Aktuelno iz kulture

Nakon Narodnog pozorišta iz Sarajeva i glumac Slaven Vidak odbio nagradu festivala u Brčkom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2021

-

16:37

Nakon Narodnog pozorišta iz Sarajeva i glumac Slaven Vidak odbio nagradu festivala u Brčkom
Nakon Narodnog pozorišta iz Sarajeva i glumac Slaven Vidak odbio nagradu festivala u Brčkom - Copyright Prinskrin/Youtube/Narodno pozorište Sarajevo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Narodno pozorište Sarajevo odbilo da preuzme nagradu za najbolju predstavu na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom i to za predstavu "To nikada nijegdje nije bilo" u režiji Dina Mustafića, glumac Slaven Vidak koji je odlukom žirija dobio nagradu za najbolju mušku ulogu (za ulogu Tvrtka u pomenutoj predstavi), odbio je, takođe, da prihvatiti nagradu.

Vidak: Za početak prihvatimo dijalog

Otvoreno pismo Vidaka, objavljeno na zvaničnoj stranici Narodno pozorište Sarajevo, prenosimo u celini:

"To se valjda zove postmodernizam. Sve može da se nađe sa svačim, u susedstvu, sve zauzima svoje mesto u sadašnjosti… Ali ko bi u ovo strašno vreme, u ovoj nesrećnoj zemlji upotrebljavao tako budalastu reč kao što je Nagrada. Posluživši se jezikom prof. Tvrtka Kulenovića, ujedno on je i lik kojeg igram u predstavi, a za koji sam na Pozorišnim/kazališnim susretima u Brčkom dobio nagradu Gran Pri za najbolju mušku ulogu, želim reći da smo svi skupa daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu.

U atmosferi u kojoj je sve bitnije od same umetnosti, moram reći da sam uznemiren količinom dnevno-političke problematike kojoj dopuštamo da truje posvećeni prostor umetnosti.

Puno je posla, zavrnimo rukave i učinimo sve što možemo, svako tamo gde je najbolji, za preko nam potrebnu evoluciju. Za početak odbacimo monologe i prihvatimo dijalog; sudovi neka sude; zaštitimo žrtve; aktivisti neka se aktiviraju; građani neka insistiraju na odgovornosti vlasti, a glumci neka igraju i time izraze svoje stavove. Doći će vreme i za nagrade."

Problem zbog Lečića, kao člana žirija

Podsetimo, uprkos tome što su se sve predstave povukle iz ovogodišnjeg takmičarskog programa (na festivalu jedino nije odigrana "Zelena čoja Montenegra" zbog glumca koji je zaražen koronavirusom), žiri je proglasio pobednike i, kako su naveli iz orgranizacije festivala, na pojedincima i pozorišnim kućama je prepuštena je odluka o tome hoće li prihvatiti nagrade.

U žiriju 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom bili su pored Branislava Lečića i reditelj Robert Raponja, kao i dramski pisac Amir Imširević, koji je istupio iz žirija.

Kontroverze oko ovogodišnjih Susreta pokrenula je objava direkcije Susreta u Brčkom da će član žirija biti Lečić, o čemu učesnici festivala, kako su isticali, nisu bili blagovremeno obavešteni.

Prva koja je odustala od takmičenja bila je ekipa predstave "65" autorke Tene Štivičić, a čiju režiju potpisuje Alisa Stojanović i izvodi Atelje 212.

"Odigrali smo predstavu samo iz poštovanja prema publici. Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje nas rad, niti to zelimo da dozvolimo. Nadamo se da ćete razumeti zašto nećemo učestvovati u ostalim aktivnostima festivala", navedeno je u proglasu iza koga je stao ansambl predstave "64".

S druge strane, Lečić odgovorio je saopštenjem u kom je, između ostalog, naveo da je na delu "zamena teza", jer je njega "napala grupa medija u stravičnoj kampanji koja je trajala punih pet meseci u punom intenzitetu, a nastavila i posle, evo tri meseca nakon službene odluke Tužilaštva".

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića za silovanje, ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv glumca. Potom je prigovor advokata Štajnfeld na rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi protiv Lečića odbijeno od strane Apelacionog javnog tužlaštva početkom avgusta.

Preporuka za vas

Merima Isaković: Javile su mi se nove Lečićeve žrtve, voljne su da svedoče

Komentari (0)

Kultura