Aktuelno iz kulture

Tragikomična priča o životu tri sestre nakon smrti majke: Predstava "Sećanje vode" premijerno u Teatru Vuk

Komentari

Autor: 24sedam

20/12/2021

-

11:41

Tragikomična priča o životu tri sestre nakon smrti majke: Predstava "Sećanje vode" premijerno u Teatru Vuk
Teodora Arsić - Copyright Teodora Arsić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Sećanje vode" po tekstu Šile Stivenson, nastala je uz pomoć grada Beograda i Teatra Vuk, koji su želeli da podrže komad poput ovog, kao i važnost teme porodice i porodičnih odnosa u trenutku tragedije, kao što je smrt jednog od članova. Samo delo preispituje odnos porodice kao celine i njenih članova kao individua.

Kroz priču tri sestre koje gube majku dolazi se do zaključka da kolektivno sećanje jedne porodice gotovo da ne postoji, već da ga čine blede crte i fragmenti koje svako drugačije pamti i prepričava, piše portal 24sedam.

Teodora Arsić

Predstava "Sećanje vode" premijerno 24. decembra

Likovi u ovom delu otvoreno raspravljaju o prirodi sećanja dok razmenjuju svoje poglede na događaje iz detinjstva i brzo shvataju da ne postoji jedna istinita verzija svakog događaja. Time se dolazi do pitanja bolesti kao što je Alchajmerova, koju je majka imala.

Ćerke u delu "Sećanja vode" pitaju se kako bi se trebalo ponašati kada vam umre majka? Da li postoji neki pravilnik koji uređuje dane između smrti bližnjeg i njihove sahrane? Stivenson nam nudi odgovore poput poljubiti sestrinog muža ili preturati po ormaru pokojnice.

Inteligentnim humorom i odabirom reči, Stivenson nam otkriva kako je teško promeniti utisak koji deca steknu o roditeljima u detinjstvu. Otvara se pitanje toga koliko je dugo potrebno da deca počnu da gledaju svoje živote kroz prizmu roditelja.

Naslov dela aludira na teoriju da čista voda može da zapamti esenciju supstance koja je u njoj rastvorena. Ova misao se prenosi na odnos majke i ćerki - koju esenciju pamte ćerke?

Premijera predstave biće održana na sceni "Aleksandar Popović" Teatra Vuk 24. decembra. Režiju potpisuje Nikola Kljajić, adaptaciju je uradila Andrea Poljak.

Glavne uloge tumače Jovana Milovanović, Vesna Stanković, Milica Burazer, Aleksandra Stojanović, Saša Đurašević i Ognjen Nikola Radulović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura