Aktuelno iz kulture

Jovana Gavrilović za ulogu Petrije dobila nagradu "Miloš Žutić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2021

-

17:19

Jovana Gavrilović za ulogu Petrije dobila nagradu "Miloš Žutić"
Jovana Gavrilović - Copyright Udruženje dramskih umetnika Srbije/Vukica Mikača

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Jovana Gavrilović sinoć je na sceni matičnog pozorišta Atelje 212 primila nagradu "Miloš Žutić” za 2019. godinu, koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni.

Umetnica je nagrađena za ulogu Petrije Gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića, u produkciji Pozorišta Atelje 212, nakon čijeg izvođenja je glumica i primila prestižnu nagradu.

Odluku o dobitniku jednoglasno je 30. decembra 2020. godine doneo žiri u sastavu: rediteljka Ðurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik žirija), a pandemija korona virusa glavni je razlog što je svečanost uručenja odlagana skoro godinu dana.

U ime Udruženja i stručnog žirija, nagradu je nakon izvođenja predstave "Petrijin venac" dobitnici uručio glumac Vladimir Aleksić.

Obrazloženje odluke Žirija kaže da "Jovana Gavrilović svojom ulogom kreira svet žene čiji život je uhvaćen u trenutku transformacije, prelaska iz jednog konteksta u novi kontekst, iz ruralnog života u urbani gradski život".

Udruženje dramskih umetnika Srbije/Vukica Mikača

 

Ona stvara rolu od niza gubitaka u okvirima porodične zajednice, do transformacije u individualizam, od konzervativne sprečenosti da razmišlja o sopstvenim slobodama, do slobode i oslobođenja i preispitivanja svih okvira opresivnih odnosa i sistema.

Žiri dalje piše da Gavrilović prilikom oblikovanja uloge gradske Petrije poseže pre svega za dubinskom, psihološki utemeljenom studijom karaktera, na taj način definišući osnovne unutarnje mehanizme emocinalnih svetova lika koji igra.

Kako navode članovi žirija, dramska umetnica artikuliše govrnim i telesnim sredstvima precizan i nimalo banalan glumački izraz, izbegavajući potencijalne zamke dramatičnosti narativa kakav je "Petrijin venac".

"Gavrilović igra i posvećenost i odanost ideji da je životni smisao moguće pronaći kroz borbu za sopstvenu sreću čak i u životu koji karakterišu gubici, smrti i sveprisutni patrijarhat. Njena Petrija je ozbiljna i rešena, ali opet puna žovijalnosti i životne radosti, pokretačke energije i rešenosti na borbu", zapisali su iz žirija.

Udruženje dramskih umetnika Srbije/Vukica Mikača

 

"Jovana Gavrilović svoju ulogu gradi u suprotnostima, kontrama, ali i sinhronim sadrżajima sa ostalim ulogama u predstavi. Stabilnost, kompleksnost i suverenost glumačkog bića i izraza u oblikovanju kreacije kakvu je demonstrirala Jovana Gavrilović, radeći na predstavi, ukazuje na zrelo, promišljeno, jedinstveno i specifično glumačko biće ove biološki još uvek mlade, ali profesionalno izuzetno zrele glumice", zaključuje se u saopštenju žirija.

Nagrada "Miloš Žutić" ustanovljena je pre 25 godina, kao spomen na velikog i značajnog srpskog glumca Miloša Žutića (1939-1993), znamenitog po duhovnosti i misli, po poštovanju jezika i govora, po snazi izraza i osećanja.

Dodeljuje se svake godine za najbolje glumačko ostvarenje u Srbiji, za ulogu koja se može definisati kao “tragalačka i kao putokaz u glumi”, onim umetnicima, koji su osvedočili svoju posvećenost umetnosti glume i odgovornost prema misiji pozorišta.

Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Miloša Žutića - rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, diplome na pergamentu - rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i novčanog iznosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura