Poznati

Salma Hajek: Vajnstin je urlao kako me nije zaposlio da budem ružna, ali me nikada nije video kao slabu

Komentari

Autor: Guardian

03/11/2021

-

15:21

Salma Hajek: Vajnstin je urlao kako me nije zaposlio da budem ružna, ali me nikada nije video kao slabu
Selma Hajek - Copyright Tanjug/AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Salma Hajek ove godine igra u dva velika filma, najnovijem Marvelovom ostvarenju "Večni" i filmu "Gučijevi" (House of Gucci). Postala je prva glumica koja je posle pedesete godine života dobila ulogu superheroine.

"To je bilo čudo", kaže ona za britanski Gardijan.

Jedan od razloga zbog kojih je pristala na ulogu bio je taj što je film režirala Kloi Žao, prva rediteljka poreklom iz Azije koja je dobila nagradu "Oskar". 

"Bila sam zadivljena svakog trenutka koji sam provela s njom. Postoji satisfakcija u tome koja je veća od filma: gledati drugu ženu da bude tako hrabra, tako pametna, tako inspirativna", kaže Hajek.

Govoreći o periodu kada je igrala Fridu Kalo, prisetila se i Harvija Vajnstina, omraženog holivudskog producenta, koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog silovanja i zlostavljanja. Kada je slučaj protiv njega pokrenut, glas protiv njega podiglo je blizu stotinu žena iz industrije koje je mogul na neki način maltretirao.

Među njima je bila i Salma, koja je u opširnom eseju za Njujork Tajms 2017. opisala koliko puta je odlučno morala da se zauzme za sebe, kada joj je on davao nepristojne ponude i koliko je daleko išao kako bi joj slomio duh. 

Tanjug/AP/Marvel Studios

U "Večnima" igra Ajak

"U tom tekstu se nisam fokusirala na seksualno uznemiravanje, nego na klasično maltretiranje i mislim da su mnoge žene od njega pretrpele mnogo gore stvari", ispričala je Hajek.

Upitana da li je normalizovala njegovo maltretiranje, kako bi mogla da nastavi dalje sa svojim životom, odgovara: "Delimično".

"Nisam se osećala loše kada me je on maltretirao. Da, tresla sam se posle i to me je deprimiralo, ali je u svemu bio i neki stripovski aspekt. Zvao me je tokom snimanja 'Fride' i vršitao: 'Zašto imaš jednu obrvu i brkove? Nisam te zaposlio da budeš ružna!' A ja sam mu rekla: 'Ali zar nisi video sliku Fride Kalo?' Ako muškarac igra Sirana de Beržeraka, on mu neće reći: 'Šta ti je s nosem?'", kaže Hajek.

Nije da se ne plašim, ali vi to nećete primetiti

Ona kaže da to što je bliska prijateljica sa Robertom Rodrigezom, Kventinom Tarantinom i Džordžom Klunijem nisu jedini razlozi zbog kojih u njenom slučaju, Vajnstin nikada nije ostvario svoje pretnje. 

EPA/NINA PROMMER

 

"Bila sam veoma snažna. Ja mu nisam samo rekla 'ne' - ja sam sila koju je trebalo da prizna. Nikada me nije video kao slabu. Nije da se ja ne plašim, ali vi to nećete primetiti. Mogu da budem gotovo zastrašujuća sa svojom mirnom snagom", kaže ona.

Upitana kada je naučila da kontroliše svoj strah, odgovara da nije sigurna.

"Možda uz životinje. Imam mnogo životinja i znam da je veoma važno da one ne nanjuše strah. Ali ne znam...", priznala je glumačka zvezda.

Volim ono što radim

Hajek je odrasla u bogatoj porodici u Meksiku. Ćerka je nekadašnjeg rukovodioca jedne naftne kompanije i operske pevačice. Bila je poznata u svojoj zemlji već u 23. godini života, kada je igrala u jednoj telenoveli, a prodor u Holivudu imala je u filmu "Desperado" u kom je igrala sa Antonijem Banderasom. Nedugo potom osnovala je svoju produkcijsku kuću, koja je stala iza "Ružne Beti" i "Fride", filma koji joj je doneo status filmske zvezde.

Od početka karijere zalaže se za prava žena i uplaćuje velikodušne donacije prihvatilištima za žene žrtve porodičnog nasilja. 

Tanjug/Ap Jordan Strauss

Salma sa ćerkom Valentinom

Takođe je kupila ranč, koji služi kao azil za životinje. Dugo je mislila da će zauvek ostati singl, ali je onda preko zajedničke prijateljice upoznala svog sadašnjeg supruga, Fransoa Anrija Pinoa, koji je izvršni direktor modnog konglomerata Kering, u čijem su vlasništvu brendovi poput Balensijage, Iv Sen Loran i drugih. Pinoovo bogatstvo procenjuje se na 49 milijardi dolara.

"On je osoba kakvu nikada ranije nisam upoznala. I posle 16 godina i dalje sam fascinirana njim. Ne znam da li me je iko video tako jasno kao on, a i ja znam ko je on. Ima nešto u njegovoj duši, ne umem to da objasnim, ali je tako čisto", kaže glumica.

Iako njena porodica ima toliko bogatstvo, da više ne mora da radi ni jedan jedini dan u životu, Hajek nastavlja da snima filmove. 

Upitana šta je motiviše da nastavi dalje, odgovara kratko: "Volim ono što radim".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin