako je televizijska mreža NBC odbila da prenosi njihovu svečanu ceremoniju.

"HFPA planira da oda priznanje najboljim izvođenjima 2021. godine i odličnom poslu obavljenom u industriji tokom protekle godine na 79. po redu godišnjoj dodeli Zlatnih globusa", potvrdio je neimenovani izvor za Variety.

Taj magazin piše da bi moglo da se desi da se dodela nagrada održi kao konferencija za štampu, baš kao što je to bio slučaj 2008. tokom štrajka scenarista. Deluje da je fokus na glumačkim ulogama, što otvara pitanje da li će i druge oblasti poput režije i muzike takođe biti obuhvaćeni priznanjima, piše Variety.

Televizijska mreža NBC, koja je tradicionalno prenosila dodelu "Zlatnih globusa" u maju je saopštila da naredne godine neće dati prostor Holivudskom udruženju stranih medija, nakon serije optužbi za nedovoljan rasni i rodni diverzitet nominovanih, ali i za nedovoljnu transparentnost funkcionisanja tog udruženja. Iz istog razloga mnogi glumci su odlučili da bojkotuju HFPA, pa je tako Tom Kruz vratio sve tri statue "Zlatnog globusa" koje je dobio za "Dan nezavisnosti", "Džerija Mekgvajera" i "Magnoliju", a glumica Skarlet Johanson obelodanila da su joj članovi te organizacije "postavljali seksistička pitanja i dali opaske koje su na granici sa seksualnim uznemiravanjem".

Iako je HFPA izrazila žaljenje i najavila korenite promene u funkcionisanju udruženja, NBC ostao je nepokolebljiv u odluci da 2022. godine ne pruži medijski prostor "Zlatnim globusima". 

"Mi verujemo da je HFPA posvećena reformi", naveli su tada iz NBC-a u saopštenju. "Međutim, promena ovog obima zahteva vreme i rad, a HFPA je potrebno vreme da sve uradi kako treba. Zato NBC neće prenositi Zlatne globuse 2022. Pretpostavljajući da će organizacija sprovesti svoj plan, nadamo se da ćemo biti u prilici da prenosimo događaj u januaru 2023. godine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura