Aktuelno iz kulture

"Manon Lesko": Prvi Pučinijev "hit " na sceni Madlenijanuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

16:15

"Manon Lesko": Prvi Pučinijev "hit " na sceni Madlenijanuma
Opera Manon Lesko - Copyright Madlenianum/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na scenu Madlenijanuma se vraćaju veliki operski spektakli sa mnogobrojnim ansamblom budući da će dve čuvene opere Đakoma Pučinija, suverenog gospodara operskih scena, publika ovog teatra moći da pogleda 23. decembra i potom 12. januara.

Opera "Manon Lesko", zajednička koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Madlenijanuma, na repertoaru je u četvrtak, 23. decembra, od 19.30 časova, i to skoro dve godine pošto nije igrana.

"Manon Lesko" je prvi Pučinijev "hit" i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana. "Manon Lesko" je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore. Pučini je u priču uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

Madlenianum/Promo

 

Veliki ansambl ove opere u kojoj učestvuju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu prevodi Ana Rupčić koja debituje u ovoj ulozi, Lesko brat Manon je Vuk Zekić, Vitez de Grije je Janko Sinadinović, a Žeron de Ravoar je Mihailo Šljivić.

Vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem učestvovao je u produkciji "Manon". Orkestar je pripremio dirigent Stefano Romani, a nasleđuje ga Đorđe Pavlović. Preko 250 raskošnih kostima osmislio je kostimograf Luka Dal Alpi, a scenografija je delo Alfreda Troizija.

Lučić ponovo u Madlenijanumu, ovog puta sa "Toskom" iz Temišvara

Sa operom "Toska", u kojoj igra i naš proslavljeni bariton Željko Lučić kao Skarpija, a diriguje Dejan Savić, ansambl Rumunske nacionalne opere iz Temišvara prvi put će gostovati na sceni Madlenijanuma. 

Ovo gostovanje je bilo zakazano za 28. decembar, ali je zbog epidemiološke situacije i mera u Ruminiji došlo do pomeranja, tako da će publika "Tosku" imati priliku da gleda 12. januara od 19.30 časova. Kako se navodi u saopštenju ovog teatra, svi koji su kupili karte za prvobitno zakazani datum, mogu da ih vrate do 30. decembra na blagajnama u pozorištu ili u Muzeju Zepter.

Madlenianum/Promo

 

Radnja "Toske" se dešava u Rimu, u napeto i krizno vreme žestoke netrpeljivosti i borbe između Napoleonovih pristalica i zvaničnog režima koji je ove zatvarao i kažnjavao. Režim je u operi otelovljen u surovom i beskrupuloznom šefu tajne policije, baronu Skarpiji, koji je uz to i kao čovek osion i pohotan. Inicijator političkog zapleta u delu je bonapartista Čezare Anđeloti, koji je zbog svog opredeljenja zarobljen. A ljubavna drama se dešava između ljubomorne pevačice Florije Toske i slikara Kavaradosija koga hapse zbog Anđelotija, i koji na kraju biva pogubljen, iako se njegova draga žrtvovala za njega podajući se podmuklom Skarpiji.

"Toska" ostaje glavno delo operskog repertoara, iako trpi mnoge kritike zbog brutalnosti u radnji. Kavaradosiju je poverena prva arija u uvodnom činu, Recondita armonia, u kojoj upoređuje tamnokosu lepoticu Tosku sa svetlokosom nepoznatom ženom koju je video u crkvi, a obe lepote je kombinovao na svojoj slici. Druga velika Kavaradosijeva arija dolazi u trećem činu, dok se priprema za pogubljenje. U "E lucevan le stelle" (I zvezde su sijale), i na njoj se "kale" svetski tenori. Uloga Toske je dramski veoma snažna. Njena najpoznatija arija je čuvena "Vissi d'arte" (Živela sam za umetnost), u kojoj očajava zbog neprijatnosti u kojoj se našla zbog Skarpija, a svakako je najčuvenija interpretacija ove arije ona koju izvodi Marija Kalas.

Jedan od Pučinijevih uspeha leži upravo u srećno izabranim libretima. Radnja se dešava u uzbudljivoj atmosferi koja deluje na emocije slušaoca i gledaoca, i uvlači ga u priču do te mere da se zaboravlja na neubedljivost događaja i postupaka i jednostrano crtanje karaktera.Čovek sa sigurnim pozorišnim instinktom, Pučini je osećao scenu, tražio uzbudljive dramske sukobe i negovao kult velikih gestova i očajnih krikova koji rezultiraju iz jakih strasti. Sa muzičke strane, njegove opere su dela nenadmašne orkestracije i melodijskih linija koje veoma rečito prate razvoj radnje, karaktera i emocija.

Podsetimo, proslavljeni bariton Željko Lučić nastupio je s prijateljima na početku tekuće, 24. sezone Opere i teatra "Madlenianum".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura