Aktuelno iz kulture

Mjuzikl "Flešdens" od večeras i na sceni Pozorišta na Terazijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/11/2021

-

11:18

Mjuzikl "Flešdens" od večeras i na sceni Pozorišta na Terazijama
Promo/Dalibor Tonković - Copyright Promo/Dalibor Tonković

veličina teksta

Aa Aa

Ne dešava se retko i na Brodveju, kao i na londonskom Vest Endu, da na osnovu filma nastane pozorišna predstava. Takav je slučaj i sa sa mjuziklom "Flešdens".

Ovaj pozorišni hit, rađen prema hit filmu čija je premijera bila 1983. godine sa Dženifer Bils i Majklom Nurijem u glavnim ulogama, ostao je upamćen pre svega po velikim hitovima i atraktivnim plesnim numerama.

Autorski tim mjuzikla koji će gledaoci u Pozorištu na Terazijama imati priliku da pogledaju premijerno u petak, 19. novembra, predvodi reditelj Vladan Đurković. Prepev songova uradio je Slobodan Obradović, autor orkestracije je Aleksandar Sedlar, koreograf Milica Cerović, dirigenti su Vesna Šouc i Milan Nedeljković, a kostimograf Jelena Stokuća i scenograf Marija Kalabić.

Promo/Dalibor Tonković

Premijera mjuzikla "Flešdens" u Pozorištu na Terazijama je 19. novembra

Glavne uloge igraju Slaven Došlo, Nevena Nerandžić i Milena Živanović. Kao posebna zanimljivost u vezi sa ovom postavkom izdvaja se angažovanje nekoliko mladih učesnika koji prvi put nastupaju u Pozorištu na Terazijama. To su pomenuta Nevena Nerandžić, a zatim i Mina Nenadović, Arsenije Tubić, zatim Marta Bogosavljević, Teodora Tomašev, koji su poput Aleks, u predstavu došli preko audicije.

U podeli su i Mitra Mladenović, Bojana Simeon, Tatjana Dimitrijević, Miroljub Turajlija, Danijel Korša, Tatjana Bošković, Valentina Pavličić, Aleksandar Dunić, Milan Antonić, Milena Moravčević, Ana Simić, Slobodan Stefanović i Jelena Arsić.

Promo/Dalibor Tonković

 

U središtu radnje mjuzikla je ambiciozna Aleks Ovens, devojka koja danju teško radi u čeličani zajedno sa brojnim prijateljima, dok noću nastupa u lokalnom baru izvodeći svoje neobične plesne numere.

Zaplet počinje kada se u fabrici pojavi sin vlasnika čeličane Nik Harli, koji se zaljubljuje u Aleks, radnicu fabrike njegovih roditelja. Za to vreme njena najbolja prijateljica Glorija podstiče Aleks da smogne snage i ostvari svoj san i prijavi se na audiciju za uglednu akademiju Šipli.

Promo/Dalibor Tonković

 

Nespretnim potezima bogatog mladića i sina uticajnih roditelja, Nik ugrožava njenu želju za samostalnošću i uspehom na svoj način, dok će otpuštanje njenih prijatelja s posla, kao sve češće nastupanje devojaka iz finog Harijevog bara u klubu sumnjive reputacije zbog krize, ovu ljubavnu priču osenčiti tamnijom bojom.

Većina asocijacija na "Flashdance" uglavnom su vezane za muzičke numere poput "I Love Rock 'n' Roll", "Gloria", "Maniac", "What a Feeling", kao i plesnih numera, jednog od gradivnih materijala i ovog mjuzikla.

Mjuzikl "Flašdens" scenska je adaptacija muzičkog filma, koja je rađena prema knjizi Toma Hedlija i Roberta Kerija. Autor muzike je Robi Rot, koji je sa Kerijem pisao stihove. Predstava je imala svoju svetsku premijeru iste godine u Kraljevskom teatru u Plimutu, kao deo desetomesečne turneje po Velikoj Britaniji, nakon čega su usledila londonska izvođenja na Vest Endu.

Američka turneja mjuzikla "Flešdens" održana je 2012. godine. Zanimljivo je da se ovaj mjuzikl izvodi mahom u Evropi i to u Švajcarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Španiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura