Aktuelno iz kulture

Nušićev "Pokojnik" na sceni pozorišta u Nišu: Zašto laž prihvatamo kao istinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2021

-

18:13

Nušićev "Pokojnik" na sceni pozorišta u Nišu: Zašto laž prihvatamo kao istinu
Nušićev "Pokojnik" na sceni pozorišta u Nišu: Zašto laž prihvatamo kao istinu - Copyright Narodno Pozoriste Niš/Nikola Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijera Nušićevog "Pokojnika" zakazana je za 3. novembar u Narodnom pozorištu u Nišu, a u režiji Željka Đukića.

"`Pokojnik` je složen i težak komad, u smislu da se preliva kroz nekoliko žanrova. Nušićeva namera, da nam prikaže model legitimizacije pljačke i brutalne otimačine kroz spregu vlasti i kriminala, je jasna i nedvosmislena. Taj model je univerzalan, dakle nije određen vremenom a ni mentalitetom, pojmom koji često koristimo kao izgovor da opravdamo zlo koje činimo sebi i drugima. Upravo time smo se bavili u `Pokojniku` -  proučavali smo mehanizam korupcije, onako kako ga je Nušić dao. Pokušali smo da kroz igru prikažemo kako laž postaje `istina`, i da tako izdvojimo pitanje na koje svi tražimo odgovor - zašto laž prihvatamo kao istinu?", reči su reditelja.

Željko Đukić je završio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a tri decenije je živeo u SAD, gde je magistrirao i radio kao umetnički direktor pozorišta The Utopian Theatre Asylum u Čikagu, ali i predavač na nekoliko američkih univerziteta. Odnedavno radi kao saradnik na katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu, gde je 2009. godine, u Narodnom pozorištu postavio komad "Kod kuće/Kabul". 

Privatna arhiva

Reditelj Željko Đukić

Povodom Nušićevog "Pokojnika", umesto reči reditelja, Đukić je naveo upravo citat iz Nušićeve "Autobiografije", za koji ističe da najbolje odražava ideju koju je sledio praveći ovu predstavu.

"Ono što je u glumačkom pozivu naročito prijatno, to je što on svoju javnu reč, svoj posao, svoju zadaću vrši maskiran. To čine, doduše, i svi ostali u životu, samo je razlika između njih i glumaca u tome što glumac uzima na sebe pravu masku, masku koja odgovara roli koju izvodi: sebičnost maskira kao sebičnost, zlobu kao zlobu; a pakost kao pakost, dok u životu to drukčije biva: tamo se jedna rola igra, a druga maska stavlja. Političar, na primer, na svoju sebičnost stavlja masku rodoljuba; nasilnik na svoje nasilje stavlja masku pravde; bogataš na svoje zelenaštvo stavlja masku dobročinstva; raspuštenica na svoje iskustvo stavlja masku naivnosti, a zlobnik na svoje savete stavlja masku prijateljstva", zapisao je Nušić. 

Izbor muzke za predstavu uradio je reditelj, kostimograf je Nataša Vučurović Đukić, a scenograf Igor Vasiljev.

Uloge igraju Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović, Stefan Mladenović, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Jasminka Hodžić, Katarina Arsić i Katarina Mitić.

Narodno Pozoriste Niš/Nikola Stojanović

Iz predstave "Pokojnik"

"Prvo izvođenje komada `Pokojnik` bilo je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u jesen 1937. godine, a iste sezone 1937/38. postavljen je i na niškoj sceni tadašnjeg Narodnog pozorišta Moravske banovine i do kraja 1941. godine, kada su čizme Hitlerovih Nemaca uveliko gazile po novim pozorišnim daskama tek otvorene pozorišne zgrade, `Pokojnik` je, prkoseći nadolazećem fašizmu, nanovo oživljavao i četiri puta bio postavljan", podseća Tamara Milosavljević, bibliotekarka Narodnog pozorišta NIš. 

U posleratnom periodu postavljen je jednom, septembra 1946, u režiji Josifa Srdanovića, a poslednji put je pred niškom publikom premijerno izveden oktobra 1987. godine, u režiji Petra Zeca. 

U pozorišnoj sezoni 2021/22. godine Narodnog pozorišta Niš biće upisana sedma postavka Nušićevog "Pokojnika", navodi Milosavljević. Osvrćući se na repertoar niške scene, od samog početka "Sinđelića" 1887. do danas, Nušićevi komadi su postavljani više od 120 puta.

"On je pravi pozorišni čovek, više no iko pre njega, on razume scensku veštinu i poznaje pozorišni zanat", zaključio je svojevremeno Jovan Skerlić.

"Pokojnik" će imati dve reprize, 4. i 5. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura