Aktuelno iz kulture

Vuk Ršumović snima "Među bogovima“: Glavna uloga poverena najboljoj mladoj glumici Irana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

14:46

Vuk Ršumović snima "Među bogovima“: Glavna uloga poverena najboljoj mladoj glumici Irana
Maja Medić - Copyright Maja Medić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Vuk Ršumović trenutno snima film "Među bogovima", koji je zasnovan na istinitom događaju iz 2015. godine i kao svojevrsnu adaptaciju i novo čitanje antičke tragedije "Antigona", sa avganistansko-iranskom glumicom Ferešte Hoseini (Fereshteh Hosseini) u glavnoj ulozi, saopštio je Filmski centar Srbije.

Snimanje ovog dugometražnog igranog filma počelo je 7. oktobra, a premijera se očekuje krajem leta 2022.

Glavna glumica u novom ostvarenju našeg nagrađivanog reditelja je poreklom iz Avganistana, a karijeru gradi i u Iranu gde je prošle godine zvanično proglašena najboljom mladom glumicom. U glumačkoj podeli su i Nikola Ristanovski, Branka Katić, Miloš Timotijević, Vule Marković i iranski Reza Aklagi. 

Maja Medić

U glavnoj ulozi je glumica poreklom iz Avganista, a koja karijeru gradi u Iranu

"Mlada avganistanka dolazi u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije. Tada počinje njena borba da sahrani brata pod punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenata i statusu unutar njene patrijarhalne avganistanske porodice", otkriva se iz sinopsisa filma "Među bogovima".

Umetničku ekipu filma predvode reditelj Vuk Ršumović (koji je sa Momirom Turudićem i napisao scenario), direktor fotografije Damjan Radovanović, scenografkinja Jelena Sopić, kostimografkinja Maja Mirković, montažeri Aleksandar Stanojević i Mirko Bojović.

Maja Medić

Sa snimanja filma "Među bogovima"

"Među bogovima" nastaje u okrilju producentske kuće "BaBoon Production", a producent filma je Mirko Bojović. Filmski centar Srbije je u maju 2017. podržao ovaj projekat (tada poznat pod radnim naslovom "Živi").

"Vuk Ršumović je svojim debitаntskim filmom `Ničije dete` postigаo uspeh nа kome bi mu i dаleko iskusniji аutori pozаvideli, а `Živi` deluje kаo logičаn nаstаvаk već jаsno uspostаvljene poetike аutorа, te se i od ovog filmа može očekivаti uspešаn festivаlski život, аli, zаšto dа ne, i pristojаn bioskopski rezultаt u nаšoj zemlji", pisalo je, između ostalog, u obrazloženju Komisije Filmskog centra Srbije.

Film je podržan i od strane italijanskog filmskog fonda (MIBAC) i hrvatskog filmskog fonda (HAVC) -  koproducenti filma iz tih zemalja su Nightswim (Rim) i Kinorama (Zagreb). Film je takođe ima potporu fonda Eurimages.

Preporuka za vas

Branka Katić: Dok god dopuštamo da jedni druge vređamo, dotle će nam životi biti mnogo ružniji nego što bi mogli da budu
Snima se nastavak "Munja", a podršku dobija i scenario za dokumentarac o Milunki

Komentari (0)

Kultura