Aktuelno iz kulture

Sve o 27. Festivalu autorskog filma: FAF širom Beograda, a prvi put i u 10 gradova Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

17:01

Sve o 27. Festivalu autorskog filma: FAF širom Beograda, a prvi put i u 10 gradova Srbije
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Festival autorskog filma (FAF) u 27. izdanju biće održan od 26. novembra do 3. decembra širom Beograda i prvi put u 10 gradova Srbije, kroz selekciju od 84 filma u osam festivalskih celina, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Film "Francuska depeša" čuvenog američkog reditelja i scenariste Vesa Andersona otvoriće FAF 26. novembra, a karte za ceo festival su dostupne od danas na blagajnama bioskopa i onlajn.

Novo ostvarenje predstavlja posvetu novinarstvu, a Bil Marej, Oven Vilson, Benisio del Toro, Ejdrijen Brodi, Tilda Svinton, Lea Sejdu, Fransis Mekdormand, Timoti Šalame, Elizabet Mos, Džefri Rajt i Matje Amalrik - neka su od imena koja tumače Andersonove likove i neobične novinare "Francuske depeše".

Centralna lokacija festivala je Kombank dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, a deo programa FAF biće i u onlajn formatu.

Kako je naveo Igor Stanković, direktor festivala i Kombank dvorane, bioskop je dobio dozvolu od nadležnih za proširenje kapaciteta od dozvoljenog limita od 500 ljudi.

Tako će ovom prilikom u Velikoj sali Kombank dvorane moći da bude prisutno između 700 i 900 gledalaca, koji će pratiti Međunarodni takmičarski program i druge selekcije.

Povratak publike u bioskope

Reditelj Srdan Golubović, koji je predsednik Saveta FAF, primetio je da će ovogodišnje izdanje od čak 84 filma biti veoma aktivno i produktivno, i podsetio na činjenicu da je i prošle godine festival održan, uprkos veoma teškoj situaciji sa koronavirusom i mnogim zabranama koje su tada bile na snazi.

"Iako se situacija sa virusom nije završila, čini mi se da će 27. izdanje biti u neku ruku početak zvaničnog povratka publike u bioskope, posebno i zbog proširenja kapaciteta gledaoca. Tradicionalno, naš festival i dalje otkriva nove nade, važna imena koja dolaze, odnosno nove `glasove` savremenog autorskog filma", istakao je Golubović, i sam tvorac nagrađivanih ostvarenja "Klopka", "Krugovi", "Apsolutnih sto" i "Otac".

Tanjug/Zoran Žestić

Golubović: Iako se situacija sa virusom nije završila, čini mi se da će 27. izdanje biti u neku ruku početak zvaničnog povratka publike u bioskope

Festival je ove godine posvećen reditelju Goranu Markoviću, kome će biti uručena nagrada za životno delo, i biće upriličen razgovor sa njim koji će voditi upravo Srdan Golubović 1. decembra u Dvorani kulturnog centra Beograd.

Publika koja voli umetničke evropske filmove iz Takmičarskog programa će moći da pogleda 12 filmova, gde je izabrana i premijera srpskog ostvarenja "Kelti" rediteljke Milice Tomović.

Film je imao svetsku premijeru na online izdanju Festivala u Berlinu i osvojio je nagradu "Srce Sarajeva" za najbolju režiju na filmskom festivalu u Sarajevu, i očekuje se prisustvo autorske i glumačke ekipe - Dubravka Kovjanić, Nada Šargin, Jelena Ðokić, Nikola Rakočević, Slaven Došlo, Jovana Gavrilović, Olga Odanović.

Festival će imati svoje programe ukupno u 11 sala - Kombank dvorana, Dom omladine, dve lokacije Jugoslovenske kinoteke (Kosovska i Uzun Mirkova), Fontana, Dvorana kulturnog centra, UK Parobrod - bioskop "Dragan Nikolić", Centar za kulturu "Vlada Divljan", Art bioskop Kolarac, Dom kulture Studentski grad, i prvi put ove godine - Cine Grand BIG Rakovica.

Pored tradicionalnih lokacija u prestonici, publika će 27. FAF moći da isprati u 10 gradova - u Novom Sadu, Leskovcu, Nišu, Boru, Smederevu, Požarevcu, Subotici, Lazarevcu, Jagodini i Bačkoj Palanci.

Takmičarska selekcija, Glavni program, "Sirovo" i "Hrabri Balkan"

Srđan Vučinić kao umetnički direktor FAF, predstavio je takmičarski program, gde se nalaze filmovi koji će imati i prisustvo autora kao goste - "107 majki" Petera Kerekeša (Slovačka, Ukrajina, Češka), "Elegija lovora" Dušana Kasalice iz Crne Gore i Srbije, "Hodočasnici" Laurinasa Bareiša (Litvanija), slovenačka drama "Inventar" Darka Sinka, "Konačna sloboda" Sebastijana Majzea (Austrija, Nemačka).

Takmičarska selekcija obuhvata i naslove - rusko-francusko-estonski "Grobnica za Kapetana Volkonogova" Nataše Merkulove, "Izvan ovog svsta" Čena Guana (Makao), "Odraz" Valentine Vasjanoviče iz Ukrajine, ruski "Opuštanje pesnica" Kire Kovalenko (učenica velikog reditelja Aleksandra Sokurova), "Perje" Omara El Zoharija (Francuska, Egipat, Grčka, Holandija) i "Veliko kretanje" Kira Rusoa (Bolivija, Francuska, Katar, Švajcarska).

Stefan Ivančić - selektor Glavnog programa i novog segmenta "Sirovo", izdvojio je nekoliko naslova iz tih selekcija.

Osim "Francuske depeše" na otvaranju, Glavni program obuhvata neobičan filmski esej nalik Dušanu Makavejevu - "Baksuzni seks ili luda pornografija" rumunskog režisera Radua Judea, i druge hvaljene - nagrađivane filmove: "Ahedino koleno" Nadava Lapida, "Kupe broj 6" Juhoa Kuosmanena, "Petrov u gripu" Kirila Serebrenikova, "Povezi me" Rjusukea Hamagučija, "Memorija" Apičatponga Virasetakula.

Na zatvaranju festivala 3. decembra, kao deo ove selekcije, biće predstavljena premijera dugometražnog dokumentarca "ŽŽŽ - Žurnal o Želimiru Žilniku" Janka Baljka, uz prisustvo autora i čuvenog reditelja.

Srpsku premijeru sa autorskom ekipom će na 27. FAF imati i najnoviji film oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola", gde glavnu ulogu ima Branko Ðurić Ðuro, u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske, koji je otvorio poslednji Sarajevo film festival.

Izdvojili su i novi film 97-godišnjeg reditelja Mladomira Puriše Ðorđevića - "Gospodin" o velikom pesniku Matiji Bećkoviću.

Maša Seničić kao selektorka programa "Hrabri Balkan" predstavila je 12 ostvarenja, kao i selekciju "Bande a part" sa 7 naslova.

Ostali programi su "Mreža festivala Jadranske regije" (FAF se ovde udružio sa festivalima u Sarajevu, Zagrebu i Herceg Novom), "Omaž Žan Klod Karijer", "Retrospektiva - Ceo svet je pozornica", "Kinofondacija" i "Specijalne projekcije".

Grand Pri festivala "Aleksandar Saša Petrović" u novčanom iznosu od 5.000 evra osvojiće najbolji film iz Međunarodnog takmičarskog programa, a tu su i ostale nagrade - za najbolji scenario "Gordan Mihić" i za najsinematičniju sekvencu - "Vlada Petrić" u čast Slavka Vorkapića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura