Poznati

Marion Kotijar: Srećna sam što živim u vreme revolucije u kom je ženama dozvoljeno da slobodno govore

Komentari

Autor: Variety

22/09/2021

-

07:22

Marion Kotijar: Srećna sam što živim u vreme revolucije u kom je ženama dozvoljeno da slobodno govore
Marion Kotijar - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Oskarovka Marion Kotijar smatra da su žene koje su započele pokret #MeToo napravile revoluciju koja je uzdrmala temelje patrijarhata.

Ona je o tome govorila na Filmskom festivalu u San Sebastijanu, gde je primila Donostija nagradu za izuzetna dostignuća tokom karijere, prenosi Varajeti.

"U poslednjih nekoliko godina potčinjenost žena postaje sve više neprihvatljiva u očima javnosti. Oduvek je bilo tako, ali o tome mnogo više pričamo danas, očigledno, nakon #MeToo. Taj pokret je omogućio ženama da slobodno govore. To je istinska revolucija i to žestoka, a ja sam srećna što živim u njeno vreme", rekla je Kotijar.

Ona je istakla da žene danas znaju da mogu da dobiju podršku zajednice i muškaraca i žena.

"Rezultat je to da su žene zaista prisutnije, postoji više uloga za njih i što o njima više govorimo, to se više menja način na koji gledamo na njih", rekla je glumica.

Kotijar smatra da "postoje stvari koje se danas više ne tolerišu".

Tanjug/AP/Kris Dewitte/Amazon

 

"U toku je velika diskusija o promeni patrijarhalnog sistema u kom živimo, u kom žene imaju relativno mesto", kaže glumica i dodaje da se divi Greti Garbo, zbog toga što je istovremeno negovala svoju žensku i mušku stranu.

Ona je pričala i o svom liku u filmu "Anet", koji je na nedavno održanom Filmskom festivalu u Kanu reditelju Leosu Karaksu doneo nagradu za najbolju režiju. U njemu igra čuvenu opersku pevačicu sa teškom porodičnom pričom.

"Mislim da živimo u drugačijem svetu nego četrdesetih i  pedesetih godina, kada su zvezde gradile karijeru, dok je njihov porodični život bio negiran. Danas je imati porodicu i karijeru mnogo popularnije i stvari su bolje izbalansirane – ako osećamo potrebu da imamo privatan život i porodicu, to možemo da imamo zajedno s karijerom", kaže Kotijar.

Glumica ističe da je to što "ima donekle normalan život" inspiriše i budi "želju da igra likove koji su potpuno drugačiji od onoga ko je zaista". 

Tanjug AP/Brynn Anderson

 

"Što je lik različitiji od mene, to više uživam u tome da ga igram", kaže ona.

Marion, koja će u San Sebastijanu predstaviti dokumentarac "Bigger Than Us" na temu životne sredine, u kom je narator i jedan od producenata, kaže da voli da se uključuje u filantropske projekte, jer oseća potrebu da se bori protiv sistema ili nejednakosti. 

Govoreći o svojoj sposobnosti da radi u Holivudu i u Evropi, ističe da je Oskar koji je dobila za ulogu Edit Pjaf u filmu "Život u ružičastom" bio prekretnica u njenoj karijeri, koji joj je otvorio vrata za rad u Americi.

"Iz generacije sam koja je odrasla gledajući američke filmove. Čak i da nisam sanjala da imam karijeru izvan moje rodne zemlje, američka kinematografija bila je deo moje kulture. Postoji mnogo reditelja kojima se divim u Americi, a još više na engleskom govornom području, a Oskar mi je dao pristup tim ljudima", rekla je glumica, koja je radila sa Majklom Manom, Robertom Zemekisom, Kristoferom Nolanom i Stivenom Soderbergom.

Priredila: S. R.

 

Komentari (0)

Magazin