Aktuelno iz kulture

Pozorište otkazalo predstavu "pajtonovca" Terija Gilijama nakon njegovih zapaljivih izjava o #MeToo pokretu

Komentari

Autor: BBC

05/11/2021

-

08:16

Pozorište otkazalo predstavu "pajtonovca" Terija Gilijama nakon njegovih zapaljivih izjava o #MeToo pokretu
Teri Gilijam - Copyright AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je "pajtonovac" Teri Gilijam kontroverznim izjavama o #MeToo pokretu, transrodnim osobama i rasnom diverzitetu razbesneo javnost, predstava "Into The Woods" čiji je on jedan od reditelja, skinuta je sa londonskog pozorišta "Old Vik".

Razlog otkazivanja predstave nije eksplicitno saopšten, piše BBC, pozivajući se na britanski magazin "The Stage" koji je objavio da je deo osoblja bio nezadovoljan Gilijamovim nastupima u javnosti.

Predstava je trebalo da bude na repertoaru sledećeg proleća, a svoj blagoslov dao je čak i pisac Stiven Sondhajm, jer je bio "impresioniran Gilijamovim pristupom".

Međutim, Gilijam je u međuvremenu izjavio da je #MeToo pokret "lov na veštice", tvrdeći da su "mnogi pristojni ljudi" postali žrtve, dok se raspravljalo o seksualnim zlostavljanjima unutar filmske industrije.

Prošle godine Gilijam je izjavio za Independent da je "umoran od toga da bele muškarce krive za sve što je pogrešno na ovom svetu". 

"The Stage" piše da je neko od mlađeg osoblja "Old Vik" pozorišta navodno izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se Gilijamova predstava priprema u tom teatru, posle čega je menadžment održao sastanak sa producentima.

Nakon što je pozorište, posle lokdauna, ponovo otvoreno, objavljeno je saopštenje da će se uprava sastati sa "rediteljima koji bi trebalo da rade sledeće sezone, kako bi razgovarali o našoj kulturi i vrednostima. To važi za reditelje 'Into the Woods' Teri Gilijam i Lia Hausman".

Najava predstave kasnije je uklonjena sa sajta pozorišta, a ljudi koji su kupili karte, obavešteni da mogu tražiti svoj novac nazad.

Nije poznato da li će predstava ipak biti igrana u nekom drugom pozorištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu