Aktuelno iz kulture

Gracija Filipović, zvezda filma “Murina” nagrađenog u Kanu: Nisam upisala glumu, opredelila sam se za nauku i biologiju

Komentari

Autor: Sonja Šulović

09/11/2021

-

22:01

Gracija Filipović, zvezda filma “Murina” nagrađenog u Kanu: Nisam upisala glumu, opredelila sam se za nauku i biologiju
Film "Murina" - Copyright Mario Topić/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Mlada hrvatska glumica Gracija Filipović (18) bila je gošća filmskog festivala "Slobodna zona", na kojem je, u okviru takmičarskog regionalnog programa, prikazan njen film "Murina" Antoanete Alamat Kusijanović, inače ovenčan zlatnom kamerom u Kanu za najbolje debitantsko ostvarenje. 

"Murina" je ovoj rođenoj Dubrovčanki donela i prvo putovanje u Beograd, gde se rado odazvala pozivu da učestvuje na festivalu i prvi put poseti srpsku prestonicu.

"Prvi put sam u Beogradu i jako mi se sviđa, baš je predivan grad. Veoma mi je žao što ne mogu duže ostati da obiđem neke stvari, ali mislim da ću se svakako vratiti", kazala je Gracija nakon beogradske premijere.

Olivera Inđić

Gracija Filipović prisustvovala beogradskoj premijeri filma "Murina"

Kao 16-godišnjakinja je snimila "Murinu", priču o Juliji koja živi na malom ostrvu sa autoritarnim ocem (Leon Lučev) i pomirljivom majkom (Danica Ćurčić) koja prihvata muževljevo nasilno ponašanje. Ovo je, donekle, nastavak kratkog filma "Plavetnilo" koji su Antoaneta i Gracija snimile tri godine ranije, a koji ima sličnu priču: Gracija i tu igra Juliju, koja dolazi sa majkom na ostrvo kako bi pobegla od oca napasnika.

"Uloga Julije u `Murini` je bila veoma zahtevna. Kako mi je ovo bio prvi celovečernji film, Antoaneta mi je mnogo pomogla. Zapravo, nas dve smo se pripremale za ovaj film još od `Plavetnila`, dakle pune tri godine. Antoaneta ga je pisala za mene što je sa jedne strane dobro, jer već imate sigurnu ulogu, ali sa druge strane je veliki pritisak. Zahvalna sam joj što mi je dopustila da zajedno s njom gradim i pišem lik. Nije ga ona sama napisala i rekla 'sad ga ti glumi'", kaže Gracija za Euronews Srbija.

Deo priprema podrazumevao je i da Gracija, Leon, Danica i Antoaneta nekoliko sedmica provedu zajedno na ostrvu, poput prave porodice, kako bi što uverljivije uronili u taj ostrvski mentalitet.

"Lako sam zaronila u atmosferu ostrvske sredine. Baš smo hteli da stavimo akcenat na tu izolovanost. Julija nema prijatelja, nema nikoga sem porodice i onda još više dolazi do izražaja to da kada nešto ne štima u porodici ne štima ni izvan nje. Mislim da godine izolacije učine svoje i taj ostrvski mentalitet je, zapravo, dosta teško promeniti", objašnjava nam Gracija.

Mislimo da smo mnogo napredovali, ali je činjenica da živimo u seksističkom sistemu

Film je prošao odlično u Hrvatskoj i bio među najgledanijima. Glumica kaže da joj se mnogo ljudi, naročito njenih vršnjaka, javilo rečima da ih je film dirnuo. Ipak, jedna stvar joj je zasmetala, otkrila je u razgovoru sa gledaocima nakon projekcije filma u Domu omladine.

"Mi kao društvo volimo da mislio da smo mnogo napredovali, ali činjenica je da živimo u seksističkom sistemu. Neki od komentara su bili tipa, film je okej, ali vi ste snimali normalne životne situacije. To samo pokazuje koliko je normalizovan takav način razmišljanja, da ljudi uopšte ne shvataju da to nisu zdravi, funkcionalni odnosi, oni u tome ne vide problem. O tome se govori više nego pre, ali ne koliko bi trebalo", istakla je Gracija.

Možda je u celom tom porodičnom triju najtužniji lik Julijine majke, koja je rastrzana između želje da prekine brak sa nasilnikom i da ostane sa njim, jer je tako navikla i to joj je poznato.

"Ponašanje Julijine majke je još jedan od pogleda na celi patrijarhat, za to je najviše krivo njeno vaspitanje i celokupan mentalitet. Naravno da je majka najviše voli ali se i pored toga ne zauzima za kćer. Međutim, Julija ima snage da uradi ono za šta njena majka nema snage. Kod nje vidimo instinkt za preživljavanjem, želju za borbom protiv različitih okova, protiv okova patrijarhata, seksizma, šovinizma, protiv ostrvskog mentaliteta koji sputava mlade ljude... cela ta atmosfera je dosta uticala na nju, ali mislim da je sve vreme u njoj postojala ta želja za borbom", napomenula je mlada glumica.

Promo

 

Film je nazvan po opasnoj ribi snažnog ugriza i otrovne krvi koja noću lovi a danju se skriva u mračnim rupama Jadranskog mora i koju Julija i otac često love, ali ime nosi još jednu simboliku:

"Murina je životinja koja zna da izgrize samu sebe kako bi se oslobodila i mislim da to i jeste poenta filma - da će Julija rizikovati sve kako bi se oslobodila", otkriva Gracija.

Pitali smo je kakvi su joj sada utisci iz Kana, gde je film ostvario zapažen uspeh koji je odjeknuo širom regiona.

"Moram priznati da nisam očekivala toliki odjek. Ovo je moj prvi dugometražni film i nisam uopše znala šta da mislim, ali sam jako srećna i veoma ponosna što je naš rad prepoznat ne samo u Hrvatskoj nego i na svetskom niovu", priznaje šarmantna i neposredna glumica.

Jedan od razloga što je film izazvao toliku pažnju sigurno leži i u činjenici da je Martin Skorseze jedan od  producenata, koji je odlučio da podrži hrvatsku rediteljku nakon što je pogledao njen kratki film "Plavetnilo".

Antoaneta Alamat Kusijanović je trenutno u SAD, gde radi na novom filmu, dok je Gracija pravo iz Beograda otišla na kolokvijum. Brucoškinja je biologije, pri Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu.

"Nisam upisala glumu, već sam se opredelila za nauku. Glumim ceo život, prve korake sam kao mala napravila u Dubrovačkom kazalištu i gluma je nešto što je u meni i što je definisalo moje odrastanje. Iako sam upisala prirodne nauke, mislim da će biti prilika ako budem htela da se bavim glumom. To nije nešto što može samo tako nestati", poručuje Gracija Filipović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura