Poznati

Kira Najtli: Ne znam nijednu ženu koja nije bila maltretirana i na svojoj koži osetila mizoginiju

Komentari

Autor: Harpers Bazaar

09/06/2021

-

07:37

Kira Najtli: Ne znam nijednu ženu koja nije bila maltretirana i na svojoj koži osetila mizoginiju
Kira Najtli: Ne znam nijednu ženu koja nije bila maltretirana i na svojoj koži osetila mizoginiju - Copyright AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Kira Najtli nije dozvolila da joj karantin pokvari raspoloženje: svakog dana oblačila je svoju najlepšu garderobu, stavljala crveni ruž, a zatim se igrala sa decom, pa čak i skakala tako sređena na trampolini, saznajemo iz novog velikog intervjua koji je dala za Harpers bazar.

Najtli je pored glumačke karijere, izgradila ime i u svetu mode, a zaštitno je lice modne kuće Šanel još od 2007. godine kada je prvi put upoznala tadašnjeg čelnika te modne kuće, pokojnog Karla Lagerfelda.

U međuvremenu je za sebe pribavila mnogo skupocenih komada tog brenda, ali je imala sve manje prilike da ih nosi. Zato je odlučila da na početku pandemije obodri članove porodice, tako što su se svi zajedno doterivali.

"Imamo trampolinu u bašti i odlučili smo da ćemo dok skačemo na njoj nositi isključivo haljine. Svakog dana sam stavljala crveni karmin i oblačila Šanel garderobu, a moja ćerka Edi uplitala je mašne u kosu i nosila vilinska krila", ispričala je glumica.

Njenom mužu Džejmsu Rajtonu, bivšem klavijatursiti benda Klaxons, bilo je dozvoljeno da im se pridruži na trampolini samo dok je nosio "neko od svojih Guči odela u bojama paunovog repa".

"Mislila sam: 'U čemu je poenta te divne garderobe, kada je napolju tako apokaliptično i strašno?' Osećala sam da je za decu važno da budem srećna i kada to radite, zaboravite. A onda odete u kupovinu i sve stvari koje kupite morate da prebrišete. Sećate li se toga?", kaže glumica.

AP/Joel C Ryan

 

Ipak, ističe da je ona među retkim srećnicima.

"Kada ste u takvom scenariju, i ne možete da idete nigde osim da ostanete kući, shvatite svu lakomislenost svog postojanja - i osetite divljenje prema medicinskim sestrama. Kako su mogli da im daju povišicu od samo jednog procenta?", pita se ona.

"To je feminističko pitanje!", dodaje.

Kao i svi, osetila je emocionalni rolerkoster tokom proteklih nekoliko meseci.

Izgubili su nekoliko prijatelja od posledica kovida, teško joj je palo i da žonglira između školskih obaveza starije Edi i brige o mlađoj ćerkici Dilajli, a zbog toga je morala i da odbije jednu ulogu u seriji koja joj je ponuđena.

Zato se raduje ponovnom otvaranju sveta, naročito zato što može da se vrati snimanju

"Nisam radila godinu dana. Samo što sam završila snimanje filma 'Silent Night' u Londonu, krenuo je lokdaun", kaže ona.

U to vreme trebalo je da izađe "Misbehaviour", drama o aktivistkinjama koje su prekinule održavanje izbora za Mis sveta 1970. godine.

Sada istražuje svoju novu ulogu u filmu zasnovanom na naučno-fantastičnom bestseleru "Ancillary Justice".

"Taj film govori o moći i moj karakter se pita koja je svrha osvajanja? Koja motivacija stoji iza želje za vlašću? Tako da čitam mnogo knjiga o diktatorima i maštam o intergalaktičkoj dominaciji dok čistim po kući i bebi menjam pelenu...", kaže Najtli.

Kirina majka je feministkinja i dramaturg Šarman Mekdonald koja je svoju ćerku učila da se zalaže za sebe. Tako je glumica od prvih uloga igrala nezavisne i snažne likove, pa ipak, pita se zašto nikada nije digla glas protiv mizoginije koju je lično iskusila.

"Tek kad su žene počele da nabrajaju listu mera predostrožnosti koje primenjuju kada idu pešice kući, pomislila sam: 'radim sve ovo, a čak ni ne razmišljam o tome. To je je*eno deprimirajuće'", rekla je ona.

Da li je ikada doživela maltretiranje? "Da! Mislim, svi su. Doslovno ne znam nikoga ko na neki način nije bio maltretiran, bilo da im je neko pokazao nešto neprimereno, hvatao ih, rekao da će im 'prerezati grkljan' ili udariti ili šta god. Svi su to iskusili", smatra Kira.

Kaže da joj je nošenje maske tokom prošle godine dalo mnogo slobode, jer je nisu prepoznavali na ulici, ali sada mora ponovo da se vrati pod svetla reflektora.

"Šminka je oklop", kaže ona.

Iako uživa u doterivanju, ni njenom mužu ni starijoj ćerki se ne dopada kada nosi šminku.

"Ne vide me kao mene, a ni ja sama sebe tako ne vidim. Kao da sam neko drugi, neki lik. Ne obavezno dobar. Ona je prilično vatrena. To je oklop i mislim da tako mora da bude", zaključuje Najtli.

Komentari (0)

Magazin